Ustawianie wkładki
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Ustawianie wkładki
To bardzo miło ze strony producenta, że podzielił się tą wiedzą. W większości przypadków nie ma takiej informacji w instrukcji i trzeba kombinować z szablonami.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
No i stała się jasność. Dziękuję za wsparcie! Okazało się, że poprzednio było ustawione wg Stevensona i tak też zostawiłem. Wkładka z igłą zainstalowana. Pomierzone suwmiarką, szablon wydrukowany. Ustawienie poszło zaskakująco gładko. Potem tylko wyważenie ramienia i ... tada!
Wszystko gra jak trzeba no i w stosunku do ATN91R jest zdecydowany progres!
Wszystko gra jak trzeba no i w stosunku do ATN91R jest zdecydowany progres!
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, CA A1 V3, Denon X2700H, Kef IQ7, Kef iQ3
- amrowek
Panowie mam pytanie odnośnie ustawienia wkładki w gramofonie
Metz TX4963, Palladium NSP 730
czy jest gdzieś szablon do ustawienia , wkładki
ewentualnie czy taka płyta się nadaje
Czy na podstawie tej płyty wkładkę w Soniaczu PS-X65 też można ustawiać?
Metz TX4963, Palladium NSP 730
czy jest gdzieś szablon do ustawienia , wkładki
ewentualnie czy taka płyta się nadaje
Czy na podstawie tej płyty wkładkę w Soniaczu PS-X65 też można ustawiać?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zasady takie same jak dla każdego innego gramofonu gdzie szczegółowe dane ramienia nie są znane - stupid protractor i heja.
Nie wiem co to dokładnie jest na zdjęciu i czy to wgl płyta (równie dobrze może być wydruk).
Ogólnie Andrzej trochę się zadziwiam bo ten post brzmi tak jakbyś był wczorajszy i miał pierwszą kalibrację wkładki przed sobą, zamiast forumowicza z blisko 10-letnim stażem
Nie wiem co to dokładnie jest na zdjęciu i czy to wgl płyta (równie dobrze może być wydruk).
Ogólnie Andrzej trochę się zadziwiam bo ten post brzmi tak jakbyś był wczorajszy i miał pierwszą kalibrację wkładki przed sobą, zamiast forumowicza z blisko 10-letnim stażem

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
Wojtek...przecież pisałem że raz na 10 lat

Nie tylko kwestia , że kiedyś miałem wydrukowany szablon, i zapisałem plik ale... robiłem porządki i łatwo poszło

- Ukaniu
- Kontakt:
protractor wyrukuj z tej strony
https://conradhoffman.com/chsw.htm
Custom arc template generator...
Zassij rozpakuj i uruchom.
Zgodnie z danymi które są w pobliskim wątku o Metzu, odległość - pivot spindle - wychodzi 211 mm, tylko to trzeba podać.
kliknij wymiary płyty DIN i wygeneruj custom arc template, wychodzi 17 albo 15 mm przesięgu w zależności czy geometrię wybierzesz Lofgrena czy Stevensona.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- amrowek
czyli dane mogę pobrać z
https://www.manualslib.com/manual/35714 ... =11#manual
https://www.manualslib.com/manual/35714 ... =11#manual
-
Jako, że jestem świeżak w sprawie gramofonów to sporo pytań w głowie i powoli ale metodycznie wyjaśniam tematy
Jestem na etapie ustawień wkładki
Zacząłem z prostymi szablonami, które dostałem w gratisie z zakupami, ustawiłem żeby w A i B było równolegle do linii i ok. Ale trafiłem w tym wątku na link do programu drukującego szablon:) Zmierzyłem dokładnie wymiar od osi obrotu ramienia do osi talerza i wyszło mi 198 mm. Wprowadziłem to do programu i wydrukowałem szablon. Sprawdziłem i okazało się że ruch igły nie pokrywa się z krzywą
Zacząłem kombinować i po prawie maxymalnym wysunięciu wkładki udało mi się ustawić oba punkty równolegle i dokładnie po krzywej. Nie wiem czy to uznać za sukces ? Po ostatniej regulacji mam wrażenie, że uwydatniły się bardziej basy a "góra" albo tak samo albo jakby ciut mniej ? Chyba mam już omamy 

Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
Ifi Audio Zen phono
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Jest to sukces bo udało Ci się uzyskać poprawne ustawienie, ale niekoniecznie najlepsze dla tej wkładki i tego gramofonu. Popróbowałbym jeszcze z innymi szablonami, wróciłbym również do fabrycznego ustawienia i zobaczyłbym gdzie brzmi najlepiej i gdzie igła najpewniej siedzi w rowku.Piotr Welcz pisze: ↑02 mar 2025, 19:08udało mi się ustawić oba punkty równolegle i dokładnie po krzywej. Nie wiem czy to uznać za sukces ? Po ostatniej regulacji mam wrażenie, że uwydatniły się bardziej basy a "góra" albo tak samo albo jakby ciut mniej ? Chyba mam już omamy
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
Jeszcze taka może oczywista rzecz, ale może umknęła.
Czy zmierzyłeś szablon po wydruku, czy drukarka go dobrze wydrukowała?
Do tego służą na szablonie te podziałki w osi X i Y. 100mm ma być faktycznie 100mm.
Czy zmierzyłeś szablon po wydruku, czy drukarka go dobrze wydrukowała?
Do tego służą na szablonie te podziałki w osi X i Y. 100mm ma być faktycznie 100mm.
-
Czy często zdarza się, że ustawienie prawidłowe nie jest optymalne ? Nie wiem czy odsłuchowo jestem w stanie to zweryfikować, Przed 50 ucho już nie to
Chyba trzeba będzie korzystać z jakiejś płyty testowej i oscyloskopu.

Ifi Audio Zen phono
Ifi Audio Zen phono
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Na początek, co to za gramofon? Bo Twój pomiar może być poprawny ale nie musi a wtedy wszystko idzie w pyry z siłą wodospadu. Czym/jak mierzyłeś? To 198mm to dość krótko, nie musi być źle ale zazwyczaj jest lekko dłużej.Piotr Welcz pisze: ↑02 mar 2025, 19:08Zmierzyłem dokładnie wymiar od osi obrotu ramienia do osi talerza i wyszło mi 198 mm. )
Żeby nie trzeba było aż tak daleko wysuwać wkładki do przodu, wydrukuj geometrię Stewensona. Nie jest gorsza od Lofgren A, po prostu inna. Mnie nawet od strony ideologicznej bardziej pasuje.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
-
Gramofon to TEC System 3001. Pewnie wygłupiłem się ale mierzyłem linijką tak dokładnie jak to możliwe. Jeden koniec miary do środka osi obrotu ramienia a drugi do ekierki przyłożonej do środka talerza.Bacek pisze: ↑03 mar 2025, 10:36Na początek, co to za gramofon? Bo Twój pomiar może być poprawny ale nie musi a wtedy wszystko idzie w pyry z siłą wodospadu. Czym/jak mierzyłeś? To 198mm to dość krótko, nie musi być źle ale zazwyczaj jest lekko dłużej.Piotr Welcz pisze: ↑02 mar 2025, 19:08Zmierzyłem dokładnie wymiar od osi obrotu ramienia do osi talerza i wyszło mi 198 mm. )
Żeby nie trzeba było aż tak daleko wysuwać wkładki do przodu, wydrukuj geometrię Stewensona. Nie jest gorsza od Lofgren A, po prostu inna. Mnie nawet od strony ideologicznej bardziej pasuje.
Ifi Audio Zen phono
Ifi Audio Zen phono