Ustawianie wkładki
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Re: Ustawianie wkładki
Zapewne jeszcze raz będę musiał to poustawiać. Jednak najpierw muszę zaopatrzyć się w jakiś dobry szablon. Na razie używałem taki plastikowy z aliexpress ale on może być niemiarodajny. Co się tyczy tego pinu lub punktu do ustawiania igły to zauwayłem że wiele starszych modeli takie ustrojstwo posiada np Sony ps 4750 lub Sanyo tp 929. Jeśli się trzymać tego pinu to za choler.. nie wychodzi te 54 mm tylko jakieś 45 mm.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A dlaczego zakładasz że powinno być 54mm?
Obrazek z drugiego posta w tym wątku był przykładowy. Różne gramofony mają różne wartości overhang.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oki to rozjaśnia sprawę. Cały czas człowiek się uczy. Sądziłem że ta wartość 54 mm to standard. Zmylił mnie ten obrazek i taki plastikowy przyrząd który nieraz jest sprzedawany z headshellami. Dlatego widząc pierwszy obrazek stwierdziłem że to standard w prawidlowym ustawieniu.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Pobawiłem się przez chwilę ostatnio i, albo zaczynam wariować, albo jest właśnie na odwrót. Niczego nie mierzyłem ani nie nagrywałem, po prostu słuchałem

Czyli w sytuacji A gra mi głośniej lewy kanał a w sytuacji B prawy kanał.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Może kable zlutowałeś odwrotnie. Puść płytę testową.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
Weź testową,bo na oko to nie wiadomo po której krawędzi rowka idzie igła 
Edit
Klin,Ty masz dwa gramiaki o ile pamiętam.Sprawdź na obydwóch jak to wygląda.Skreślisz z listy podejrzenie o złe połączenie na linii wkładka-pre.

Edit
Klin,Ty masz dwa gramiaki o ile pamiętam.Sprawdź na obydwóch jak to wygląda.Skreślisz z listy podejrzenie o złe połączenie na linii wkładka-pre.
- misiekwr
- Gramofon: Denon DP-37F, 1000A
Że tak zapytam nieśmiało 
Warto kupić płytę testową ? Znaczy rozumiem, że warto ją mieć. Jest tańsza niż wkładki i igły. W założeniu ma pomóc doprowadzić do idealnych warunków pracy zestaw : ramię-władka-igła.
Ale czy rzeczywiście dokonując analizy słuchowej można usłyszeć to wszystko co tam powinno się usłyszeć i poprawnie to zinterpretować ?
Mimo wszystko to 2 stówy...

Warto kupić płytę testową ? Znaczy rozumiem, że warto ją mieć. Jest tańsza niż wkładki i igły. W założeniu ma pomóc doprowadzić do idealnych warunków pracy zestaw : ramię-władka-igła.
Ale czy rzeczywiście dokonując analizy słuchowej można usłyszeć to wszystko co tam powinno się usłyszeć i poprawnie to zinterpretować ?
Mimo wszystko to 2 stówy...
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jeśli zmieniasz często wkładki, igły, ramiona to płyta testowa jest imho niezbędna.
Jeśli w kółko grasz na tym samym setupie to niekoniecznie.
I tak, słychać wszystko. Inaczej nie miałoby to sensu.
Jeśli w kółko grasz na tym samym setupie to niekoniecznie.
I tak, słychać wszystko. Inaczej nie miałoby to sensu.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ludzie nie kupują jej "dla miecia". Cała reszta Twojego postu to tak na prawdę wątpliwość czy to nie jest czasem jakieś zbędne audio voodoo

Da się żyć bez, ale jest to pomocne narzędzie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- misiekwr
- Gramofon: Denon DP-37F, 1000A
- daru0105
Gdzieś tu widziałem link do drukowania szablonu pod regulację wkładki, ale nie mogę znaleźć.
Proszę o pomoc. Nie mam siły przerzucać 60 stron
Proszę o pomoc. Nie mam siły przerzucać 60 stron

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- aarset
- Gramofon: Scheu
http://www.conradhoffman.com/chsw.htm
Proszę bardzo.
Proszę bardzo.
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- daru0105
Dzięki, właśnie o ten mi chodziło

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
-
Maty do gramofonów Thorens na drugiej stronie mają chyba szablon do ustawiania wkładki. Tylko jeden punkt jest naniesiony. Chyba że to tylko "pic na wodę".