No a co miało być? Skończył się album i dalej cisza. Pewnie nie dało się przenieść ostatniego kawałka ze strony a - bo był zbyt długi. A i to spowodowałoby ciszę na stronie A. Z dwojga złego... - fakt faktem, oryginalne albumy były cięte do długości - czyli można trafić na kasety o łącznej długosci nagrania 55 minut, 40 minut - ba gdzieś mam 34:40 s.
Na youtube jest film ukazujący jak duplikuje siękasety produkcyjnie i tam dokłądnie widać, że ustawiają moment cięcia taśmy, później nawijanej na szpule. U nas - brali 60 i ładowali na nią, a że zostało pustej kaseety to i nawet lepiej - klient dogra sobie na kasprzaku audycje polskiej dwójki
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Bywałem swego czasu w takich "studiach nagraniowych" . Kilka lub kilkanaście dwukasetowców i produkcja szła pełną parą...
Błędy ludzkie są całkiem ludzkie.
Holenderska taśma Sound & Vision dedykowana CD. Nie spodziewam się niczego nadzwyczajnego, ale w weekend jedną rozfoliuję i sprawdzę jak nagrywa, tak z czystej ciekawości.
Ciekawe na czym polega to dedykowanie i czy może być też dedykowana pod LP?
To pewnie marketingowa ściema niezbyt znanej firmy Żeby była to chromówka, to bym jeszcze rozumiał. Co do drugiej kwestii: wydaje mi się, że tak do roku 1985 wszystkie kasety były dedykowane pod nagrania z LP's, bo był to w świecie nośnik podstawowy.
Edit:
Wśród ostatnich kasetowych zakupów trafiła mi się również chromówka That's VX90. Była rozfoliowana, więc zero informacji co do miejsca produkcji, etc.
Dzisiejszy zakup.
Nie jest to żaden rarytas, ale dość rzadko spotykana kaseta. Co oznaczał napis Studio-Cassette
Może używali takich w najlepszych studiach nagraniowych.
Swoją drogą dobrze, że nie kupiłem walkmana, bo to byłaby reakcja łańcuchowa.
Po walkmanie byłby deck, żeby zgrywać muzykę z CD i winyli.
Pojawiłyby się pewnie też oryginalne kasety, w końcu uznałbym zakup za nie do końca przemyślany i niepotrzebny.
byłby deck, żeby zgrywać muzykę z CD i winyli.
Pojawiłyby się pewnie też oryginalne kasety, pewnie w końcu uznałbym to za nie do końca przemyślany i niepotrzebny wydatek.
dwa razy już to przechodziłem- teraz jest 3 nawrót ...
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C