Stanton T.92 - pytania + ustawienia

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
kanlukasz

Stanton T.92 - pytania + ustawienia

Post autor: kanlukasz »

Dzień dobry, jestem tu nowy i witam wszystkich ;)

Jestem entuzjastą klasycznego mixowania płyt z dwóch gramofonów (czysty beatmatching, absolutnie bez żadnego skreczowania i takich tam...)
Od kilku dni poczyniłem mały krok w temacie i nabyłem pierwszy gramofon Stanton T92 (póki co jeden więc za bardzo nie pomiksuje, ale to w tej chwilę nie jest istotą mojego problemu). Jestem jego 2gim właścicielem

1.W ramieniu, z tego co widzę, jest chyba seryjny zestaw -> headshell Stanton + wkładka Stanton 500.V3 z igłą 500
Foto ----->:
https://images83.fotosik.pl/930/2db9b1650cd36760.jpg
https://images83.fotosik.pl/930/67c6f7c4099d3eb4.jpg
https://images84.fotosik.pl/931/cc64f1107769e50e.jpg
https://images81.fotosik.pl/931/ff6f8d9c197d2a37.jpg
https://images82.fotosik.pl/932/0fabf679cc4ecfdb.jpg
https://images83.fotosik.pl/930/1b9b7468882a7480.jpg

Poczytałem trochę w internecie na temat ustawienia gramofonu i:
Co zrobiłem do tej pory:
1. Ustawiłem ramię i wkładkę zgodnie z tym filmikiem:

(nacisk igły zgodnie z dokumentacją na stronie producenta - 3g, aczkolwiek w instrukcji napisane, że między 3 a 5 więc już sam nie wiem...)

2. Antiskating ustawiłem zgodnie z tą poradą:
a) nie miałem czystej płyty więc starałem się to zrobić za pomocą czystego miejsca od środka płyty winylowej :?

b) potem spróbowałem za inną poradą, zrobić to za pomocą odwróconej czystej płyty CD

Generalnie gramofon gra od początku do końca płyty dobrze w takim sensie, że igła nie przeskakuje, ale...*:

*i tu moje problemy/pytania:

1. Przede wszystkim podczas odtwarzania płyty, bardzo słychać dźwięk stricte spod igły, generalnie gdy idą wysokie tony (hihat etc) to igła szumi/syczy jak chrabąszcz... Na tyle to uciążliwe, że utrudnia słuchanie z głośników bo słyszę sam gramofon obok. Czy to normalne? O czym to świadczy?

2. Nie mam doświadczenia z analogowym graniem, ale dźwięk wydaje mi się nieczysty, taki stłumiony. Może ja coś źle ustawiam, czy ten film źle pokazuje?

3. Podczas próby ustawienia antiskatingu w/w dwoma metodami zauważyłem, że igła porysowała płytę CD oraz również tego winyla od tej środkowej czystej części - czy to normalne?

4. Czy śrubki trzymające ramię powinny mięć równolegle ustawienie w stosunku do tych wyżłobień (foto poniżej)? Czy te śrubki generalnie również służą do kalibracji ramienia? Jak regulować?
Foto ---> https://images82.fotosik.pl/932/dcf85e4cad462100.jpg

Chciałbym zapytać się również czy:
- dobrze pojmuje metody kalibracji takiego gramofonu i czy te źródła dobrze to pokazują?
- mam wymienić igłę/wkładkę? Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś Ortofona
- coś inaczej ustawić/sprawdzić?
- darować sobie ten gramofon.... :roll:

Zdaje sobie sprawę, ze do Technicsa 1200/1210 (który uznawany jest za pionierski model do tego typu użytku), to dzieli go miliaaard lat świetlnych, ale budżetowo nie byłem w stanie sięgnąć takiego poziomu, a do domowych warunków gdzie nie ma dużego natężenia basu i trudnych warunków zaryzykowałem, że ten na początek da radę

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Stanton T.92 - pytania + ustawienia

Post autor: Wojtek »

kanlukasz pisze:
07 gru 2017, 17:46
Na tyle to uciążliwe, że utrudnia słuchanie z głośników bo słyszę sam gramofon obok.
Chyba po prostu siedzisz za blisko gramofonu.
kanlukasz pisze:
Czy to normalne? O czym to świadczy?
Tak. Świadczy to o tym że fizyka działa.
kanlukasz pisze:
ale dźwięk wydaje mi się nieczysty, taki stłumiony
Może to być kwestia natury tej wkładki i tej igły, szczególnie jeśli porównujesz dźwięk z cyfrą.
Jeśli igła jest zjechana to tym bardziej potęguje to problem.
kanlukasz pisze:
że igła porysowała płytę CD oraz również tego winyla od tej środkowej czystej części - czy to normalne?
Serio jesteś zdziwiony że diamentowe ostrze zrobiło rysę na gładkiej powierzchni? :)
kanlukasz pisze:
- dobrze pojmuje metody kalibracji takiego gramofonu i czy te źródła dobrze to pokazują?
Sprawdzanie antiskatingu na gładkiej płycie czy CD to zmora tego forum, a tak to OK.
kanlukasz pisze:
- mam wymienić igłę/wkładkę? Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś Ortofona
Co najmniej igłę, ale równie dobrze możesz się szarpnąć na jakiegoś Concorde'a albo Shure M44 (G do odsłuchu, -7 do skreczu).
kanlukasz pisze:
że ten na początek da radę
Tak jest :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kanlukasz pisze:
to dzieli go miliaaard lat świetlnych,
Aż tyle to nie ;) Dasz Pan radę.
kanlukasz pisze:
sprawdzić?
Sprawdź sobie płynność pracy windy. Ostatnie 3 Stantony, które macałem odsłuchowo potrzebowały bezwzględnej wymiany gluta windy. Był też jeden Sony. Wszystkie waliły igłą w płytę aż strach.
kanlukasz

Panowie, dziękuję Wam za odpowiedzi i wyrozumiałość dla początkującego.
Pozwolę sobie poniżej zacytować Wasze posty tytułem odniesienia się do nich.

==================================================================================

Wojtek pisze:
07 gru 2017, 21:22
Chyba po prostu siedzisz za blisko gramofonu.
W zasadzie to stoję nad nim, biorąc pod uwagę, że obok jest mixer i reszta sprzętu ( cyfrowego z którego powoli rezygnuje na rzecz 12" ) ;-)
Wojtek pisze:
Może to być kwestia natury tej wkładki i tej igły, szczególnie jeśli porównujesz dźwięk z cyfrą.
Możesz mieć rację gdyż po 1 byłem przyzwyczajony do cyfry, a druga sprawa mam mixer Pioneera, który nie jest analogowy. Miałem wcześniej analoga Allen&Heath Xone, ale źle mi się na nim grało z innych powodów, ale to już osobna historia.
Wojtek pisze:
Sprawdzanie antiskatingu na gładkiej płycie czy CD to zmora tego forum,
Okej rozumiem - w takim razie czy mam jakoś inaczej to weryfikować czy po prostu ustawić taką samą wartość jak obciążenie ramienia?

==================================================================================

darkman pisze:
07 gru 2017, 21:45
Sprawdź sobie płynność pracy windy. Ostatnie 3 Stantony, które macałem odsłuchowo potrzebowały bezwzględnej wymiany gluta windy. Był też jeden Sony. Wszystkie waliły igłą w płytę aż strach.
Model 92 nie ma windy. Dopiero od modelu 150 winda jest

Na koniec - chciałbym jeszcze przytoczyć moje jedno pytanie na które nie odpisaliście mi, a przyznam ciekawość mnie zżera, mianowicie:
kanlukasz pisze:
4. Czy śrubki trzymające ramię powinny mięć równolegle ustawienie w stosunku do tych wyżłobień (foto poniżej)? Czy te śrubki generalnie również służą do kalibracji ramienia? Jak regulować?
Foto ---> https://images82.fotosik.pl/932/dcf85e4cad462100.jpg

Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kanlukasz pisze:
07 gru 2017, 22:25
i reszta sprzętu ( cyfrowego z którego powoli rezygnuje na rzecz 12" ) ;-)
To warto?
kanlukasz pisze:
Okej rozumiem - w takim razie czy mam jakoś inaczej to weryfikować czy po prostu ustawić taką samą wartość jak obciążenie ramienia?
Styknie - koryguj jeśli będą problemy typowe dla złego AS (przeskakiwanie, skopany balans kanałów, itp.).
kanlukasz pisze:
4. Czy śrubki trzymające ramię powinny mięć równolegle ustawienie w stosunku do tych wyżłobień (foto poniżej)?
Niekoniecznie.
kanlukasz pisze:
Czy te śrubki generalnie również służą do kalibracji ramienia? Jak regulować?
Nie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ano racja, bo toż ręczniak całkowity. Znam te modele z wajchą.
Ta zewnętrzna to taka mufa, a środkowa da się wkręcić na tyle na ile pozwala ustawienie mufy z tego co pamiętam. Czyli nie muszą być ustawione jednakowo na karby. Co prawda pamiętam to z innego modelu gdzie mufa dociska jeszcze małą kulkę ale zasada działania będzie taka sama jak sądzę. Odkręć - zobacz.
Resztę na moje oko robisz poprawnie.

AN ustaw wartość nacisku.
Jak się trafi okazja to sobie sprawdzisz płytą testową, choć to niekonieczne.
kanlukasz

Wojtek pisze:
07 gru 2017, 22:39
To warto?
Warto nie warto, zależy jak na to spojrzeć. MP3 na chwilę obecną nie ma dla mnie żadnej wartości.
Winyl to jednak okładka, grafika, płyta, cały proces poszukiwania/zdobywania danej płyty. Poza tym wyrabia się gust i styl bo faktycznie kupujesz to co Cię w 100% interesuje, bo jednak 12" kosztuje słono, więc się 3 raz zastanowisz przed zakupem ;) Tak to przynajmniej działa w kręgach muzyki elektronicznej ;) Ot taka anegdota

Chciałem Wam serdecznie podziękować za porady. Dzięki Wojtek, dzięki Darkman. Pozdrawiam serdecznie.

Ps. świetne uczucie komunikować się przez klasyczne forum, tak jak to było za wcześniejszych lat ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kanlukasz pisze:
08 gru 2017, 07:45
MP3 na chwilę obecną nie ma dla mnie żadnej wartości.
Oj, nie wiedziałem że cyfra u Ciebie oznacza tylko MP3 :)
kanlukasz pisze:
08 gru 2017, 07:45
Ps. świetne uczucie komunikować się przez klasyczne forum, tak jak to było za wcześniejszych lat ;)
Już nie rób z nas takich dziadków :) Niestety, dzisiaj większość uderza na facebooka i tamtejsze grupy, ale weź tam próbuj potem coś odnaleźć po paru dniach :D
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ