Instalacja gramofonu

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2165
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Regsoft » 11 sty 2017, 18:57

IreneuszO pisze:Źródło posta W instrukcji jest napisane aby nie podłączać do wtyków phone

Jeśli wzmacniacz ma wejście Phono (czyli właśnie przedwzmacniacz) to do niego nie podłączasz (byłoby podwójne wzmocnienie i korekcja) tylko do wejścia liniowego. Czyli dowolnego innego typu CD/AUX/TAPE itd.

IreneuszO pisze:Źródło posta Do tego spod igły wydobywa się dźwięk.

Tak działa gramofon. W zasadzie można zamocować igłę na membranie, dorzucić tubę i słuchać unplugged :D

IreneuszO
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2017, 18:42

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: IreneuszO » 11 sty 2017, 19:20

Podłączałem do wszystkich innych wejść i nic. Cisza w głośnikach.

Awatar użytkownika
rajaz
Posty: 349
Rejestracja: 20 sty 2012, 22:01
Lokalizacja: Szpęgawa k. Tczewa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: rajaz » 11 sty 2017, 19:45

IreneuszO pisze:Podłączałem do wszystkich innych wejść i nic. Cisza w głośnikach.


Czyli przedwzmacniacz wbudowany w gramofon nie działa, lub jest wyłączony.

Popatrz pod talerzem czy nie ma tam włącznika przedwzmacniacza. Co na to instrukcja obsługi?
Technics SL-3310+Shure M97xE+Cambridge CP2+Denon PMA720AE+Pylon Pearl 25
Take me to the fantastic place...

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 4184
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: darkman » 11 sty 2017, 19:51

Regsoft pisze:Źródło posta CD/AUX/TAPE itd.

IreneuszO pisze:Źródło posta Podłączałem do wszystkich innych wejść i nic


Ściemniasz IreneuszO`u - w Twoim wzmaku nie ma wejścia AUX. :P
Podłącz do wejścia CD, a nastepnie przełacz na front panelu również na CD. Robisz tak? Czy masz ciągle przełączone na Phono?

czekaj Rajaz, bo może kolega z pośpiechu coś pomija ;) , faktycznie potem trzeba sprawdzic przedwzmocnienie.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
rajaz
Posty: 349
Rejestracja: 20 sty 2012, 22:01
Lokalizacja: Szpęgawa k. Tczewa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: rajaz » 11 sty 2017, 19:55

Spoko, już sprawdziłem. Ten gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz pracujący on-line (nie da się go wyłączyć).

Jedyne co to podpiąć pod wejście liniowe i wybrać je na selektorze wejść we wzmacniaczu.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, 21:08 przez rajaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Technics SL-3310+Shure M97xE+Cambridge CP2+Denon PMA720AE+Pylon Pearl 25
Take me to the fantastic place...

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 754
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 11 sty 2017, 20:03

IreneuszO pisze:Źródło posta Na wstępie zaznaczam, że to jest mój pierwszy gramofon. Kupiłem Lenco L-90 z wbudowanym przedwzmacniaczem. Teraz mam problem z podłączeniem do wzmacniacza. W instrukcji jest napisane aby nie podłączać do wtyków phone. To gdzie to mam podłączyć?

Jeśli faktycznie ma wbudowany przedwzmacniacz, to należałoby podłączyć go do wejścia liniowego (np. AUX, CD, Tuner, wszystko jedno).

IreneuszO pisze:Źródło posta Do tego spod igły wydobywa się dźwięk. Czy to jest normalne?

Tak, igła "gra", choć cicho.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
rajaz
Posty: 349
Rejestracja: 20 sty 2012, 22:01
Lokalizacja: Szpęgawa k. Tczewa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: rajaz » 11 sty 2017, 20:41

I co? Działa?
Technics SL-3310+Shure M97xE+Cambridge CP2+Denon PMA720AE+Pylon Pearl 25
Take me to the fantastic place...

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 4184
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: darkman » 11 sty 2017, 21:04

Tarkus pisze:Źródło posta AUX

Jarek czytasz posty innych czy tylko swoje? :D :D
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 754
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 11 sty 2017, 21:07

darkman pisze:Źródło posta Jarek czytasz posty innych czy tylko swoje?

Gdy pisałem, jeszcze tych postów nie było. Tzn. pewnie były, ale zapomniałem odświeżyć stronkę. ;)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
rajaz
Posty: 349
Rejestracja: 20 sty 2012, 22:01
Lokalizacja: Szpęgawa k. Tczewa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: rajaz » 11 sty 2017, 21:09

Albo nie działa albo kolegę wciągnął czar winyla :mrgreen:
Technics SL-3310+Shure M97xE+Cambridge CP2+Denon PMA720AE+Pylon Pearl 25
Take me to the fantastic place...

kriss1977
Posty: 16
Rejestracja: 05 paź 2016, 18:02

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: kriss1977 » 19 sty 2017, 23:51

witam mam pytanie odnośnie podłączenia przewodów kanałowych o ile kolejność od strony wkładki jest podana to jak to wygląda od strony pinów w ramieniu?

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Reymont » 20 sty 2017, 00:04

kriss1977 pisze:witam mam pytanie odnośnie podłączenia przewodów kanałowych o ile kolejność od strony wkładki jest podana to jak to wygląda od strony pinów w ramieniu?

Najlepiej sprawdzić miernikiem, wtedy masz pewność że wszystko będzie ok a teoretycznie tak powinno być:
piny.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kemot
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwie 2017, 23:13

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: kemot » 28 kwie 2017, 23:30

Witam, posiadam gramofon Pro-Ject Primary Phono + ampli Yamaha HTR6030 mam w zw. z tym pytanie chodzi o podłączenie uziemienia, jeden koniec kabelka z widełkami podłączyłem do gramofonu lecz nie wiem gdzie podpiąć drugi koniec :think: ampli nie posiada GND (śrubki jak w gramofonie) gdzie mam zatem go podłączyć? i czy muszę go w ogóle podpinać w amplitunerze?

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 754
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 29 kwie 2017, 12:58

kemot pisze:Witam, posiadam gramofon Pro-Ject Primary Phono + ampli Yamaha HTR6030 mam w zw. z tym pytanie chodzi o podłączenie uziemienia, jeden koniec kabelka z widełkami podłączyłem do gramofonu lecz nie wiem gdzie podpiąć drugi koniec :think: ampli nie posiada GND (śrubki jak w gramofonie) gdzie mam zatem go podłączyć? i czy muszę go w ogóle podpinać w amplitunerze?

Obejrzałem w necie tylny panel tego amplitunera i z tego co widzę, chyba on chyba nie ma wejścia na gramofon. Potrzebujesz przedwzmacniacza gramofonowego. On będzie miał wejście z dwoma chinchami i śrubką na uziemienie, a jego wyjście podepniesz pod dowolne liniowe wejście audio amplitunera. Nie wiem, jaki masz budżet - są przedwzmacniacze gramofonowe różnej jakości i w różnych cenach. W dziale "przedwzmacniacze i wzmacniacze" na pewno coś Ci doradzą.
Sam amplituner wydaje się całkiem niezły i powinien dobrze brzmieć. Tak z ciekawości, jakie masz do tego kolumny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2165
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Regsoft » 29 kwie 2017, 13:09

kemot pisze:Źródło posta gdzie mam zatem go podłączyć? i czy muszę go w ogóle podpinać w amplitunerze?

Rozumiem, że gramofon na wyjście liniowe (ma wbudowany przedwzmacniacz)? Nic nie musisz. Jeśli masz problem przydźwięku z gramofonu to spróbuj podłączyć do metalowego elementu obudowy lub masy przy wtyku RCA wzmacniacza. Jeśli pomoże to użyj śruby obudowy wzmacniacza do zamocowania uziemienia ...


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 3 gości