Jak ustawić ramię w gramofonie?
-
- Gramofon: Technics SL-Q2
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
Dzieki Panowie za wsparcie. Jak wroce ze swiat to zwaze calosc. Zakupilem nowa wkladke AT 95E, moze wymiana cos pomoze. Jesli nie to wymienie headshell. Dam znac w poniedzialek.
Technics SL-Q2 + SONY F550ES + Dali 104
http://www.discogs.com/user/masterwilo/ ... layout=big
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ile konkretnie?Obywatel pisze:są dużo cięższe od oryginału Technicsa
Podejrzewam że u masterwilo brakuje choćby 1g mniej po stronie headshella i wkładki do szczęścia i możliwości regulacji

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wamat miał ''Technicsowskie'' koszyki z dokręcanymi odważnikami 1g,2 g . To daje duże pole do popisu w kwestiach regulacji 

-
Wymieniłem wkładkę ADC x220 na AT95E. Różnica w wadze wg mnie była dość znaczna. Niestety nie miałem baterii do wagi, żeby dokładnie zważyć headshel+wkładka.
Na szczęście ramię można już bez problemów regulować
Tak przy okazji zalecany nacisk na AT95E to 2g? I tak samo ustawiam antyskating?
Na szczęście ramię można już bez problemów regulować

Tak przy okazji zalecany nacisk na AT95E to 2g? I tak samo ustawiam antyskating?
-
Tak,ale co do antyskatingu to bardzo pobieżne podejściemasterwilo pisze:Tak przy okazji zalecany nacisk na AT95E to 2g? I tak samo ustawiam antyskating?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Zalecany nacisk to 1,75g. Zasada jest taka, że ustawiamy zawsze jak najmniejszy nacisk (w dopuszczalnym zakresie), który spełnia nasze oczekiwania brzmieniowe i który nie powoduje żadnych niepożądanych zjawisk typu przeskakiwanie.masterwilo pisze:Tak przy okazji zalecany nacisk na AT95E to 2g?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Ok, dzięki za pomoc i wsparcie 

-
Jak ustawić antyskating w Technicsie SL-D2 po zabiegu napięcia sprężynki?
Wkładka AT440MLb, ustawiony nacisk 1,4 g, gramofon wypoziomowany. Coś mnie podkusiło żeby użyć jednostronnej płyty i okazało się, że na całym zakresie antyskatingu ramię leci do środka. Po przeczytaniu na forum, że przyczyną może być luźna sprężynka, rozebrałem gramofon i okazało się, że faktycznie była luźna i zaczynała napinać się dopiero przy ustawieniu 0,7 na skali. Uciachałem więc to co było zbędne, wygiąłem końcówkę sprężynki w kółko i założyłem. Teraz teoretycznie nie ma luzu. Czy po takim zabiegu wystarczy, że ustawię antyskating na 1,4? Nie chciałbym już używać tej jednostronnej płyty, bo nie pomyślałem, że igła zostawi mi ślad, no i teraz na moim limitowanym Ulverze mam ryski i niekoniecznie chciałbym ich mieć więcej
I jeszcze jedno pytanko: co może się uszkodzić w efekcie takiego ustawienia antyskatingu, że ramię leci do środka? Płyta? Igła?

Wkładka AT440MLb, ustawiony nacisk 1,4 g, gramofon wypoziomowany. Coś mnie podkusiło żeby użyć jednostronnej płyty i okazało się, że na całym zakresie antyskatingu ramię leci do środka. Po przeczytaniu na forum, że przyczyną może być luźna sprężynka, rozebrałem gramofon i okazało się, że faktycznie była luźna i zaczynała napinać się dopiero przy ustawieniu 0,7 na skali. Uciachałem więc to co było zbędne, wygiąłem końcówkę sprężynki w kółko i założyłem. Teraz teoretycznie nie ma luzu. Czy po takim zabiegu wystarczy, że ustawię antyskating na 1,4? Nie chciałbym już używać tej jednostronnej płyty, bo nie pomyślałem, że igła zostawi mi ślad, no i teraz na moim limitowanym Ulverze mam ryski i niekoniecznie chciałbym ich mieć więcej

I jeszcze jedno pytanko: co może się uszkodzić w efekcie takiego ustawienia antyskatingu, że ramię leci do środka? Płyta? Igła?
-
Antyskatingu nie ustawia się na czystej płycie. Jak chcesz miec dobrze ustawiony antyskating, to musisz użyć płyty testowej.
Akurat ta wkładka radzi sobie świetnie bez względu na ustawienie antyskatingu.
Dla tej wkładki bardziej istotne jest ustawienie azymutu. Nie na oko, tylko z płytą testową i oscyloskopem. Inaczej będzie orać ścianę rowka.
Akurat ta wkładka radzi sobie świetnie bez względu na ustawienie antyskatingu.
Dla tej wkładki bardziej istotne jest ustawienie azymutu. Nie na oko, tylko z płytą testową i oscyloskopem. Inaczej będzie orać ścianę rowka.
-
Niestety na chwilę obecną mogę tylko kombinować z lusterkiem, ale wygląda na to, że jest ok.
Wracając do antyskatingu, zastanawiam się jaki wpływ na fabryczne parametry miało ucięcie tej luźnej części sprężynki...
Wracając do antyskatingu, zastanawiam się jaki wpływ na fabryczne parametry miało ucięcie tej luźnej części sprężynki...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Takie że właśnie je zmieniłeś 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No wiem. Tylko, że bez tego sprężynka dopiero zaczynała reagować od 0,7 na skali...
- chudy_b
Trudno powiedzieć. Antyskating dalej działa, ale skala do niczego się nię nadaje. Pozostaje ustawiać antyskating na płycie testowej, lub mniej dokładnie na czystej.wolfrl pisze:aki wpływ na fabryczne parametry miało ucięcie tej luźnej części sprężynki...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Najlepiej w ogóle nie podsuwać ludziom takich pomysłówchudy_b pisze:lub mniej dokładnie na czystej.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Lepiej tak mając świadomośc niedokładności, niż wcale.Wojtek pisze:Najlepiej w ogóle nie podsuwać ludziom takich pomysłów