Czy ktoś z szanownych Forumowiczów, lub ich bliskich, lub bliskich ich bliskich zna jakiś internetowy sklep, polski lub zagraniczny pokroju north.pl gdzie można kupić części do gramofonów? Szukam headshella do JVC L-A21 a także mam gramofon Sherwood PM-8550 bez pokrywy, zawiasów i headshella i łudzę się że to kiedyś skompletuję. North niestety nie oferuje brakujących części, na rynku wtórnym też nie widzę.
Pozdrawiam serdecznie.
Części zamienne do gramofonów
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Części zamienne do gramofonów
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Części zamienne
Takie rzeczy to tylko w Erze. Pozostaje rynek wtórny.
Co do headshelli to akurat nie wierzę że nigdzie na świecie nie ma komplementarnych koszyków do tych dwóch modeli gramofonów lub że się nie pojawiają.
Pokrywa czy zawiasy do Sherwooda to już grubszy temat.
Co do headshelli to akurat nie wierzę że nigdzie na świecie nie ma komplementarnych koszyków do tych dwóch modeli gramofonów lub że się nie pojawiają.
Pokrywa czy zawiasy do Sherwooda to już grubszy temat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- gravediggie
Re: Części zamienne do gramofonów
No właśnie...
Co do headshella to w Sherwoodzie mam koszyk technicsa ale nie jestem pewien czy to ten sam koszyk, Sherwood ma 15mm overhang wg informacji z vinylengine (instrukcja milczy na ten temat). Koszyk JVC łudząco podobny do tego: https://north.pl/karta/headshell---uchw ... -0529.html
ale pewności nie mam.
Chciałbym zrobić tego Sherwooda, stoi od lat nieużywany, denerwuje mnie ten stan rzeczy.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale... przecież możesz używać Sherwooda mimo nieoryginalnego koszyka i braku pokrywy, co nie? 
Tak to wygląda z grubsza:

Taki powinien być odpowiedni: http://allegro.pl/headshell-koszyk-anal ... 47303.html
A jeśli coś będzie nie tak to skorzystasz ze swoich 14 dni na zwrot towaru

Generalnie jest to koszyk z mocowaniem typu ADC - zamienniki są dostępne.
Tak to wygląda z grubsza:

Taki powinien być odpowiedni: http://allegro.pl/headshell-koszyk-anal ... 47303.html
A jeśli coś będzie nie tak to skorzystasz ze swoich 14 dni na zwrot towaru

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- gravediggie
Jak najbardziej. Pytanie tylko czy technicsowski koszyk pasuje do tego modelu gramofonu? W sensie wartości overhang bo fizycznie złączem pasuje. Pokrywę chciałbym mieć ze względów praktycznych. W gramofonie jest też jeszcze jeden feler - koszyk z wkładką po opuszczeniu na płytę nie jest ustawiony równolegle do płyty, patrząc od czoła wkładki, ale to chyba temat na osobny wątek. Na co dzień gra JVC, jemu nic nie dolega a Sherwood czeka na swoją kolej.
Wielkie dzięki za info nt. koszyka JVC, nie wiedziałem ze to standard.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, bo to jeden standard.gravediggie pisze: ↑24 lis 2017, 22:43Pytanie tylko czy technicsowski koszyk pasuje do tego modelu gramofonu?
To akurat jest niezależne od rodzaju koszyka. Chyba zwróciłeś uwagę że koszyk pozwala na przesuwanie wkładki by ustawić jej pozycję?gravediggie pisze: ↑24 lis 2017, 22:43W sensie wartości overhang
Czyli masz pasujący headshell. Myślałem że nie masz. To w czym problem?gravediggie pisze: ↑24 lis 2017, 22:43Na co dzień gra JVC, jemu nic nie dolega

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- gravediggie
1. Dzięki za info. Jeden problem rozwiazany.
2. Tak ale wydawało mi się że oryginalny koszyk sherwooda jest dużo krótszy stąd wątpliwości.
3. Tak mam sprawny koszyk Jvc. Chodzi mi po głowie drugi koszyk pod inną wkładkę, co by ich nie przekrecac.
2. Tak ale wydawało mi się że oryginalny koszyk sherwooda jest dużo krótszy stąd wątpliwości.
3. Tak mam sprawny koszyk Jvc. Chodzi mi po głowie drugi koszyk pod inną wkładkę, co by ich nie przekrecac.
Milijon kabli..
Milijon kabli..