Ja się z takim czymś nie spotkałem. Zawsze przewód uziemienia był na stałe umocowany w gramofonie.k_amilla69 pisze: a nie ma jakiegoś przewodu zakończonego tymi widełkami a z drugiej strony wtyczki co by weszła w ten bolec?
Jak ustawić ramię w gramofonie?
- krolix
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie
- kreator
http://north.pl/karta/sjpb7m-kabel-pana ... -2693.html
zwykły kabelek też da rade i nie trzeba nic rozkręcać, czy lutowac:) poprostu trzeba zrobić porządną pętelke i założyć solidnie na bolec.
zwykły kabelek też da rade i nie trzeba nic rozkręcać, czy lutowac:) poprostu trzeba zrobić porządną pętelke i założyć solidnie na bolec.
Born To Lose, Live To Win
-
Jak ustawić ramię w gramofonie
coś podobnego do opisu znalazłem w innym modelu gramofonu
http://allefree.pl/galeria/604447/14.html
Czy to tak wygląda?
http://allefree.pl/galeria/604447/14.html
Czy to tak wygląda?
-
Pilot- dokładnie tak jak pokazałeś na zdjęciu
proszę
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efd ... af220.html
proszę
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efd ... af220.html
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 12:41 przez k_amilla69, łącznie zmieniany 1 raz.
- kreator
3 posty wyżej wstawiłem link do oryginalnego kabelka.
- Winters
No to rzeczywiście trzeba kupić ten kabelek i powinno być dobrze.
Pewnie oryginalna wtyczka została urwana.
Pewnie oryginalna wtyczka została urwana.
DIOMEDES KATO
- kreator
Jeśli zastosuje się grubszy kabelek, np taki głośnikowy. to można po prostu go nabić na ten bolec i będzie wszystko chodzić. choć może kiedyś wypaść. ogólnie to sprzedający rzadko widzę dodają ten kabelek.
-
Oj K_amila, K_amila. Takie zdjęcie załatwiło by temat w jednym poście a tak cała strona pisania, domysłów i szukaniu w necie odpowiedzi.

- kreator
kamila po prostu pytała... ten kabelek uziemiający to standard w technicsach t4p. więc jeśli ktoś coś wie:) to bez zdjęcia da rade odpowiedzieć. pozdrawiam
-
ja się nie gniewam bo się dopiero uczę ale od kolegów zaraz dostaniesz po uszach.kreator pisze: więc jeśli ktoś coś wie:) to bez zdjęcia da rade odpowiedzieć. pozdrawiam

Mi już piłeczka skoczyła gdy przeczytałem o bolcu. Jak bolec to musi być wtyczka. Tylko że większość fotek w necie przedstawia ten sprzęt od przodu lub od góry, a jak juz jest od tyłu to z podłączoną masą i też nie do końca wiadomo czy jest na stałe czy na wtyk montowana.
Dobra, koniec spamowania w watku. (Wojtek ma oko na mnie)

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wobec tego chyba muszę coś ludzikom przypomnieć/uzmysłowić/przybliżyć.krolix pisze:Ja się z takim czymś nie spotkałem. Zawsze przewód uziemienia był na stałe umocowany w gramofonie.
Gramofony T4P Technicsa, takie jak omawiany SL-QD2, nie mają ani na stałe przymocowanych kabli sygnałowych ani na stałe przylutowanego uziemienia. Zamiast tego mamy parę wyjść sygnałowych oraz otwór, do którego wkładamy jeden z końców przewodu uziemienia.
Tak więc nie jest to żadne uszkodzenie czy też "urwanie"
Można oczywiście zrobić modyfikację i ten przewód przylutować, ale będzie to ingerencja w oryginalny stan gramofonu.
kreator pisze:zwykły kabelek też da rade i nie trzeba nic rozkręcać, czy lutowac:) poprostu trzeba zrobić porządną pętelke i założyć solidnie na bolec.
Otóż to.kreator pisze:kamila po prostu pytała... ten kabelek uziemiający to standard w technicsach t4p. więc jeśli ktoś coś wie:) to bez zdjęcia da rade odpowiedzieć. pozdrawiam
W sumie nawet nie trzeba kupować specjalnego kabla. Wystarczy jakikolwiek cienki przewód

Problemy tej natury były już omawiane przy okazji dyskusji o innych modelach tej gramofonów.
No i generalnie sam problem nie pasuje trochę do tematu wątku, ale już mniejsza o to.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krolix
Za to że miał na ten temat wiedzę miałby dostać? Aż tak pokręceni chyba nie jesteśmy.Pilot pisze:ja się nie gniewam bo się dopiero uczę ale od kolegów zaraz dostaniesz po uszach.kreator pisze: więc jeśli ktoś coś wie:) to bez zdjęcia da rade odpowiedzieć. pozdrawiam![]()
![]()
![]()

Z drugiej strony gdyby zamieszczona została od razu odpowiednia fota, to byśmy się pewnie domyślili o co kaman.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z doświadczenia forumowego wiem, że większość ludzi ma jakieś dziwne opory przed robieniem zdjęćkrolix pisze:Z drugiej strony gdyby zamieszczona została od razu odpowiednia fota, to byśmy się pewnie domyślili o co kaman.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Cześć wam,
w tym temacie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=3352 opisałem swój problem z dualem. Zasugerowaliście ustawienie ramienia. Zrobiłem chyba to, co trzeba: znalazłem środek ciężkości (ramię trzyma się wtedy równolegle do podłoża) po czym od tego "zerowego" punktu ustawiłem obciążenie na i antyskating na 1.25 (gdzieś znalazłem informację, że to będzie optymalne ustawienie przy mojej wkładce Shure M92).
No i niestety są kłopoty. Problem ze stereo nie ustępuje, a przy takim ustawieniu już właściwie w ogóle nie da się słuchać płyt. Dlaczego? Otóż obciążenie jest tak małe, że igła ledwo dosięga do płyty (co chwilę płyty przeskakują, czasem jeśli są lekko krzywe to igła miejscami w ogóle do nich nie dosięga).
Co robić? Pozdrawiam.
w tym temacie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=3352 opisałem swój problem z dualem. Zasugerowaliście ustawienie ramienia. Zrobiłem chyba to, co trzeba: znalazłem środek ciężkości (ramię trzyma się wtedy równolegle do podłoża) po czym od tego "zerowego" punktu ustawiłem obciążenie na i antyskating na 1.25 (gdzieś znalazłem informację, że to będzie optymalne ustawienie przy mojej wkładce Shure M92).
No i niestety są kłopoty. Problem ze stereo nie ustępuje, a przy takim ustawieniu już właściwie w ogóle nie da się słuchać płyt. Dlaczego? Otóż obciążenie jest tak małe, że igła ledwo dosięga do płyty (co chwilę płyty przeskakują, czasem jeśli są lekko krzywe to igła miejscami w ogóle do nich nie dosięga).
Co robić? Pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawiałeś ramię z podniesioną windą/załączoną dźwignią podnoszenia ramienia? Jeśli tak, to źle.
Czy gramofon w ogóle trzyma poziom?
Czy gramofon w ogóle trzyma poziom?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum