Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Kosmiczne talerze z ramionami
tomcio1202
Posty: 5
Rejestracja: 08 mar 2016, 22:13

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: tomcio1202 » 10 mar 2016, 22:32

Tak właśnie myślałem. Czyli nie jest tak samo jak dla SP1 / 2 - dla tych wkładek widziałem na ebay'u samą igłę.
Pewnie będę musiał poszukać nowej/używanej wkładki.

A jak zdjąć talerz paska, ten pod głównym talerzem ??
W Service Manual jest to trochę kiepsko pokazane.... wygląda tak jakby miał zejść bez odkręcania niczego od spodu, ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam
T

EDIT:
OK, poradziłem sobie ze zdjęciem talerza paska. Trzeba najpierw zdjąć ruchomy/chowany krążek od płyt z dużym otworem. Pod nim są trzy śruby i talerz paska mamy zdjęty.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22683
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Wojtek » 11 mar 2016, 09:08

tomcio1202 pisze:Gdzieś na początku tego wątku wyczytałem, że początkowe wkładki (aż do do SP 14) miały wymienne igły.

To że igły można wymienić nie znaczy że wszystkie SP są kompatybilne między sobą :)

tomcio1202 pisze:Pewnie będę musiał poszukać nowej/używanej wkładki.

Po co?

Zbieraj na igłę. SP14 to dobra wkładka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

tomcio1202
Posty: 5
Rejestracja: 08 mar 2016, 22:13

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: tomcio1202 » 12 mar 2016, 10:19

OK, myślałem oczywiście o nowej/używanej igle.

Czy do wkładki SP14 (taką mam) mogę założyć igłę SP12 (taką mam upatrzoną) ???

Pozdrawiam
T

EDIT
OK, trochę się zapętliłem. Przecież wiem, że mogę..... :?

cubino
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2017, 11:45

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: cubino » 06 sty 2017, 19:22

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum; zacząłem Was czytać po tym, jak kolega oznajmił mi, że chce odebrać swojego technicsa sl-1200, którego kiedyś mi pożyczył. Przymierzam się więc do kupna sprzętu. Myślałem oczywiście o B&O, głównie ze względu na ich fenomenalny design. Lektura tego wątku - i podobnych na innych forach - trochę mi to wybiła z głowy. Nie mając doświadczenia nie umiałbym pewnie nawet za bardzo ocenić, czy igła w danym egzemplarzu nadaje się już do wymiany.

Ale nie o tym chciałem. Otóż szukając informacji o gramofonach B&O natknąłem się na gościa z Niemiec, który regeneruje i sprzedaje wkładki do Beogramów. Ceny nadal są wysokie, ale jednak niższe niż w Stanach, no i logistyka prostsza. Może komuś się przyda ten namiar: https://www.tonabnehmerservice.de/en/home/

yacques84
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2014, 16:26

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: yacques84 » 09 kwie 2017, 12:49

Cześć wszystkim,
posiadam Beogram 1000 w zestawie z Beomasterem 1000. Mam go już 3 lata, był kupiony w bardzo dobrym stanie. Niestety od kilku dni coś zaczęło szwankować tzn. dźwięk stał się niewyraźny, trudno to opisać. Zdarzyło się już to już jeden/dwa razy wcześniej, ale wtedy właściwie problem sam rozwiązywał się, chyba po przełączeniu klawiszy na wzmacniaczu. Czy ktoś z Was mógłby poradzić mi, co zrobić w tej sytuacji? Będę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22683
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Wojtek » 09 kwie 2017, 23:48

yacques84 pisze:Źródło posta trudno to opisać

Trudno będzie też pomóc, skoro tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2254
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Regsoft » 10 kwie 2017, 07:13

yacques84 pisze:Źródło postatrudno to opisać

Ogranicz problem. Podłącz inne źródło sygnału do wzmacniacza. Jeśli faktycznie wyjdzie Ci że problem dotyczy gramofonu to przemyśl kwestię paska i igły. Możesz próbować nagrać problem i wystawić na YouTube. Może będzie łatwiej ocenić jego przyczynę ... :think:

yacques84
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2014, 16:26

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: yacques84 » 10 kwie 2017, 09:54

Dziękuję za reakcję. Rzeczywiście nie wyraziłem się precyzyjnie. W międzyczasie podłączyłem wzmacniacz do komputera jako źródła dźwięku i nie było zakłóceń. Coś dzieje się zatem pomiędzy gramofonem i wzmacniaczem lub z samym gramofonem. Nagrałem tę samą piosenkę z gramofonu i z komputera:

Gramofon:
https://soundcloud.com/user-922491194/telefon-gramofon
(Różnicę słychać zwłaszcza w refrenie, pojawiają się wtedy zakłócenia)
Komputer:
https://soundcloud.com/user-922491194/telefon-komp

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2254
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Regsoft » 10 kwie 2017, 10:21

yacques84 pisze:Źródło posta pomiędzy gramofonem i wzmacniaczem lub z samym gramofonem

Może niech się spece wsłuchają. Wydaje mi się, że to raczej problem Beomastera niż np. igły. Styki do wyczyszczenia? Gniazda? Przełącznika? Spróbuj podłączyć gramofon do wejścia tego na którym miałeś komputer (oczywiście będzie cicho). Chodzi o to abyś najpierw faktycznie ograniczył problem do konkretnego miejsca w swoim torze za pomocą takich urządzeń jakie masz (np. ten komputer) ...

yacques84
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2014, 16:26

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: yacques84 » 10 kwie 2017, 11:04

Regsoft pisze:
yacques84 pisze:Źródło posta pomiędzy gramofonem i wzmacniaczem lub z samym gramofonem

Może niech się spece wsłuchają. Wydaje mi się, że to raczej problem Beomastera niż np. igły. Styki do wyczyszczenia? Gniazda? Przełącznika? Spróbuj podłączyć gramofon do wejścia tego na którym miałeś komputer (oczywiście będzie cicho). Chodzi o to abyś najpierw faktycznie ograniczył problem do konkretnego miejsca w swoim torze za pomocą takich urządzeń jakie masz (np. ten komputer) ...


Przełączyłem gramofon do drugiego wejścia gramofonowego (Beomaster ma dwa) i do tego, do którego podłączony jest komputer. Problem jest ten sam.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2254
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Regsoft » 10 kwie 2017, 11:39

yacques84 pisze:Źródło posta Problem jest ten sam.

Jeśli komputer gra bez tego objawu na wszystkich wejściach a gramofon "trzeszczy" na wszystkich to wygląda na to, że to może być problem z gramofonem. Zgaduje bo nie mam 100% pewności co i jak robiłeś oraz jakie były efekty. Głośnik masz z dala od gramofonu i nie leży na tym samym podłożu? Jak grasz cicho to też masz takie objawy?

yacques84
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2014, 16:26

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: yacques84 » 10 kwie 2017, 12:08

Regsoft pisze:Jeśli komputer gra bez tego objawu na wszystkich wejściach a gramofon "trzeszczy" na wszystkich to wygląda na to, że to może być problem z gramofonem. Zgaduje bo nie mam 100% pewności co i jak robiłeś oraz jakie były efekty. Głośnik masz z dala od gramofonu i nie leży na tym samym podłożu? Jak grasz cicho to też masz takie objawy?


Gramofon stoi na niskiej szafce, a głośniki na regałach obok, na górze.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2254
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Regsoft » 10 kwie 2017, 12:45

yacques84 pisze:Źródło posta stoi na niskiej szafce, a głośniki na regałach

Jako, że jakoś nikt się nie kwapi posłuchać i wydać werdykt to ostrożnie bym wskazał na gramofon. Oczywiście liczy się cały tor kablowy od wtyczki DIN do samej igły. Najpierw porozłączaj to co jesteś w stanie aby przetrzeć styki. Połączenie wkładki z ramieniem, igły z wkładką itd. Mam wrażenie, że to tutaj coś Ci "smaży". Jeśli nie to to luty do sprawdzenie. Trzeba poruszać. Na końcu pozostaje igła lub wkładka. Bez możliwości zmiany na inną trudno będzie Ci to sprawdzić ...

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22683
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Wojtek » 12 kwie 2017, 23:49

Jak na moje ucho to może być po prostu kwestia zjechanej igły. To bym obstawiał w pierwszej kolejności, a nie ostatniej, choć wiadomo że skoro mowa o B&O to jest to najbardziej kosztowny problem.

Swoją droga, jak kalibrowałeś ramię i jaki ustawiłeś nacisk? O ile w ogóle to robiłeś :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

yacques84
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2014, 16:26

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: yacques84 » 13 kwie 2017, 08:42

Wojtek pisze:Swoją droga, jak kalibrowałeś ramię i jaki ustawiłeś nacisk? O ile w ogóle to robiłeś :)


Mam nadzieję, że to jednak nie igła. Wiem, że w tym przypadku to kosztowny zabieg :) Nie kalibrowałem jeszcze ramienia. Ostatnio zacząłem o tym czytać i przymierzam się do sprawdzenia. Masz jakąś radę? Czytałem o specjalnych wagach, które można użyć, aby sprawdzić nacisk.


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 2 gości