Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Post autor: MaciejT »

Problem dotyczy ramienia mojego pionka.
Chat GPT mówi, że przy wkładkach AT120e, Denon dl103S czy Nagaoka MP110 to ramię zdecydowanie powinno grać bez dodatkowej przeciwwagi bo się robi za ciężkie. Z wkręconą Sub-weight spokojnie mogę wyważyć wszystkie wkładki z jakimi miałem styczność. No ale skoro może być za ciężko to wykręciłem ten odważnik i porobiły się sytuacje zaskakujące. Internety mówią, że ramię typu "S" którym dysponuję pozwala wyważyć wkłady od 4 do 24 gram (bez ekstra wagi). Może to i prawda (chociaż nie wydaje mi się), ale przy wadze headshella z wkładką ok 19,5 gram przeciwwaga jest na tyle odsunięta do tyłu, że haczy o pokrywę gramofonu gdy próbowałem ją opuścić. No wyważyć się dało, ale grać z zamkniętą pokrywą to już nie.
I teraz pytania do Was:

1 czy ramię z dodatkową wagą faktycznie jest za ciężkie do moich wkładek?
2 czy z moją przeciwwagą może coś nie w porządku? Przesuwałem ciężarek na zewnątrz pierścienia odsuwając go od podziałki ale to nic nie dało.
3 może powinienem odchudzać koszyki?
Jak sobie radzicie w swoich Pioneerach?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Post autor: Wojtek »

MaciejT pisze:
dzisiaj, 08:33
Chat GPT mówi
:(

Piszesz "to ramię", a ten model chyba ma zarówno opcję na prostą rurkę jak i S ?
Czy pytając SI podkreśliłeś o którą opcję chodzi?

Jeśli mówimy o S to nie obchodzi nas tylko model wkładki, ale i model headshella w układzie.
MaciejT pisze:
dzisiaj, 08:33
(bez ekstra wagi)
Bez "ekstra wagi", ale z różnymi przeciwwagami może? Tam nie było jakiegoś zestawu różnych?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MaciejT

Mam tylko ramię typu "S".
Wiem że AI może się mylić, dlatego pytam tutaj. Liczę Wojtek między innymi na Twoją pomoc. Oczywiście podkreśliłem o które ramię chodzi, wiadomo że o te ciężkie.
Wojtek pisze:
dzisiaj, 10:02
Jeśli mówimy o S to nie obchodzi nas tylko model wkładki, ale i model headshella w układzie.
no tak, dlatego podałem krytyczną w moim przypadku masę całego wkładu (koszyk, wkładka, śrubki, przewody) ok 19 gram.
Wojtek pisze:
dzisiaj, 10:02
Tam nie było jakiegoś zestawu różnych?
Mam podstawową przeciwwagę, dokręcaną do ramienia dodatkowy ciężarek i taki pierścień do już całkiem ciężkich wkładów.

o znalazłem film gdzie jest załączony ten duży pierścień zamiast podstawowego, muszę spróbować. Czy ktoś tak już kombinował>
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MaciejT pisze:
dzisiaj, 10:13
Wiem że AI może się mylić
Mega często, dlatego ogólnie nie polecam, szczególnie w tak niszowych tematach.
MaciejT pisze:
dzisiaj, 10:13
no tak, dlatego podałem krytyczną w moim przypadku masę całego wkładu (koszyk, wkładka, śrubki, przewody) ok 19 gram.
OK, ale w takim razie stosujesz raczej cięższy headshell niż fabryczny 7.5g, a w specyfikacji dość jasno podano że możliwy zakres wagi wkładek (te 4-24g) dotyczy połączenia z ów fabrycznym headshellem, a nie "jakimkolwiek".

Skoro tak to masz cięższy układ niż producent zakłada i może dlatego nie wystarczy sama jedna przeciwwaga.

Swoją drogą zbadałem temat i jednak chyba pomyliły mi się modele gramofonów/ramion.
Kojarzę taki co miał 4 różne pierścienie do wyważania.
Wsparcie finansowe forum
fazior13

Post autor: fazior13 »

Spróbuj wyważyć z załażonym subweight (ten wkręcany w ramię) + duży pierścień (chociaż z małym tez się powinno dać). U siebie mam wyważony DL103 + AT LH18 na rurce S właśnie w takim zestawieniu, a to jednak trochę więcej wagi.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Właśnie chyba na tym się opiera problem, ze zamiast lekkiego koszyka mamy nielekki :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MaciejT

Przy założonym subweight wkręcanym w ramię nie ma problemu, da się wyważyć wkłady i pokrywa się zamyka.
Pomierzę w domu wagi koszyków z wkładkami, w każdym razie Nagaoki MP110 przy koszyku Micro Seiki h202 już się nie dało wyważyć bez subweight tak, by pokrywę można było zamknąć. Gdybym koszyki ważące ok 10-11 gram pozamieniał na takie po 7 gram to by wtedy dało radę, prawie na styk ale by się dało.
Czy to ramię z dodatkowym ciężarkiem wkręcanym w ramię jest przyciężkie dla tych wkładek czy to ściema?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MaciejT pisze:
dzisiaj, 10:56
Czy to ramię z dodatkowym ciężarkiem wkręcanym w ramię jest przyciężkie dla tych wkładek czy to ściema?
To jaką masę przykładasz z tyłu ramienia nie ma aż takiego wpływu na masę efektywną. Po prostu pozwala tobie coś wyważyć albo nie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MaciejT

A to mnie uspokoiłeś w takim razie, już się zastanawiałem czy nie szukać kilku koszyków sh135 :shifty:
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Macieju, a ile nocy masz nieprzespanych przez tą rozmowę z AI :think: Ciekawy jestem jakie odnośniki podało Ci AI, z których czerpało swoją wiedzę.
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
MaciejT

Pawle w nocy śpię spokojnie, ale zawsze lepiej zapytać doświadczonych i uzbrojonych w wiedzę kolegów. Skoro ramię z tym dodatkowym ciężarkiem nie jest za ciężkie to ok, bardzo się cieszę.
Tak się tylko zastanawiam. dlaczego tak Pioneer zaprojektował całość że nie można wyważyć wkładu 19 gram i cięższych bez tej extra wagi. No znaczy wyważyć można, ale już bez zamknięcia pokrywy. :think:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Widzisz, było kupić Technicsa to byś nie miał takich problemów :D :morda:
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ