Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41173
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Wojtek »

gudick pisze:
11 lut 2024, 19:01
Aby ustalić dokładną masę efyktywną ramienia korzystam z arkusza kalkulacyjnego Tonearm Effective Mass Calculator.
Możesz sobie darować.

Czemu nie ufasz danym producenta?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Posty: 1680
Rejestracja: 02 lut 2016, 10:16
Gramofon: Technics SL-1210GR
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: winylowy_luke »

Wojtek pisze:
11 lut 2024, 23:34
Możesz sobie darować.
Czemu? Coś nie tak z tym arkuszem?
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper@AT-OC9XML/Denon 103R/Shure V15 V-MR (SAS/B)/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Piterski
Posty: 1109
Rejestracja: 17 lip 2015, 23:48
Gramofon: Pioneer PL70LII
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Piterski »

Bardziej interesowało mnie który OM bo miałem 10 i 30 i różnica między nimi dla mnie była zasadnicza. To w odniesieniu do pytania czy szukać lepszej wkładki.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 2536
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06
Gramofon: Kenwood L-07D
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Bacek »

winylowy_luke pisze:
12 lut 2024, 09:25
Wojtek pisze:
11 lut 2024, 23:34
Możesz sobie darować.
Czemu? Coś nie tak z tym arkuszem?
Jest bardzo, bardzo na oko. Jedyny dokładny sposób na zmierzenie tego to pomiar rezonansu na wkładce o znanej podatności zawieszenia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Posty: 1680
Rejestracja: 02 lut 2016, 10:16
Gramofon: Technics SL-1210GR
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: winylowy_luke »

Bacek pisze:
12 lut 2024, 12:25
Jedyny dokładny sposób na zmierzenie tego to pomiar rezonansu na wkładce o znanej podatności zawieszenia.
Nie jedyny ale na pewno najprostszy.
Druga opcja, pomierzyć i zważyć elementy ramienia i po prostu policzyć. To będzie imo dokładniejsze niż z rezonansu.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper@AT-OC9XML/Denon 103R/Shure V15 V-MR (SAS/B)/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 2536
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06
Gramofon: Kenwood L-07D
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Bacek »

Liczenie z wag to jest na oko, bo nie tylko waga się liczy ale i odległość danej masy od pivotu.
A żaden z tych elementów nie ma rozmiaru kropki to i zwykłe liczenie nie jest tu nijak dokładne.

Tak czy siak masa efektywna to półśrodek umożliwiający dobranie wszystkiego taż żeby rezonans był w dobrym miejscu więc i tak lepiej po prostu mierzyć rezonans.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
gudick
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2023, 21:59

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: gudick »

Wojtek pisze:
11 lut 2024, 23:34
Czemu nie ufasz danym producenta?
Może i ufam. Zastanawiałem sie tylko jak zważyć ramię na końcu od strony igły, kiedy ramię sie unosi. No może tego nie da się w Thorensie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41173
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Wojtek »

Po co? Jak się unosi? Nie rozumiem.
Jak nie jesteś w stanie wyważyć wkładki to zmień wkładkę na jakaś cięższą.
Kompletne body OM z ciężarkiem to przecież groszowa sprawa, nie mówiąc już o innych modelach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
gudick
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2023, 21:59

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: gudick »

Wojtku tu nie chodzi o równowagę ramienia o którą pytałem na samym początku. Dodałem wątek o korzystaniu z arkusza do mierzenia efektywnej masy ramienia. Krok 6. Zważ ramię na końcu tam gdzie igła (bez headshella) bez przeciwwagi w gramach i ... Nie da się bo ramię unosi się ku górze, więc nie jestem w stanie jej zważyć, bo niby jak? :) Chciałem to sprawdzić z czystej ciekawości i porownać wyniki do efektywnej masy podanej przez producenta, a także dowiedzieć się czy w Thorensie 320 po zdjęciu headshela z wkładką i przeciwwagi, ramię wędruje w górę.
Awatar użytkownika
TomekT
Posty: 195
Rejestracja: 23 lut 2023, 22:42
Lokalizacja: Koszalin, ten koło Mielna ;)

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: TomekT »

gudick pisze:
12 lut 2024, 23:26
po zdjęciu headshela z wkładką i przeciwwagi, ramię wędruje w górę
Ale to chyba niemożliwe… :confusion-confused:
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
gudick
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2023, 21:59

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: gudick »

Czy tak powinno być czy też nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41173
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Wojtek »

gudick pisze:
12 lut 2024, 23:26
Dodałem wątek o korzystaniu z arkusza do mierzenia efektywnej masy ramienia.
Swoją drogą - czemu, skoro wiesz że to nie na temat?

Fajna zachęta do tego bym wyciągnął nożyczki :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
gudick
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2023, 21:59

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: gudick »

Zatem przepraszam za ten wątek, mie mam pytań.
Dziękuję i pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
Piterski
Posty: 1109
Rejestracja: 17 lip 2015, 23:48
Gramofon: Pioneer PL70LII
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Piterski »

gudick pisze:
13 lut 2024, 00:13
Czy tak powinno być czy też nie.
Jak rurka jest lekka to jak widać tak będzie, nie pamiętam czy podobnie nie miałem w plasticzanej Fonice z czasów solidarnościowych.
Taki urok takich konstrukcji że musisz się pogimnastykować z dociążeniem lub inną wkładką. Gdybyś chociaż znał parametry tej swojej obecnej to mógłbyś sprawdzić jej rezonans dla danej podatności i jakieś wnioski z tego wyciągnąć.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41173
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Wojtek »

Jeśli jest to ramię z m.e. w okolicy 12g to z Ortofonem OM bez ciężarka (= masa własna wkładki z igłą to 2.5g) bankowo z przodu jest teraz za lekko i jakiekolwiek dywagacje tego nie zmienią.

Ortofon OM to fajna wkładka, ale przy takiej kombinacji musi mieć ten swój ciężarek który podnosi masę własną do 5g albo kompensujemy to jakimś innym dociążeniem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268