Buczenie w CEC BD-2000 - jak zapobiec
-
Witam
Chciałem poruszyć kwestię jak w temacie. Poradziłem sobie wykręcając dwie śruby z zawieszenia gramofonu. Ten model ma zawieszenie miękkie przykręcane od spodu płyty oraz dwie śruby wkręcane od góry. Buczenie ustało choć nie obyło się bez strat - w tym momencie brak jest zmiany obrotów 33/45. Ale ja nie mam prawie w ogóle singli więc mogę to poświęcić. Może komuś pomoże powyższy post.
Pozdr
Chciałem poruszyć kwestię jak w temacie. Poradziłem sobie wykręcając dwie śruby z zawieszenia gramofonu. Ten model ma zawieszenie miękkie przykręcane od spodu płyty oraz dwie śruby wkręcane od góry. Buczenie ustało choć nie obyło się bez strat - w tym momencie brak jest zmiany obrotów 33/45. Ale ja nie mam prawie w ogóle singli więc mogę to poświęcić. Może komuś pomoże powyższy post.
Pozdr
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Napęd buczył czy co?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Buczenie w CEC BD-2000 - jak zapobiec
w tym modelu jest zintegrowany zasilacz z silnikiem. wiele osób narzeka na buczenie przenoszące się z silnika na igłę. w ten sposób udało mi się to wyeliminować. sytuacja była taka, że kupiłem ten gramofon bez tych śrub mocujących. na forach wiele osób narzekało na buczenie. u mnie tego nie było. jak rozkręciłem obudowę do czyszczenia znalazłem w środku dwie śrubki przyklejone taśmą. po wkręceniu ich na miejsce zaczęło buczeć. wykręciłem i przestało. chyba poprzedni właściciel poradził sobie tak z problemem.Wojtek pisze:Napęd buczył czy co?
pozdr
-
To mi wygląda na to, że te "śrubki" powinny mieć "amrtyzatorki" -gumowe- czy silikonowe?
Mocowanie silników w "paskowcach", a i w innych gramofonach (i nie tylko) i innych elementach jest tłumione na zasadzie jw
Takie amortyzatorki "idzie" kupić w sklapach z częściami elektronicznymi...
bczacha! może jakieś foty "wklej" to się rozjaśni cały problem
(albo nie...)
Mocowanie silników w "paskowcach", a i w innych gramofonach (i nie tylko) i innych elementach jest tłumione na zasadzie jw

bczacha! może jakieś foty "wklej" to się rozjaśni cały problem

-
nawet po zamontowaniu amorków (elastomer, epdm i silikon) nie pomogło. foto wrzucę wieczorem.eenneell pisze:To mi wygląda na to, że te "śrubki" powinny mieć "amrtyzatorki" -gumowe- czy silikonowe?
Mocowanie silników w "paskowcach", a i w innych gramofonach (i nie tylko) i innych elementach jest tłumione na zasadzie jw![]()
bczacha! może jakieś foty "wklej" to się rozjaśni cały problem![]()
(albo nie...)
pozdr
bartek
-
To wrzuć!bczacha pisze:nawet po zamontowaniu amorków (elastomer, epdm i silikon) nie pomogło. foto wrzucę wieczorem.eenneell pisze:To mi wygląda na to, że te "śrubki" powinny mieć "amrtyzatorki" -gumowe- czy silikonowe?
Mocowanie silników w "paskowcach", a i w innych gramofonach (i nie tylko) i innych elementach jest tłumione na zasadzie jw![]()
(albo nie...)
pozdr
bartek
Coś mi to trąci brakiem masy/ lub odwrotnie- jakimś niewłaściwym popdpięciem masy (ground'u)

pzdr
-
foto dam przy świetle dziennym. masa jest: silnik + ramię => płyta (metalowa obudowa) => RCA (konfekcjonowany z kabla mic. z uziemieniem) => pre (phono box) => wzmak. instalacja pod audio pociągnięta osobno - 2x legrand 16A, jeden szybki i jeden zwykły. wg mnie to tylko przypadłość tego CEC'a.eenneell pisze:To wrzuć!bczacha pisze:nawet po zamontowaniu amorków (elastomer, epdm i silikon) nie pomogło. foto wrzucę wieczorem.eenneell pisze:To mi wygląda na to, że te "śrubki" powinny mieć "amrtyzatorki" -gumowe- czy silikonowe?
(albo nie...)
pozdr
bartek
Coś mi to trąci brakiem masy/ lub odwrotnie- jakimś niewłaściwym popdpięciem masy (ground'u)![]()
![]()
![]()
pzdr
pozdr
-
-