wymiana wkładki

Źródła dźwięku
louis-cypher
Posty: 39
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

wymiana wkładki

Post autor: louis-cypher » 04 lis 2018, 16:22

Witam, czy wymiana wkładki w gramofonie z mocowaniem 1/2 cala każdorazowo wiąże się z koniecznością ponownej żmudnej kalibracji wkładki?

Awatar użytkownika
Peter007
Posty: 222
Rejestracja: 16 gru 2017, 16:36
Gramofon: TF.
Lokalizacja: Opoczno

Re: wymiana wkładki

Post autor: Peter007 » 04 lis 2018, 16:27

No niestety tak jest. Dobrze jest zaopatrzenie się w dodatkowe headshele i podmienić całość bez konieczności kalibracji ponownej.

louis-cypher
Posty: 39
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: wymiana wkładki

Post autor: louis-cypher » 04 lis 2018, 17:05

Peter007 pisze:
04 lis 2018, 16:27
No niestety tak jest
dzięki za info; miałem pewne "błyski myślowe", żeby zamienić mój T4P na ten z mocowaniem 1/2....; zostaję przy swoim T4P :) aktualnie mam trzy różne wkładki (czwarta Shure w drodze) i zamieniam je sobie kiedy potrzebuję zmiany brzmienia, trwa to niecałą minutę, odkręcam śrubkę wyjmuję wkładkę wkładam drugą i przykręcam śrubkę i po temacie, proste nie? :D aż się boję pomyśleć, że musiałbym kalibrować za każdym razem :shock: , a swoją drogą te gotowe headshele to dobre rozwiązanie

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 4060
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: wymiana wkładki

Post autor: Regsoft » 04 lis 2018, 18:42

louis-cypher pisze:
04 lis 2018, 16:22
czy wymiana wkładki w gramofonie z mocowaniem 1/2 cala każdorazowo wiąże się z koniecznością ponownej żmudnej kalibracji wkładki?
Jeśli chcesz przeskakiwać pomiędzy paroma wkładkami to do wszystkich dokupujesz headshell i oddzielnie kalibrujesz. Potem przy wymianie pozostaje głównie nacisk to już nie jest takie upierdliwe. W kwestii wygody dużo zależy od konkretnego gramofonu ...

louis-cypher
Posty: 39
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: wymiana wkładki

Post autor: louis-cypher » 04 lis 2018, 19:01

OK, wkładka T4P nie wymaga kalibracji wystarczy ją włożyć w gniazdo, wkładka 1/2 wymaga odpowiedniego skalibrowania, zatem nasuwa mi się pytanie: czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 27532
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: wymiana wkładki

Post autor: Wojtek » 04 lis 2018, 19:45

louis-cypher pisze:
04 lis 2018, 19:01
czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?
Ty chyba czegoś nie rozumiesz.

Z czego wynika konieczność kalibracji?
Z tego że systemy mocowania miały luźne zasady.
Zwróć uwagę że nawet układ pinów z tyłu wkładki nie jest jednakowy.

Standard T4P właśnie to zmienił, narzucając pewne wspólne ramy, dzięki czemu wkładki te mają ten sam kształt, taką samą masę, a ich igły są w tej samej pozycji i mają mniej więcej taką samą podatność, dzięki czemu parametry kalibracyjne są po prostu stałe.

Szkoda że T4P umarło, bo same założenia były bardzo spoko.

A sama kalibracja to nic trudnego. Tylko sieroty techniczne się tego obawiają ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 4060
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: wymiana wkładki

Post autor: Regsoft » 04 lis 2018, 20:45

louis-cypher pisze:
04 lis 2018, 19:01
wkładka T4P nie wymaga kalibracji
Bo jest standaryzowana i wszystko wcześniej pod ten standard skalibrowane ...
louis-cypher pisze:
04 lis 2018, 19:01
czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?
Próbuję rozkminić to pytanie. Co w zasadzie autor miał na myśli? :think:
Wkładka musi być odpowiednio skalibrowana i dostosowana do konkretnego gramofonu. W przypadku T4P wszystko pasuje i jest skalibrowane "fabrycznie" (no oprócz pewnych wyjątków dla których np. Technics dał pewną dodatkowa regulację nacisku). W przypadku 1/2 musisz dostosować gramofon (w zasadzie ramię) do wkładki i ją skalibrować. Po wykonaniu powyższych czynności lepiej zagra ta wkładka, która jest ... lepsza :lol:
I tu zaczyna zaznaczać się problem dostępności, ceny i różnorodności wkładek T4P ... :?
louis-cypher pisze:
04 lis 2018, 17:05
kiedy potrzebuję zmiany brzmienia, trwa to niecałą minutę, odkręcam śrubkę wyjmuję wkładkę wkładam drugą i przykręcam śrubkę i po temacie, proste nie?
A ja mam trzy gramofony z wkładkami o różnym brzmieniu podpięte pod wzmaka i nic nie odkręcam. Proste nie? :lol:

louis-cypher
Posty: 39
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: wymiana wkładki

Post autor: louis-cypher » 07 lis 2018, 20:53

louis-cypher pisze:
04 lis 2018, 19:01
czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?
zapytałem tak dlatego, ponieważ mam kilka płyt, przy których wyraźnie jeden z kanałów gra: ciszej bądź gorzej brzmieniowo (np. słabe wysokie) w porównaniu do drugiego; stąd podejrzenie, że może to być wynikiem właśnie owego braku kalibracji...

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 27532
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: wymiana wkładki

Post autor: Wojtek » 08 lis 2018, 01:21

Alternatywnie - jeśli są to używane płyty to zostały wcześniej przeryte przez igłę na źle skalibrowanym gramofonie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

louis-cypher
Posty: 39
Rejestracja: 04 sty 2018, 19:54

Re: wymiana wkładki

Post autor: louis-cypher » wczoraj, 20:32

Pytanka z innej beczki: czy ktoś może mi podpowiedzieć jak sprawdzić czy anti-skating jest dobrze ustawiony? a jeśli jest ustawiony nieprawidłowo to czy rzutuje to bezpośrednio na jakość odtwarzania?

Awatar użytkownika
ozii
Posty: 94
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:11
Gramofon: 1210 mk2
Lokalizacja: Białystok

Re: wymiana wkładki

Post autor: ozii » wczoraj, 20:50

louis-cypher pisze:
wczoraj, 20:32
Pytanka z innej beczki: czy ktoś może mi podpowiedzieć jak sprawdzić czy anti-skating jest dobrze ustawiony? a jeśli jest ustawiony nieprawidłowo to czy rzutuje to bezpośrednio na jakość odtwarzania?
tak rzutuję, kanały mogą nie grać jednakowo i do tego igła ma zdolność do przeskakiwania.
1210 mk2 // A-8450 // T-4250