Witam was
Od niedawna ponownie noszę się z zamiarem kupna jakichś fajnych głośniczków pod kompa i gramofony. Już ze dwa tygodnie zastanawiam się i nie mam pojęcia co lepiej zastąpi obecny zestaw. A Obecnie posiadam już parę lat komputerowe Creativy 4400 4.1 (wyglądają one tak http://www.erodov.com/forums/creative-i ... 19011.html. Do tej pory i tak grały w stereo. Filmy i gry również. Nawet gdybym chciał 5.1 to nie ustawiłbym sensownie tego tak jak powinno być, bo nie ma do tego warunków, biurko mam w rogu pokoju (jakieś 11m2). Może wrzucę potem zdjęcie jak to wygląda.
Przydało by się coś nieco lepszego i ciut mocniejszego i dobranego do warunków. Ogólnie zestaw ten co mam grają fajnie ale jak wiadomo jak takie małe plastykowe satelitki oddają dźwięki średnie i wysokie. Nie jestem audiofilem ale grają tak do 1/4 mocy, siedząc przed kompem grają w miarę ładnie, basu jest odpowiednio, na subie ustawione 1/4 volume. Gdy chcę pograć głośniej to jednak brakuje im tchu dźwięk staje się zniekształcony, a subek łapie zadyszke ;( Oczywiście nie słucham na maxa siedzać wtedy przy biurku. No dobra dość podniecania się tym gó**em.
Nie wiem czy jest sens szukać małych kolumienek 2.0 i wzmacniacza lub mini wieży. Miejsca na porządne kolumny 2.0 i wzmacniacz nie mam więc musi to być aktywny zestaw minimum 2+1, satelitki będą stały przy monitorze. Mówię musi być z subem bo nie wiem czy małe kolumny dadzą radę wydobyć z siebie odpowiednią ilość basu.
Jako opcja pierwsza wpadły mi w oko głośniki komputerowe 2.1 Modecom MHF-60 http://pclab.pl/art47654-8.html Jeśli chodzi o zestawy komputerowe to najważniejsze aby było sterowanie głośnością na pilocie (przewodowym) a nie na głośniku ani tym bardziej na subwooferze który będzie stał pod biurkiem. Subwoofer nie może być wyższy niż 29cm. A więc gabarytowo ten zestawik jak najbardziej pasuje, satelity nawet mogłyby być ciut większe. Fajnie że są dwudrożne, takich też szukam.
Mniej więcej kolumienki mogą mieć max 16-18cm szer, do 20cm głęb i wys do 30cm. Moc zestawu około 60W-100W. 100W powinno już nieźle młócić całym mieszkaniem. I nie tylko moim. Jeszcze nie zdarzyło się aby przyszedł sąsiad.
Dla przykładu, zmieściłbym spokojnie taką mini wieżę http://allegro.pl/pioneer-x-hm30-s-hdmi ... 58136.html
Także proszę o pomoc w wyborze czegoś do mojego pokoju w kwocie do... cena nie gra roli. Żartowałem, 300zł, 400zł może 500 jeśli będzie warto.
Głośniki komputerowe w cenie 300-500zł
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zmieniłem tytuł tematu bo człowiek by jeszcze pomyślał, że chodzi o prawdziwe kolumny.
Sens jest jeśli zależy nam na jakości.
Przynajmniej nie jeśli mówimy o typowych "satelitkach" komputerowych lub tych udających coś lepszego (jak ten Modecom ).
A przynajmniej nie ma to sensownego przełożenia na pomiary mocowe bardziej tradycyjnych kolumn.
Jak chcesz "młócenie", a nie chce Ci się walić głową o ścianę to możesz też zainwestować w jakąś tubę z branży car audio
Generalnie to jeśli to co masz nadal działa to ja nie widzę sensu w wymienianiu tego na coś z tej samej kupy.
A jak wiadomo, z gówna bata nie ukręcisz.
Propozycja: jakiś wzmacniacz i dobre monitory?slide pisze:Już ze dwa tygodnie zastanawiam się i nie mam pojęcia co lepiej zastąpi obecny zestaw.
Ups, czyli propozycja przepada.slide pisze:Nie wiem czy jest sens szukać małych kolumienek 2.0 i wzmacniacza lub mini wieży. Miejsca na porządne kolumny 2.0 i wzmacniacz nie mam więc musi to być aktywny zestaw minimum 2+1, satelitki będą stały przy monitorze.
Sens jest jeśli zależy nam na jakości.
Nie dadzą. Fizyki nie oszukaszslide pisze:Mówię musi być z subem bo nie wiem czy małe kolumny dadzą radę wydobyć z siebie odpowiednią ilość basu.
Przynajmniej nie jeśli mówimy o typowych "satelitkach" komputerowych lub tych udających coś lepszego (jak ten Modecom ).
Problem w tym że te watty w świecie głośników komputerowych to często niezła fikcja i oszukaństwoslide pisze:Moc zestawu około 60W-100W. 100W powinno już nieźle młócić całym mieszkaniem. I nie tylko moim. Jeszcze nie zdarzyło się aby przyszedł sąsiad.
A przynajmniej nie ma to sensownego przełożenia na pomiary mocowe bardziej tradycyjnych kolumn.
Jak chcesz "młócenie", a nie chce Ci się walić głową o ścianę to możesz też zainwestować w jakąś tubę z branży car audio
Te dwie kolumienki miałyby stać po bokach monitora? Nie za wąsko?slide pisze:Dla przykładu, zmieściłbym spokojnie taką mini wieżę
Generalnie to jeśli to co masz nadal działa to ja nie widzę sensu w wymienianiu tego na coś z tej samej kupy.
A jak wiadomo, z gówna bata nie ukręcisz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- zoombie
Dokładnie jak w temacie. Na co warto wydać te 300 - 500 zł, nawet bliżej 500? Zakładam system 2+1, warunek konieczny: sprzęt nowy + faktura.
Oczywiście zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku, którego źródłem będzie karta muzyczna (mogą być różne, więc nie podaję typu). Do wykorzystania zarówno na biurku w pokoju biurowym (i tu głównie do słuchania muzyki uprzyjemniającej pracę), jak i do nagłośnienia średniej wielkości sali lekcyjnej (oczywiście przy założeniu, że słuchacze nie hałasują zbytnio ) - głównie dźwięk z wyświetlanych filmów.
A może inne propozycje? (byle bez oddzielnego wzmacniacza)
Oczywiście zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku, którego źródłem będzie karta muzyczna (mogą być różne, więc nie podaję typu). Do wykorzystania zarówno na biurku w pokoju biurowym (i tu głównie do słuchania muzyki uprzyjemniającej pracę), jak i do nagłośnienia średniej wielkości sali lekcyjnej (oczywiście przy założeniu, że słuchacze nie hałasują zbytnio ) - głównie dźwięk z wyświetlanych filmów.
A może inne propozycje? (byle bez oddzielnego wzmacniacza)
- vinylpiotrek
Jakikolwiek prosty wzmacniaczyk / amplitunerek stereo + 2 małe kolumienki zagrają lepiej, a tak czy siak masz trzy elementy, do ew. przenoszenia.
- zoombie
Piotrek wiem, ale wzmaka i 2 kolumienek nikt mi nie kupi, a zestaw 2+1 tak. Ot, takie małe paradoksy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co rozumiem to chyba chodzi o to, że zoombie ma coś komuś zaoferować (jakiejś instytucji? szkole? praca?) by ta kupiła ten sprzęt, stąd musi być nowy + faktura i "nikt mi nie kupi czegoś innego".
Dlatego tutaj nie ma co bawić się w nawracanie vinylpiotrek
Dlatego tutaj nie ma co bawić się w nawracanie vinylpiotrek
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
- zoombie
Dokładnie, tym bardziej, że mnie nie trzeba w tym przypadku nawracać
Ale może jednak ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi zestawami, czy jednak pozostanie mi lektura nie zawsze wiarygodnych danych technicznych?
Ale może jednak ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi zestawami, czy jednak pozostanie mi lektura nie zawsze wiarygodnych danych technicznych?