Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Hawkwind – Levitation
Bronze – BRON 530 (UK 1980)
Bronze – BRON 530 (UK 1980)
- Dziadek
- Kontakt:
Nazareth - Rock 'N' Roll Telephone
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Billy Joel - An Innocent Man
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- Tarkus
Pink Floyd - The Dark Side of the Moon
(EMI 1973, wyd. Pink Floyd Records 2016)
(EMI 1973, wyd. Pink Floyd Records 2016)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- Gregorio
Taka składanka - AMIGA 8 55 505. Prawie 70 minut muzyki i jeszcze spore prążki . Dynamika straszliwa, brzmienie jak z bambino, ale jak fajnie się słucha przy myciu garów
Miód na uszy.
- bluegi
- Gramofon: różne
- katar
- Gramofon: SL-1900
Kupiłem dziś trochę płyt z polskich nagrań oraz innych polskich wydawnictw i kurczątko okładki strasznie zniszczone (jak na foto) a płyty jak nowe......
Enigma
Enigma
- bluegi
- bluegi
w ogóle świetna płytka, polecam miłośnikom gitary klasycznej. Zobaczcie jakie tutaj są szlagiery... W ognisku muzycznym uczyli mnie, że utwór 6 to "romance de amor" gomeza No nie mniej dla piątki i szóstki złowiona, a cała jest genialna.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tak bo to potoczna nazwa tej kompozycji, a Gomez był autorem jednej z obowiązujących w literaturze szkolnej aranżacji.
Co do autorstwa istnieją dwie, a nawet trzy hipotezy. Najbardzije prawdopodobna to brak znanego autorstwa strcte i utwór tak jak w opisie płyty przypisuje się anonimowi. Pozostałe dwie to Fernando Sor, bowiem kompozycja dawniej była też nazywana Romance del Sor. I kolejna ze względu na bodaj najlepsze wykonanie Narcisio Yepesa oraz jego pióra, własnie znakomity i klasyczny już dziś aranż. Ów Narcisio stworzył z bazy 'anonima' pełnowartościowy utwór. Od niego też pochodzi oficialna nazwa kompozycji "Jeux Interdits".(a romans to forma muzyczna).
Podobnie jest współcześnie z genialnymi aranżami Aleksandra Vinitzkiego, który często i z ogromnym powodzeniem brał/bierze na warsztat standardy jazzowe.
Znane lapsusy w tej materii to np przypisywanie kompozycji Mercy, mercy, mercy* Canonballowi Adderleyowi, podczas gdy on jrazem z bratem trębaczem ją spopularyzowali nagrywając bodaj najlepszą jej wersję, zaś kompozytorem jest oczywiście Joe Zawinul (Weather Report/Wayne Shorter). Niestety Miles Davis tego nie zagrał z Cannonballem, mimo, że ten był dość długo alcistą w jego kwintecie. Szkoda ale Julian nagrał to już po odejściu od Milesa.
Reasumując, opis na ww płycie jest prawidłowy.
Swoją drogą Francis Goia, klasa sam w sobie. Dla mnie to co prawda kierunek w typie Candy Dulfer czy Davida Sanborna na saxie, ale muza piękna, niewątpliwie.
Super płytka!
*nie przypadkowo podaję ten przykład. Isteniej bowiem znakomita aranżacja na gitarę klasyczną tejże kompozycji polskiego autorstwa Marka Pasiecznego.
- bluegi
No Darkman... Muszę uczciwie napisać, że zbieram szczękę z ziemi. Nie potrafię normalnie słowami wyrazić jak ogromny mam szacunek do Twojej powyższej wypowiedzi. Liczyłem szczerze mówiąc na to, że kogoś rykoszetem zachęcę do przesłuchania samego Gomeza i stwierdzenia "skądś znam " i tyle. A nie... "Francis Goia, klasa sama w sobie" i w gratisie autentycznie mądra wypowiedź. Btw to mój ulubiony kawałeczek do skubania na pudle. Jakoś mi tam ekspresja wyjątkowo siedzi. No reasumując wow, hint z "mercy" jak i całe ustosunkowanie j.w -> uszanowanko + dzięki za dokształcenie. Chociaż nie na radzieckie wydanie, a swoje braki wiedzy autentycznie stawiałem w tych powątpiewaniach tytułowych. Strzeliłbym jakieś mądre porównanie/zestawienie kawałków w zamian, ale niestety nie teraz plus zrobił się level upper intermediate i tu trzebaby błysnąć jaśniej niż świeczka w kupie. Ależ jestem w szoku Z "tango serenat" i akordeonem miałem wyjeżdzać (stary dobrze gra), ale pieprze bo jeszcze wtopie. A testowałem tu kiedyś gitarzystów Ryszardem Sygitowiczem i *uj zbity z tego wyszedł. Bo Santana i koniec pieśni. Piona Cwaniaki z winyl.net....
- darkman
- Kontakt:
A to na drugą nóżkę Bluegi, coś dla Ciebie:
Z tymi aranżacjami na gitarę to w ogóle niełatwy temat, bo tu wyjątkowo mamy zwykle do czynienia z opracowaniem jakiejś kompozycji klasycznej i aranż na instrument wykonawczy. dotyczy to głównie kompozycji nie gitarowych. Podam przykład: Chopin na gitarę (?). No tak, niezwykłe opracowania Josefa Eotvos (nie pam. dokładnie pisowni nazwiska - Węgier, to ktoś jak Ekiert w opracowaniach na fortepian) z dodatkowym przeniesieniem do innej tonacji, bo Chopina nie da się zagrać na gitarze w oryginalnych tonacjach, do tego niuanse techniczne i interpretacyjne, a potem każdy i tak gra inaczej zarówno warsztatowo jak i technicznie.
Chopin trudny jak diabli.
Swoją drogą jeszcze z wykonań F.Goia, to nomen omen pod madryckim Prado jest taki gość w białej panamie, który codziennie na chodniku prowadzącym do wejścia odgrywa fragmenty Concjerto d`Aranchues i całe Rasquedos Alhambra.Z tymi aranżacjami na gitarę to w ogóle niełatwy temat, bo tu wyjątkowo mamy zwykle do czynienia z opracowaniem jakiejś kompozycji klasycznej i aranż na instrument wykonawczy. dotyczy to głównie kompozycji nie gitarowych. Podam przykład: Chopin na gitarę (?). No tak, niezwykłe opracowania Josefa Eotvos (nie pam. dokładnie pisowni nazwiska - Węgier, to ktoś jak Ekiert w opracowaniach na fortepian) z dodatkowym przeniesieniem do innej tonacji, bo Chopina nie da się zagrać na gitarze w oryginalnych tonacjach, do tego niuanse techniczne i interpretacyjne, a potem każdy i tak gra inaczej zarówno warsztatowo jak i technicznie.
Chopin trudny jak diabli.
- kijek
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Tak na dobry początek dnia, coby sił nabrać i odpisać Wam wszystkim
Pioneer PL-112D (Shure M75ED) -> Kenwood KR-5200 -> Grado SR60e
Moja skromna kolekcja
Moja skromna kolekcja
- Cracker
Też nieraz pijam z rana ale w pijontki rzadko,kijek pisze:Tak na dobry początek dnia, coby sił nabrać i odpisać Wam wszystkim
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- darkman
- Kontakt: