Rurka ramienia gramofonu typu S do Denon DP 60l
-
dimmu66
Rurka ramienia gramofonu typu S do Denon DP 60l
Udało mi się okazyjnie nabyć ten gramofon a że nie przepadam za prostymi ramionami to chciałbym wymienić na S. I tu moje pytanie i prośba o pomoc - dedykowane ramiona są stosunkowo drogie a wypatrzyłem w niezłej cenie ramię do modelu do 450 usb- czy rurka ramienia będzie pasować?
Ewentualnie czy jest jakaś inna, tańsza alternatywa?
Z góry dziękuję za pomoc
Ewentualnie czy jest jakaś inna, tańsza alternatywa?
Z góry dziękuję za pomoc
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Rurka ramienia gramofonu typu S do Denon DP 60l
Jak czytam "okazyjnie" to już się boję gdzie jest haczyk tej okazyjności, obojętnie czy kupowane w PL czy import.

Do jakiego modelu?
Kupiłeś wysoki model gramofonu do którego nie ma tanich części zamiennych. Warto takie rzeczy badać zanim się wyciągnie portfel.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
ahaja
Jeśli producent nie przewidział innej rurki niż prosta to nie można takich rzeczy zrobić bez absolutnego popsucia geometrii ramienia.
'Podobanie' się nie ma tutaj żadnego znaczenia. Jak zostało zaprojektowane tak musi działać.
'Podobanie' się nie ma tutaj żadnego znaczenia. Jak zostało zaprojektowane tak musi działać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To prawda że jest to wesoły argument, niemniej tak dla jasności - ten model dopuszcza wymienne rurki.
Kolega po prostu szuka cebulowej opcji po zapoznaniu się z cenami rynkowymi.
Osobiście parokrotnie przerabiałem prośby o załatwienie takiej czy innej rurki "jakoś taniej".
Nawet jak wykombinowałem najtaniej na świecie, to zwykle nadal było jakieś 2x za drogo wg widzimisię pytających.
Wiecie "chcę Porsche, ale płacę jak za Skodę"
Kiedyś nawet zostałem z taką częścią na lodzie, bo nie wziąłem zaliczki, a jak już do płatności miało dojść to zainteresowanemu się odwidziało
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
dimmu66
Literówka się wkradła - chodziło o ramię do modelu Denon DP 450 USB. - cena za jaką mogę kupić to 250pln
Nie chcę cebulować ale Denon to mój gramofonowy backup i czasami nie ma sensu przepłacać - patrz forumowy płyn do mycia płyt a ten że sklepu
A model do 60l produkowany był zarówno z ramieniem prostym jak i s.
Nie chcę cebulować ale Denon to mój gramofonowy backup i czasami nie ma sensu przepłacać - patrz forumowy płyn do mycia płyt a ten że sklepu
A model do 60l produkowany był zarówno z ramieniem prostym jak i s.
-
ahaja
Jak napisałem 'jesli'...
Tak czy owak to producent decyduje na etapie projektu co wypuszcza. W ramionach geometria jest kluczowa i tego nie przeskoczysz.
Tak czy owak to producent decyduje na etapie projektu co wypuszcza. W ramionach geometria jest kluczowa i tego nie przeskoczysz.
-
dimmu66
Za dp 60 l wyszło mi niecałe 2000pln - uważam że przy obecnych cenach to nie jest najgorzej. Jedyny mankament to pęknięcie pokrywy przy zawiasie , nieudolnie sklejone. Reszta, czyli plinta, mechanika w super stanie
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Znaczy o ten model Ci chodzi?
https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i ... b-czarny-1
To tylko przy użyciu piły i młotka da się to zrobić bo tam raczej rurki nie są wymienialne.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Nie. Nie będzie.
Wg mojej wiedzy był sprzedawany z prostym ramieniem, natomiast ramię S było jako opcja do kupienia dodatkowo.model do 60l produkowany był zarówno z ramieniem prostym jak i s.
Ale do rzeczy...
Do tego gramofonu pasuje tylko ramię PCL-S Denona.
Without Music Life is a Mistake
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
-
dimmu66
OK - dzięki Panowie
A Porshe że skody nie chcę robić- napisałem "wolę" a nie "muszę" ramię s bo mam kilka wkładek z hedschelami do tego typu ramion i łatwiej mi było by zmienić - to nie jest must have.
Jak zapewne wiecie - samo ramię nie zagra więc dyskusje Skoda/Porsche są absurdane - chodzi jedynie o wygodę.
I tyle w temacie
A Porshe że skody nie chcę robić- napisałem "wolę" a nie "muszę" ramię s bo mam kilka wkładek z hedschelami do tego typu ramion i łatwiej mi było by zmienić - to nie jest must have.
Jak zapewne wiecie - samo ramię nie zagra więc dyskusje Skoda/Porsche są absurdane - chodzi jedynie o wygodę.
I tyle w temacie
-
dimmu66
Do tego gramofonu pasuje tylko ramię PCL-S Denona -dzięki i to jest dla mnie istotną informacja
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Porsche już masz, to bardzo fajny gramofon. NIestety jak to wszędzie, akcesoria do Porsche nie kosztują tyle co do Skody.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oj tam, bez przesady, rurkę S warto mieć jak się ma więcej wkładek, ale każde ramię/rurka coś tam od siebie dodaje w procesie odtwarzania.
Porsche/Skoda - tu tylko chodziło o koszty/ceny
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum