Garrard sp 25 mk IV - antyskating
- MarcinK
- Gramofon: sony px p7x
- Kontakt:
Garrard sp 25 mk IV - antyskating
No zanim uda mi się kupić lepszy gramofon to jednak chciałbym doprowadzić staruszka do bezproblemowej pracy.
Wymieniłem wkładkę na AT 95 EX - to chyba była dobra decyzja. Skalibrowałem na ile potrafiłem(tam są bardzo małe możliwości regulacji)
Nacisk ustawiony na 2,06g poczatek płyty a koniec 2,12g
I teraz kwestia antyskatingu...
Przy wyważaniu ramienia jak włączę antyskating - ramię zaczyna uciekać na zewnątrz
Po ustawieniu nacisku i teście na obszarze gdzie jest mało nagrania - igła jednak dość szybko kieruje się do środka płyty. Nawet na maksymalnym antyskatingu.
Zrobiłem taki test na płycie kartonowej śliskiej (taka do kalibracji) - efekt identyczny
Wygląda na to że ten spręzynowy antyskating jest za słaby. Negatywnych efektów dźwiekowych nie odnotowałem.
Czytałem wiele tematów tutaj na forum i wygląda na to że ten "brak efektów" wcale nie jest taki mało rzadko spotykany.
Wiem że kilka osób miało ten gramofon. Czy to można jakoś naprawić? Czy olać sprawę ?
Wymieniłem wkładkę na AT 95 EX - to chyba była dobra decyzja. Skalibrowałem na ile potrafiłem(tam są bardzo małe możliwości regulacji)
Nacisk ustawiony na 2,06g poczatek płyty a koniec 2,12g
I teraz kwestia antyskatingu...
Przy wyważaniu ramienia jak włączę antyskating - ramię zaczyna uciekać na zewnątrz
Po ustawieniu nacisku i teście na obszarze gdzie jest mało nagrania - igła jednak dość szybko kieruje się do środka płyty. Nawet na maksymalnym antyskatingu.
Zrobiłem taki test na płycie kartonowej śliskiej (taka do kalibracji) - efekt identyczny
Wygląda na to że ten spręzynowy antyskating jest za słaby. Negatywnych efektów dźwiekowych nie odnotowałem.
Czytałem wiele tematów tutaj na forum i wygląda na to że ten "brak efektów" wcale nie jest taki mało rzadko spotykany.
Wiem że kilka osób miało ten gramofon. Czy to można jakoś naprawić? Czy olać sprawę ?
- zelazny
Re: Garrard sp 25 mk IV - antyskating
Przy wyważaniu AS ustaw na zero. Po wyważeniu AS ma mieć wartość taką samą jak nacisk.
- MarcinK
- Kontakt:
To ja wiem 
To był tylko test czy antyskating działa.
Całe wyważanie odbywa się na ustawieniu 0 antyskatingu

To był tylko test czy antyskating działa.
Całe wyważanie odbywa się na ustawieniu 0 antyskatingu
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Musiałeś słabo czytać skoro upierasz się że testowanie AS na gładkiej płycie ma sens.MarcinK pisze: ↑04 lis 2018, 17:12Czytałem wiele tematów tutaj na forum i wygląda na to że ten "brak efektów" wcale nie jest taki mało rzadko spotykany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MarcinK
- Kontakt:
Niepotrzebnie nadinterpretujesz. Pisałem w kontekście tanich wkładek i ustawiania antyskatingu na różne sposoby.
gładka powierzchnia to też kolejna próba... po prostu
gładka powierzchnia to też kolejna próba... po prostu
Ostatnio zmieniony 04 lis 2018, 22:10 przez MarcinK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To czy wkładka jest tania czy droga niespecjalnie ma cokolwiek do rzeczy 
Jak chcesz coś poprawiać to musiałbyś zmienić sprężynę albo jej naciąg.
Bez dodatkowych przyrządów typu płyta testowa czy oscyloskop nie będziesz w stanie tego sensownie zrobić.

Jak chcesz coś poprawiać to musiałbyś zmienić sprężynę albo jej naciąg.
Bez dodatkowych przyrządów typu płyta testowa czy oscyloskop nie będziesz w stanie tego sensownie zrobić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MarcinK
- Kontakt:
heh
i weź tu wyszukaj sprężynę ...?
Czytałem wątki gdzie ludzie opisują brak specjalnych zmian pomimo róznych ustawień...

Czytałem wątki gdzie ludzie opisują brak specjalnych zmian pomimo róznych ustawień...
- MarcinK
- Kontakt:
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Stary, ja nie zamierzam Ciebie przekonywać. Wierz w co chcesz skoro wiesz lepiej

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MarcinK
- Kontakt:
Nie wiem lepiej, tylko piszę o tym co na tym forum przeczytałem. Mając kłopot, posiłkuję się opisami innych użytkowników i je przytaczam.
Wiadomo ze wrażenia sa subiektywne a tym samym ciężko z nimi dyskutować.
A to sa chyba twoje własne słowa :
Gdy ramię jest wyważone, nacisk ustawiony na 0 - przesunięcie "wajchy" antyskatingu powoduje ucieczkę ramienia na zewnątrz. Czyli wniosek jest taki ze generalnie antyskating działa? Dobrze rozumuję?
Teraz sytuacja gdy jestem już po ustawieniu nacisku:
Testy i próby ustawienia na "wolnej przestrzeni na płycie winylowej" - nie odnoszą skutku. Zawsze ramię dość silnie ucieka do środka. Gdy ustawię antyskating na max (5) - ucieka dużo wolniej ALE przy ręcznym opuszczaniu ramienia (bez wbudowanej automatyki) widać że ramię ucieka silnie na zewnątrz. A tak nie powinno być o ile sie nie mylę.
W efekcie tych wszystkich obserwacji ustawiłem antyskating na 2 bo nie umiem sobie poradzić.
Przy słuchaniu płyt na tak różnych ustawieniach (0/2/5)- brak jest różnic brzmieniowych, różnicy głośności w kanałach itp. Przynajmniej ja ich nie słyszę.
Jakie jest rozwiązanie?
Rozumiem że mogę kupić płytę testową (większość z nich kosztuje ok 200zł) tylko czy sam zakup płyty testowej pozwoli rozwiązać problem? (w sensie takim czy na słuch uda mi się ustawić?) czy potrzebuję dodatkowych akcesoriów?
Wiadomo ze wrażenia sa subiektywne a tym samym ciężko z nimi dyskutować.
A to sa chyba twoje własne słowa :
Reasumując.Wojtek pisze: ↑23 lis 2011, 14:53Z własnych doświadczeń praktycznych mogę powiedzieć tyle:
- szlifom sferycznym i generalnie "tanim" igłom praktycznie zwisa i powiewa co my sobie ustawimy, wykazują największą tolerancję do głównych parametrów
- proste igły eliptyczne już są bardziej restrykcyjne, ale niewiele
- bardziej zaawansowane eliptyki (bi-radiale, itd.), o mniejszym promieniu, już zdecydowanie bardziej reagują na zmiany
Gdy ramię jest wyważone, nacisk ustawiony na 0 - przesunięcie "wajchy" antyskatingu powoduje ucieczkę ramienia na zewnątrz. Czyli wniosek jest taki ze generalnie antyskating działa? Dobrze rozumuję?
Teraz sytuacja gdy jestem już po ustawieniu nacisku:
Testy i próby ustawienia na "wolnej przestrzeni na płycie winylowej" - nie odnoszą skutku. Zawsze ramię dość silnie ucieka do środka. Gdy ustawię antyskating na max (5) - ucieka dużo wolniej ALE przy ręcznym opuszczaniu ramienia (bez wbudowanej automatyki) widać że ramię ucieka silnie na zewnątrz. A tak nie powinno być o ile sie nie mylę.
W efekcie tych wszystkich obserwacji ustawiłem antyskating na 2 bo nie umiem sobie poradzić.
Przy słuchaniu płyt na tak różnych ustawieniach (0/2/5)- brak jest różnic brzmieniowych, różnicy głośności w kanałach itp. Przynajmniej ja ich nie słyszę.
Jakie jest rozwiązanie?
Rozumiem że mogę kupić płytę testową (większość z nich kosztuje ok 200zł) tylko czy sam zakup płyty testowej pozwoli rozwiązać problem? (w sensie takim czy na słuch uda mi się ustawić?) czy potrzebuję dodatkowych akcesoriów?
- decu
- Gramofon: Sansui SR-212
Tak.
O jakim miejscu piszesz? Gdzie jest "mało nagrania"? Testujesz to na ścieżce "lead out groove"?
Ustaw antyskating (u Ciebie "bias compensator") na wartość równą naciskowi i to wszystko.
Jeśli natomiast chciałbyś to zrobić inaczej/lepiej to już musisz sięgnąć po wspomniane wyżej przyrządy.
- MarcinK
- Kontakt:
Na niektórych płytach gdzie jest po prostu mniej nagrania obszar lead out jest bardzo obszerny. W kilku miejscach jest opisywany sposób aby igłę umiejscowić pomiędzy rowkami odprowadzajacymi iglę i obserwować co się z nią dzieje. U mnie dość szybko ramię znoszone było do środka płyty (i nie chodzi mi tu o moment gdy igla napotyka sam rowek odprowadzajacy)
(Stąd też pomysł na test na śliskiej "płycie" - czyli wzorniku do kalibracji wkładki) no ale rozumiem że to nie miało sesnu...
(Stąd też pomysł na test na śliskiej "płycie" - czyli wzorniku do kalibracji wkładki) no ale rozumiem że to nie miało sesnu...

- decu
- Gramofon: Sansui SR-212
Rozumiem. Antyskating dotyczy igły w rowku. Poza rowkiem możesz przeprowadzać testy, ale niestety jak widzisz trudno je potem przełożyć na praktyczne ustawienia. Twój antyskating wygląda na sprawny, więc możesz spokojnie ustawiać tak jak zaleca manual.
Skoro testy "na gładką płytę" wypadają w ten sposób, że ramię jest tak mocno ciągnięte przez antyskating, że nie opada w pionie, a jednocześnie wg "testu" wartość jest wciąż za mała... to raczej nie ma co dalej się nad tą metodą dłużej rozwodzić.
Skoro testy "na gładką płytę" wypadają w ten sposób, że ramię jest tak mocno ciągnięte przez antyskating, że nie opada w pionie, a jednocześnie wg "testu" wartość jest wciąż za mała... to raczej nie ma co dalej się nad tą metodą dłużej rozwodzić.
- MarcinK
- Kontakt:
ok. dziękuję