Problem z igłą ATN71

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Problem z igłą ATN71

Post autor: Wojtek »

Popatrz dobrze, powinna być, może jest schowana za jakąś zaślepką itp.

To z instrukcji serwisowej Sony PS-T25. Z tego co pamiętam Wega P550 to jego brat bliźniak, ale może jest to zbyt optymistyczne założenie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
volcoom
Gramofon: WEGA P550

Post autor: volcoom »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 12:23
Popatrz dobrze, powinna być, może jest schowana za jakąś zaślepką itp.

To z instrukcji serwisowej Sony PS-T25. Z tego co pamiętam Wega P550 to jego brat bliźniak, ale może jest to zbyt optymistyczne założenie.
rzeczywiście, wydaje mi się, że ją znalazłem, była dosyć mocno schowana pod plastikiem

niestety moja nieudolność doprowadziła do tego, że zupełnie ją wykręciłem i teraz za nic nie mogę trafić z gwintem z powrotem, masakra :cry:
Załączniki
IMG_1266.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To ciekawe że dało się ją całkiem wykręcić. Tam już malutki obrót potrafi 1mm wysokości zmienić.
Nie wiem ile musiałeś kręcić śrubokrętem, ale może już była na samej górze regulacji bo ktoś tam majstrował?

Druga sprawa przy zbyt niskiej windzie oprócz regulacji to kwestia smarowania, ale na razie poprzestałbym na regulacji w miarę możliwości bo do przesmarowania windy to już trzeba co nie co porozbierać.

Pewnie ci się przyda pełna serwisówka w razie czego: https://elektrotanya.com/sony_ps-t25.pdf/download.html
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
volcoom
Gramofon: WEGA P550

Post autor: volcoom »

Dzięki za instrukcję serwisową. Wcześniej patrzyłem tylko na instrukcję użytkowania i stąd różnica.

Tymczasem przygoda trwa… po próbach ratowania śrubki, ostatecznie wpadła do środka i się poddałem. Myślę, że mogłem kręcić za bardzo, ale to też dlatego, że nie widziałem różnicy w wysokości windy. W każdym razie, zawiozłem gramofon do serwisu (Grubanuta z Warszawy) i po diagnozie powiedzieli mi, że cała mechanika się już zużyła i potrzebna jest pełna naprawa kolumny ramienia. Naprawę wycenili na 540 zł, to praktycznie 2x tyle co zapłaciłem swego czasu za cały gramofon. Myślisz, że jest sens w to iść?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

volcoom pisze:
dzisiaj, 17:42
ale to też dlatego, że nie widziałem różnicy w wysokości windy.
W sensie że kręciłeś a mimo to ustawienie się nie zmieniało? Hmm, może jednak smar albo coś grubszego.

Nie mam dobrej opinii o grubasach. Może prawda, może nie, niemniej - niesprawny gramofon na pewno jest mniej wart niż sprawny, a Twoja Wega może być dzisiaj i tak więcej warta niż kiedy ją kupiłeś.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ