Dziwne zachowanie ramienia

Źródła dźwięku
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Re: Dziwne zachowanie ramienia

Post autor: Roberto66 »

Wojtek pisze:
16 maja 2026, 01:14
Zamiast rozkminiać import z daleka jakiejś igły "byleby pasowała" chyba zdrowiej będzie po prostu kupić gdzieś wkładkę mk2 albo np. GP-500/GP-501.
Mam taki zamiar. Naoglądałem się filmików w necie o tym jak dobrze dobrać wkładkę i trochę przyhamowałem. Na razie nie mam czasu robić pomiary i przeliczać.
Chyba żebyś coś podrzucił w ciemno, korzystając ze swojego doświadczenia.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Roberto66 pisze:
16 maja 2026, 14:40
Naoglądałem się filmików w necie o tym jak dobrze dobrać wkładkę i trochę przyhamowałem. Na razie nie mam czasu robić pomiary i przeliczać.
Nie wiem czy jest sens żebyś to teraz rozkminiał na własną rękę.
Roberto66 pisze:
16 maja 2026, 14:40
Chyba żebyś coś podrzucił w ciemno, korzystając ze swojego doświadczenia.
Kiedy nie mam pojęcia jakie są oczekiwania ani jaki budżet to nie bardzo mogę cokolwiek polecać.

Philipsy są spoko, nie trzeba stąd uciekać, a kwestię mk1 kontra mk2 już wystarczająco rozumiesz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Roberto66

Wojtek pisze:
18 maja 2026, 10:02
Philipsy są spoko, nie trzeba stąd uciekać
A to że wspomniałeś o 500 i 501 to był przypadek? Czy efekt twoich przemyśleń?
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie wiem co masz na myśli, ale GP-500 i GP-501 to to samo co GP-400 mk2 i GP-401 mk2, tyle że w innej obudowie.
Po prostu chciałem Tobie dać więcej opcji w osiągnięciu tego samego celu.
Wsparcie finansowe forum
Roberto66

Wojtek pisze:
19 maja 2026, 10:38
Po prostu chciałem Tobie dać więcej opcji w osiągnięciu tego samego celu.
No cóż, może 412mk2, 406mk3, coś o oczko wyżej od 400
lub coś nowego - syn słucha: Metalika,Rammstein,Queen,Manam,Kazik,Lady Pank,Lombard,OZ,itd. Może jakieś przeciwieństwo Philipsa do słuchania tego rodzaju muzyki, bez szaleństw cenowych.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Roberto66 pisze:
19 maja 2026, 21:53
No cóż, może 412mk2, 406mk3, coś o oczko wyżej od 400
412 mk2 to ta sama wkładka co niższe modele, tak więc dopłacanie do niej (sama wkładka) to bardziej fanaberia niż osiągnięcie jakiegoś wyższego poziomu grania. Wyższym modelem jest 422 mk2, ale też cenowo wygląda to inaczej.
mk3 to już są inne wkładki i grają inaczej.
Roberto66 pisze:
19 maja 2026, 21:53
bez szaleństw cenowych
Wybacz, ale mi szkoda marnowania czasu na wymyślanie jeśli mam przy okazji martwić się czy nie będzie za drogo.
Zdecydowanie zdrowiej jest określić jakąś granicę na wydatki.

Czemu mamy szukać "przeciwieństwa" do rocka skoro Filipki to dobre wkładki do rocka? :)

Nie wiem, czuję jakbyś naczytał się albo nasłuchał jakichś dziwnych treści i teraz trochę na siłę szukasz dziury w całym.
Wsparcie finansowe forum
Roberto66

Wojtek pisze:
19 maja 2026, 23:49
mk3 to już są inne wkładki i grają inaczej.
To chyba dobrze ze grają inaczej,Powiedz co masz na myśli mówiąc inaczej. Po co dublować wkładki, no chyba ze chce się mieć zapas.
Wojtek pisze:
19 maja 2026, 23:49
Nie wiem, czuję jakbyś naczytał się albo nasłuchał jakichś dziwnych treści i teraz trochę na siłę szukasz dziury w całym.
No dobrze to spytam inaczej.viewtopic.php?f=59&t=21195
Kolega z forum ma kilka wkładek MM do sprzedania. Możesz coś o nich powiedzieć. Jak grają. Ja żebym wiedział to bym musiał je po kolei odsłuchać.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Tu masz jeszcze kilka propozycji viewtopic.php?p=245044#p245044

Sugeruje, też poczytać trochę samemu wpisując poszczególne modele, np. w google. Linki często prowadzą do tego forum. Preferencje muzyczne są już znane, buzldzet nadal nie. Propozycji jest zbyt dużo żeby nad każdą się pochylać.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Roberto66

domibobi pisze:
wczoraj, 16:41
Propozycji jest zbyt dużo żeby nad każdą się pochylać.
Żeby coś wybrać trzeba wiedzieć czy będzie pasować do zestawu.Może jakiś link w którym jasno ktoś to wytłumaczy. Chodzi mi o parametry elektryczne.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

ja pierdziu, ale epopeja... Ty chcesz coś kupić czy tylko o tym pisać? do jakiego zestawu? jakie parametry elektryczne?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Roberto66

Bart_S pisze:
wczoraj, 22:53
jakie parametry elektryczne?
Parametry elektryczne (pojemność i impedancja): Wkładki MM wymagają odpowiedniego obciążenia (zazwyczaj impedancja \(47\text{ k}\Omega\) i pojemność w przedziale \(100\text{--}300\text{ pF}\)). Warto sprawdzić, czy Twój przedwzmacniacz gramofonowy (wbudowany lub zewnętrzny) dobrze zgra się z tymi wartościami. Napięcie wyjściowe: Większość wkładek MM generuje napięcie na poziomie od \(2.5\text{ mV}\) do \(5.5\text{ mV}\). Wyższa wartość oznacza głośniejszy sygnał i niższy poziom szumów (mniej pracy dla przedwzmacniacza).
Masa i podatność (Compliance): To najważniejszy parametr określający sztywność zawieszenia igły. Musi być dopasowany do masy efektywnej Twojego ramienia. Lekkie ramiona wymagają wkładek o wysokiej podatności, a ciężkie – o niskiej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie przejmuj się parametrami elektrycznymi.
Skoro masz preamp MM i obracamy się wokół wkładek MM to to wystarczy.
Loading/obciążanie wkładek to zaawansowany temat wymagający zaawansowanego preampa. Kompletnie nie ten etap.
Bart_S pisze:
do jakiego zestawu?
Nadal nie wiemy, poza tym że Technics SL-D2 i Philips GP-400 mk1, ale też nie sądzę by to było ważne teraz.

Nadal nie wiemy jaki kolega ma budżet, nikt nie wie czemu to jest tajemnica.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Roberto66 pisze:
dzisiaj, 12:17
Bart_S pisze:
jakie parametry elektryczne?
Parametry elektryczne (pojemność i impedancja): Wkładki MM wymagają odpowiedniego obciążenia (zazwyczaj impedancja \(47\text{ k}\Omega\) i pojemność w przedziale \(100\text{--}300\text{ pF}\)). Warto sprawdzić, czy Twój przedwzmacniacz gramofonowy (wbudowany lub zewnętrzny) dobrze zgra się z tymi wartościami. Napięcie wyjściowe: Większość wkładek MM generuje napięcie na poziomie od \(2.5\text{ mV}\) do \(5.5\text{ mV}\). Wyższa wartość oznacza głośniejszy sygnał i niższy poziom szumów (mniej pracy dla przedwzmacniacza).
Masa i podatność (Compliance): To najważniejszy parametr określający sztywność zawieszenia igły. Musi być dopasowany do masy efektywnej Twojego ramienia. Lekkie ramiona wymagają wkładek o wysokiej podatności, a ciężkie – o niskiej.
Dasz radę Bart! :lol: Odwagi :D

Oj tam, jeśli nie wiemy jaki gramofon i budżet i w ogóle niewiele, to jest wyzwanie, a nie tam wszystko na tacy podane :lol:
Roberto66

Wojtek pisze:
dzisiaj, 12:33
Nadal nie wiemy jaki kolega ma budżet, nikt nie wie czemu to jest tajemnica.
Tajemnica? Nie tajemnica. Proszę o propozycję wkładki do500pln i drugą do 750pln.Raczej na więcej przy moim sprzęcie nie ma się co silić DIORA WS502 NEW MILDTON150
I jak by ktoś miał dostęp do parametrów lub jakiś link do wkładki którą posiadam Philips gp 400 MkI. Szczególnie chodzi o podatność to sobie obliczę. Być może to jest przyczyną wyskakiwania igły i jej degradacji.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Roberto66 pisze:
dzisiaj, 14:53
I jak by ktoś miał dostęp do parametrów lub jakiś link do wkładki którą posiadam Philips gp 400 MkI. Szczególnie chodzi o podatność to sobie obliczę. Być może to jest przyczyną wyskakiwania igły i jej degradacji.
W sensie że sam już nie wierzysz w bajkę z synem i fruwającą igłą? :)

Skoro był wypadek i "grot się nakruszył" i już źle odtwarza to masz igłę do wymiany.
Szukanie dziury w całym kompletnie mija się z celem.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ