problem z trzeszczącym Nedisem
-
problem z trzeszczącym Nedisem
Cześć,
Kupiłam mężowi pierwszy gramofon - Nedis TURN 200BN. Sam gramofon jako sprzęt działa bez zarzutu, jednak przy połączeniu z amplitunerem Pioneer HM86D poprzez RCA i przedwzmacniacz Behringer Microphono PP400 słyszalne jest trzeszczenie przy wysokich tonach. Może ktoś byłby w stanie podpowiedzieć, czy problem może leżeć po stronie gramofonu czy przedwzmacniacza? Może ktoś miał podobnie?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź!
Agata
Kupiłam mężowi pierwszy gramofon - Nedis TURN 200BN. Sam gramofon jako sprzęt działa bez zarzutu, jednak przy połączeniu z amplitunerem Pioneer HM86D poprzez RCA i przedwzmacniacz Behringer Microphono PP400 słyszalne jest trzeszczenie przy wysokich tonach. Może ktoś byłby w stanie podpowiedzieć, czy problem może leżeć po stronie gramofonu czy przedwzmacniacza? Może ktoś miał podobnie?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź!
Agata
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
- Gramofon: Dual 510
Re: problem z trzeszczącym Nedisem
Bez uziemienia to raczej buczy niż trzeszczy.
Trzaski mogą pochodzić od brudnej lub porysowanej płyty.
Sony PS 3750, JVC Z1s, Sansui AU-417, T+A Criterion TMR 60
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- darkman
- Kontakt:
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Panowie a czy ten gramofon potrzebuje zewnętrznego przedwzmacniacza phono???
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
-
- Gramofon: Dual 510
Chyba nie jest konieczny bo ma wbudowany, więc może dźwięk teraz leci przez obydwa i trzeba by było wyłączyć ten wbudowany o ile jest taka możliwość.winylowy_luke pisze: ↑09 lut 2022, 10:52Panowie a czy ten gramofon potrzebuje zewnętrznego przedwzmacniacza phono???
Sony PS 3750, JVC Z1s, Sansui AU-417, T+A Criterion TMR 60
- darkman
- Kontakt:
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
No to jeżeli ma wbudowany, to podłączając go jeszcze przez Behringera robimy podwójną korekcję RIAA...
@agatka153 - podłączcie gramofon bezpośrednio do amplitunera do wejścia line in/aux - to powinno rozwiązać problem z dźwiękiem.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
-
Panowie, dzięki!
Działa! Popróbowałam różnych kombinacji i okazało się, że wszystko działa na kablach RCA dołączonych do zestawu - o ile wcześniej talerz nie kręcił się wcale w tym trybie, teraz obraca się pięknie
Przy okazji zapytam, jako gramofonowy laik - czy to normalne, że po podłączeniu do amplitunera te wyższe dźwięki są bardziej eksponowane? Czy to może kwestia jego ustawień? Zauważyłam też, że winyl (nowy) na talerzu faluje - bardziej prawdopodobna wada płyty czy talerza?
PS jakie sklepy z winylami w Warszawie polecacie?
Agata
Działa! Popróbowałam różnych kombinacji i okazało się, że wszystko działa na kablach RCA dołączonych do zestawu - o ile wcześniej talerz nie kręcił się wcale w tym trybie, teraz obraca się pięknie
Przy okazji zapytam, jako gramofonowy laik - czy to normalne, że po podłączeniu do amplitunera te wyższe dźwięki są bardziej eksponowane? Czy to może kwestia jego ustawień? Zauważyłam też, że winyl (nowy) na talerzu faluje - bardziej prawdopodobna wada płyty czy talerza?
PS jakie sklepy z winylami w Warszawie polecacie?
Agata
- darkman
- Kontakt:
W tym modelu gramofonu talerz nie pokrywa całej powierzchni płyty. Zatem przyczyny mogą być obie. Standardowy talerz to 31-32,5/33 cm średnicy. Płyta też może być krzywa - nie szkodzi, że nowa. Ład też jest Nowy.
Co do sklepów - Wwa to wiocha pod tym względem. Mamy taki temat: sklepy z płytami i tam znajdziesz adresy.
Poleciłbym giełdę (dawniej w Hybrydach, teraz czasem w Stodole jeśli jest/bywa raczej.. dawno nie byłem więc nie jestem na bierząco). Skoczcie sobie na Wolumen w sobotę lub niedzielę, paru sprzedawców z giełd, płyty w szerokim wyborze, bywa..
bardzo tanie i też b.drogie.
Parę sklepów, zależy od lokalizacji ale w linii metra masz w okolicy Kubusia Puchatka od tyłu wejście nawet dość oblecącą norę z tradycjami - drogo, ale fajne i tanie kompakty ECMu .. coś może wygrzebiesz dla siebie z LP.
Chmielna w bramie.. śmietnik, ale często mają wyprz., i wtedy fajne tytuły np ze Szwecji. Winyl Tamka, dawniej fajny a teraz chyba zmienił lokalizację.
Idź do ww wątku ze sklepami! Unikaj Grubej Nutrii na Mokotowie, tylko się ubrudzisz, a ceny... o Q!
-
Dzięki za odpowiedzi! W ostatnim czasie widziałam kilka wydarzeń w Warszawie, na których będą winyle i mam zamiar się wybrać Chmielną też kojarzę i w sumie mam blisko, więc odwiedziny też w planach
Trzymaj się!
Agata
Trzymaj się!
Agata
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Nie no, on jest Polski a nie Nowy. Może być ew. nowy ale u nas bałagan jest na porządku dziennym więc i w tym nic nowego nie ma, ja bym powiedział że większy a nie nowy.
Także najadekwatniejsza nazwa to większy Polski Bałagan.
Jeżeli wszystko inne gra przez ten amplituner ok to raczej jest to kwestia klasy i niskiej jakości tego gramofonu.
To akurat proste do sprawdzenia. Zdjąć płytę i patrzeć czy sam talerz jak się kręci to też faluje.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2022, 20:13 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.