Antiscating a plaska plyta

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
tomaszo

Antiscating a plaska plyta

Post autor: tomaszo »

Szperam szperam i nic... Mam ustawiony ciezarek AS na pozycje "2" wg instrukcji (dla danych wartosci docisku). Ostatnio pokrecilem album, ktorego ostatnia plyta miala strone D zupelnie gladka. Igla mi przeleciala od poczatku do naklejki (po niej tez...) dosc szybko.
Czy to jest jakis wyznacznik ustawienia AS? Troche mnie to wystraszylo, pomyslalem, ze jest za duzo na AS skoro tak szybko przelecialo.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Antiscating a plaska plyta

Post autor: Wojtek »

tomaszo pisze:
19 mar 2019, 16:19
Szperam szperam i nic...
Nie dotarłeś do informacji gdzie wybijamy z głowy stosowanie gładkich płyt do sprawdzania AS?

Boże, kiedy to się skończy...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
tomaszo

Widzisz czyli cos jest nie tak, bo jestem z natury raczej samodzielny i wytrwaly w poszukiwaniach. Moze by tak to FAQ dolaczyc kwestie? Po to sa faqi, przecietny nawet user najpierw tam zaglada z problemem. Jesli w FAQ nie znalazlem, a czesto temat bywa?...
Mam moze niewiele plyt, kilkaset, jednak nie mialem nigdy gladkiej na calej stronie. Stad moje zaintrygowanie.
Wojtku zamknij temat. Odpowiedziales na pytanie, wszystko jasne, dzieki.
wojtekf

Post autor: wojtekf »

tomaszo pisze:
19 mar 2019, 16:19
Czy to jest jakis wyznacznik ustawienia AS?
Jakiś jest. Ustawisz mocniejszy AS, poleci wolniej albo wcale; ustawisz słabszy, poleci szybciej. Tylko w rowku na igłę będą działać inne siły ;)

Równie dobrze można po prostu ustawiać wartość VTF – przynajmniej nie trzeba skrobać po płycie bez rowków ;)
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
Tomek.mly

Post autor: Tomek.mly »

Ja osobiście ustawiam tak, jak docisk igły, a potem koryguję na ucho. Na tym, co teraz słucham oznacza to, że muszę zwiększyć AS o jakieś 0.2-0.3.
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
tomaszo

Tomku, w jakis sposob na ucho? Moge sie domyslac, ze patrzysz na balans miedzy kanalami, jednak nie jestem pewien co masz na mysli.
Czesto tez sprawdzam balans zmieniajac na przedwzmacniaczu ustawienie na MONO (mam bardzo przydatne pokretlo stereo / mono / reverse stereo). Jesli tak jest to moge poeksperymentowac w ten sposob...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Kolego tomaszo ale revers stereo to zmiana sygnału kanałowego na wyjściu wzmacniacza.
Czyli w praktyce słyszysz w lewym prawy, efekt odwrócenia np słuchawek prawy do lewego (już Kajah o tym śpiewała na płycie "Vooodoo Audio") ;)
Mono możesz usłyszeć z płyty MONO, bowiem chodzi tu o zapis tzw. jednostronny (uzyskiwany przy nacinaniu matrycy - stereo to dwustronny i pochodzi z technologii "wycięcia rowka" i jego odczytu za pośrednictwem odpowiedniej igły). Odcięcie jednego kanału realizowane przez wyjście to tylko mono pozorne, a właściwie pół stereo w pewnym sensie.
Najbliżej mono de facto byłoby odtwarzanie za pomocą generatora mono z dedykowaną igłą czyli "wkładki mono" dla najchętniej płyty mono.
Pozycja Mono w Twoim wzmacniaczu ma za zadanie służyć wyborowi słuchania płyt nagranych techniką mono lub stereo (dla płyt stereo), nie zaś robieniu z płyt stereo - mono. (choć gdyby obie ścieżki były identyczne, to wówczas jest to możliwe, jednak zapis stereo nie jest identyczny kanałowo - stąd możemy się cieszyć angielskim wokalem w prawym głośniku, a francuskim w lewym i to jednocześnie, np Patrick Moraz 1 płyta).
Taka uwaga, być może przydatna.
tomaszo

Darkman tak tak reverse stereo to juz przesada, napisalem tylko, ze moj wzmacniacz ma takie smieszne pokretlo z 3ma opcjami. Mono realizuje sumujac oba kanaly, jesli sa nagrane identycznie ale w przeciwfazie nie slychac nic (sprawdzalem to nawet). Stad mozna powiedziec, ze jesli sprawdzam center sceny sumujac kanaly to czesc informacji sie "zdefazuje" ale mimo wszystko reszte slysze jak czyste mono - w srodeczku. Mi to pomaga w ustawieniu kolumn, szczegolnie ich odpowiedniego skierowania na miejsce odsluchowe (bo sa specyficzne i nieco bardziej "do przodu"). Jesli wszystko dochodzi ze srodka to jest tak jak ma byc. Troche musialem z tym pokombinowac z poczatku, bo mi scena zjezdzala na prawy kanal i juz myslalem, ze to wkladka ma problem. Sie okazalo ze tylko nieodpowiednie ustawienie bylo.

Ciekawi mnie tylko jak na ucho sprawdzac ustawienie AS??? Moge sobie jedynie wyobrazic test na ustawieniu mono i patrzenie gdzie wedruje center sceny...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

tomaszo pisze:
21 mar 2019, 13:09
Ciekawi mnie tylko jak na ucho sprawdzac ustawienie AS??? Moge sobie jedynie wyobrazic test na ustawieniu mono i patrzenie gdzie wedruje center sceny...
Bingo.

Masz taki sam sygnał nagrany na obydwu kanałach stereo i analizujesz słuchowo (czy też przy pomocy jakiegokolwiek miernika siły sygnału) gdzie jest przewaga.

Oczywiście to nie jest tylko kwestia AS, ale też azymutu (może nawet bardziej niż AS w wielu wypadkach) czy overhangu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Tomek.mly pisze:
20 mar 2019, 20:05
Ja osobiście ustawiam tak, jak docisk igły, a potem koryguję na ucho. Na tym, co teraz słucham oznacza to, że muszę zwiększyć AS o jakieś 0.2-0.3.

Również ustawiam tę samą wartość co nacisk.
Tomek.mly

Post autor: Tomek.mly »

Przy ustawieniu wartosci rownej naciskowi prawy kanał gra mi trochę glośniej. W sumie dużo zależy też, którą wkładkę dam. Do ustawienia nie używam płyt "bogatych" w różne efekty stereo, bo po prostu wtedy jest trudniej ;)
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
tomaszo

Ok to ja poprobuje z AS uzywajac opcji ustawienia mono (sumator kanalow) i jesli bedzie slychac roznice to swietnie, bede mogl poprawniej ustawic AS. Jeszcze pamietaj Tomaszu o wypoziomowaniu bo przez to tez mozesz miec offset na centrali.
ODPOWIEDZ