Wstaw jakąś fotkę bo chyba nie do końca rozumiem w czym jest problem. Igła od wkładki zazwyczaj odstaje o więcej niż 0,3mm więc może też chodzić o zły nacisk albo zużyte zawieszenie.
Nacisk i zawieszenie są ok wkładka jest nowa nie przegrała nawet 50 godzin. Fotkę wstawię ale już nie dzisiaj
A to ja mam pytanie, akurat w temacie, do tych, co znają się na wkładkach lepiej / znacznie lepiej niż ja (o co nietrudno ):
Czy właściwym jest założenie, że nowa wkładka z oryginalną igłą ma tak ustawioną geometrię, że w prawidłowym ustawieniu nacisku VTF i kąta VTA górna płaszczyzna wkładki wypada równolegle do płaszczyzny płyty? Że właśnie wkładkę ustawiamy równolegle do płyty, a nie ramię?
Tak to u mnie wygląda na zdjęciu widać , że delikatnie tył ramienia jest wyżej , ale ustawienie wkładki chyba ok. Oczywiście mogę się mylić , ale do póki nie odpalę gramofonu to nic nie stwierdzę.
Dziwnie to wygląda ramię opada a headshell idzie w górę. Nie jest tam nic zgięte albo może gniazdo headshella źle przykręcone?
No tak ale tą kartkę masz słabo uciętą, zrób to nożem po linijce, i nie stawiaj jej na brzegu płyty bo to podnosi z tej strony. Postaw w całości na rowkach.
Co prawda wtedy będzie jeszcze gorzej.
Spróbuj jeszcze z innym headshellem.
Śruba od mocowania gniazda headshella wygląda jak by ktoś coś tam grzebał, może gniazdo jest źle przykręcone do rurki.
Moim zdanie patrząc na pierwsze zdjęcie masz za nisko opuszczone ramię bo igła pochyla Ci się do tyłu.
Dzięki za informację dzisiaj się pobawię z ustawieniami. Do końca nie kumam ustawień VTA jeśli podniosę to za nic w świecie samo ramię nie będzie równolegle do płyty.
Jak popatrzysz na swoje fotki to na tej z headshellem, lewa strona headshella jest wyżej niż prawa (patrząc na kratki) a w wypadku ramienia jest na odwrót (a jak kartkę zdejmiesz z rantu płyty to to będzie jeszcze bardziej widać). Czyli tworzy się tam takie V w miejscu gniazda. Przy takim solidnych headshellu raczej ciężko było by go zgiąć.
Do końca nie kumam ustawień VTA jeśli podniosę to za nic w świecie samo ramię nie będzie równolegle do płyty.
Nie musi być - to nie jest stuprocentowy wyznacznik. Dla większości wkładek tak jest optymalnie, ale nie dla wszystkich. Równoległe ustawienie ramienia do talerza nie jest celem samym w sobie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Równoległe ustawienie ramienia do talerza nie jest celem samym w sobie.
Trochę jest, w ramieniu S azymut zmieni się w zależności czy ramie jest równolegle czy nie. Zwykle gniazdko headshella w ramieniu ustawia się tak, że poprawny azymut jest dla ramienia równolegle. W innym wypadku trzeba mieć koszyk z możliwością takiej regulacji.
Trzeba dążyć do dobrego VTA i ramienia równolegle, podkładkami, koszykiem.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.