Headshell Dual 506

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Headshell Dual 506

Post autor: pawlos »

Ty mi zawsze nie wierzysz :)
skleili bo otwor w polkoszyku nie pokrywa sie z otworem na srubke we wkladce :)
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
devile6

Re: Headshell Dual 506

Post autor: devile6 »

pawlos pisze:wyczytalem ze to fabrycznie montowali w Dual-u cs-505 i nie wiem czy do 506 bedzie pasowalo ale widac ze zaczep identyczny

wg. katalogow w Dualu cs-506 montowana byla dual ulm 55

rozebralem napisz czy ratuje Cie taki polkoszyk
byl sklejony ale jakos skalpelem rozdzielilem :)
Jestem zainteresowany. Jak to zobacze to będę rozkminaiał jak to zamontować.

Jak mogę coś takiego nabyć?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

pawlos pisze:Ty mi zawsze nie wierzysz :)
skleili bo otwor w polkoszyku nie pokrywa sie z otworem na srubke we wkladce :)
No to pytanie jak tam po tym wygląda geometria i jak bardzo orze płytę.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Headshell Dual 506

Post autor: pawlos »

geometria jest dobra bo masz takie bolce prowadzace i inaczej nie wlozysz w polkoszyk
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
devile6

Headshell Dual 506

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i porady!

Zdecydowałem to jednak odnieść do jakiegos speca od takiej roboty. Myślę, że to bedzie z korzyscia dla sprzętu i dla mojego układu nerowowego.
Jak mi krzyknie wysoką cenę za naprawe - to pewnie niebawem zobaczycie to na jakiejś aukcji. Jak będzie spec chciał rozsądne pieniądze - zdecyduję się naprawiać.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Headshell Dual 506

Post autor: Wojtek »

devile6 pisze:Zdecydowałem to jednak odnieść do jakiegos speca od takiej roboty.
Znowu jakiś tajemniczy spec. Dowiemy się w końcu kto spartolił Tobie robotę na początku i do kogo oddałeś sprzęt teraz czy wolisz milczeć z niewiadomych przyczyn? :)

Nie wiem też dlaczego nie chciałeś zrobić pierwszemu człowiekowi reklamacji. Wyrzucanie pieniędzy w błoto?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
devile6

Nie wiem czy to było spartolenie roboty czy poprostu koleś zastosowal rozwiazanie tymczasowe, dlatego nie chce kogos obrzucać błotem i robić mu za plecami złej sławy.
Podczas narawy zwrocił mi uwagę, że coś tam w koszyczku jest uszkodzone.
Jedyne do czego się mogę przyczepić to do sprzedaży wkładki zupełnie nie pasującej do tego koszyczka - ale igła pasowałe i trochę gramofonu używałem. Poza tym chcę wkładkę i igłe ponownie wykorystać, więc nie stała mi się wielka krzywda.

Jak następny specjalisa się wykaże - napewno mu zrobię dobry PR :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Headshell Dual 506

devile6 pisze:Nie wiem czy to było spartolenie roboty czy poprostu koleś zastosowal rozwiazanie tymczasowe
Rozwiązanie tymczasowe, które nie jest rozwiązaniem, bo jak nie mogłeś gramofonu używać tak nadal nie możesz tego robić.

Masz działający sprzęt czy niedziałający? Możesz go używać czy nie możesz? Wziął kasę za naprawę czy nie wziął nic?

Bądźmy poważni devile6.

Milczenie w takiej sytuacji jest po prostu głupie, chyba że nie powiedziałeś nam wszystkiego, bo np. nie działało jeszcze coś innego w gramofonie i to akurat człowiek zrobił, a naprawy rzeczy związanej z problemem omawianym w temacie po prostu się nie podjął.
devile6 pisze:Jak następny specjalisa się wykaże - napewno mu zrobię dobry PR :)
A jak gówno zrobi to też będziesz milczał co by przypadkiem nie przestrzec innych przed kolejnym partaczem, nawet jeśli weźmie od Ciebie pieniądze za nieudaną naprawę?

Czysta komedia :) Masz ciekawe podejście do serwisantów. Złoty klient. Wszystko jest dobrze, nawet jeśli płacisz za nic i nie jesteś zadowolony :morda:

Swoją drogą, dlaczego sam wybierasz "specjalistów" zamiast zdać się na opinie innych? Co w tym mądrego? :)
Wsparcie finansowe forum
devile6

Masz działający sprzęt czy niedziałający? Możesz go używać czy nie możesz? Wziął kasę za naprawę czy nie wziął nic?

Bądźmy poważni devile6.

Milczenie w takiej sytuacji jest po prostu głupie, chyba że nie powiedziałeś nam wszystkiego, bo np. nie działało jeszcze coś innego w gramofonie i to akurat człowiek zrobił, a naprawy rzeczy związanej z problemem omawianym w temacie po prostu się nie podjął.
Kase wział za wkładkę z igłą. Tak jak napisałem - powiedzialmi ze to bedzie rozwiazanie tymczasowe i takie było. Jedyne o co mogę mieć zastrzeżenia to, że mnie nie uprzedził że do mojego gramofonu nie będzie pasować AT95 ani OM5E. Właśnie podczas tej wymiany powiedział mi koleś ze coś tam jest wyłamane i może zamontować jednynie iglę. Ja się na to zgodziłem. Wkładka z opakowaniem leży w szufladzie. Mam ją nadzieję użyć podczas wymiany koszyczka, albo dokupująć adapter.

A jak gówno zrobi to też będziesz milczał co by przypadkiem nie przestrzec innych przed kolejnym partaczem, nawet jeśli weźmie od Ciebie pieniądze za nieudaną naprawę?
Po prostu nie chcę komuś robić koło piora i wyrzucać swoich żali, skoro w mojej opinii sam się zgodziłem na takie tyczasowe rozwiązanie.
Czysta komedia :) Masz ciekawe podejście do serwisantów. Złoty klient. Wszystko jest dobrze, nawet jeśli płacisz za nic i nie jesteś zadowolony :morda:

Swoją drogą, dlaczego sam wybierasz "specjalistów" zamiast zdać się na opinie innych? Co w tym mądrego? :)
Zdaję się na opinie innych. Natomiast mierzyć się z tą całą wymianą, kalibracją nie mając w tym wprawy wykracza poza moje chęci.
Wymieniałem ostatnio obudowę od laptopa i wiem, że lepiej czasem dać komuś zarobić niż tracić pół dnia i masę nerwów... Nota bene - wymiana zakończona sukcesem :)

Jeśli masz kogoś godnego polecenia, kto może mi taką naprawę Dual 506 dokonać - pls dawaj namiar. Ja dzwoniłem do kilku ponktów i nikt nie był w stanie ocenić ile to będzie kosztowałe. Pewnien jegomość wyceniła wymianę ramienia na ok 1000pln. a za wymianę koszyczka ok 300pln. To są pieniądze, których chyba nie dam za reanimowanie tego sprzętu.

Czekam na propozycje serwisantów z oklic Warszawy chętnych się podjąć takiego wyzwania. Ja się czuję za cienki w uszach, by to rozbierać i ustawiać całą aparaturę.
Awatar użytkownika
Bacek

Szczerze powiedziawszy wolę ustawianie wkładek niż wymiany obudów laptopów a szczególnie matryc.
devile6

Jak mieszkasz gdzies w okolicy stolicy to moge ci podrzucic sprzet ;) a w zamian moge lapka rozłożyć :)
Awatar użytkownika
Bacek

Tak jestem z pierwszej stolicy (Gniezno i coś jeszcze w okolicy sobie niby tez prawo do tego)z z Poznania.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Headshell Dual 506

devile6 pisze:Ja dzwoniłem do kilku ponktów i nikt nie był w stanie ocenić ile to będzie kosztowałe.
Nic dziwnego.

Osobiście nie znam wielu naprawców audio co wyceniają za friko naprawę takiego sprzętu, tym bardziej zanim faktycznie zobaczą sprzęt. Z wielu powodów :)

Popatrzyłem jeszcze na zdjęcia i Twój półkoszyk wygląda identycznie jak półkoszyk pawlosa, przy czym nie widzę w nich uszkodzeń, więc zakładam że faktyczne uszkodzenie nie jest w półkoszyku tylko w koszu osadzonym w ramieniu?

Nie wiem ile dałeś za gramofon czy go po prostu znalazłeś/dostałeś, ale jak dla mnie to chyba sensowniejsze będzie ożenienie go jako dawcę części i zakup czegoś innego.
Wsparcie finansowe forum
devile6

Gramofon dostalem na urodziny. Okragle :). Od niego się wszystko zaczęło... szkoda mi go się pozbywać. Zastanawiam się nad zakupem nowego (co może się spotkać z krytyką), bo szukanie już mnie zmęczyło.

A tak na marginesie to gdzie wy stawiacie grabnicę opłacalności za naprawę tego Duala? Ja mogę mieć podejście sentymwntalne i brak wiedzy w rzetelnej ocenie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Headshell Dual 506

devile6 pisze:Od niego się wszystko zaczęło... szkoda mi go się pozbywać. Zastanawiam się nad zakupem nowego (co może się spotkać z krytyką), bo szukanie już mnie zmęczyło.
W sensie że z deszczu pod rynnę?

Uszkodzony prezent to kiepski prezent więc dla własnego samopoczucia nie ograniczaj się z tym że "szkoda się pozbywać bo dostałem".

Przez forum przewinęło się już wielu ludków którzy dostali gramofon w prezencie. Później okazywało się że mieli z nim problemy i też mieli rozterki, że nie pozbędą się bo prezent.
Głupota ;)

Niektórzy na szczęście posłuchali i dzisiaj nie mają problemów, cieszą się muzyką po prostu.
devile6 pisze:A tak na marginesie to gdzie wy stawiacie grabnicę opłacalności za naprawę tego Duala?
100-150 złotych? W Twoim wypadku mniej więcej tyle by kosztowała sama część, nie licząc robociznę, więc szukanie serwisów mija się z celem :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ