Od kilku tygodni intensywnie przeglądałem to forum w nadziei, że sam (bez konieczności zadawania pytań) znajdę model gramofonu, który stanie się moim pierwszym. Niestety, poddaję się.
Zamierzam złożyć zestaw ukierunkowany na odsłuch muzyki rockowej/hardrockowej. Z tego co wyczytałem na forum, gramofon stanowi bazę, natomiast dla jakości brzmienia określonej muzyki kluczowa jest wkładka z igłą, a w dalszej kolejności głośniki (żeby nie było - o konieczności zakupienia wzmacniacza z opcją phono pamiętam). Poszukuję więc gramofonu:
- - automatycznego, ewentualnie półautomatycznego (nie jestem i pewnie nie stanę się audiofilem, dlatego nie linczujcie mnie za odrzucenie manualnych),
- z napędem bezpośrednim,
- z mocowaniem wkładki 1/2 (choć to nie ten dział, w przypadku pozytywnego odzewu od razu zaryzykuję z pytaniem o konkretny model wkładki pod kątem mojego gustu muzycznego, ponieważ jest to kluczowe dla końcowego efektu - zamienniki i niższa półka mnie nie interesują),
- w granicach 300-500 zł (używany, z lat świetności firm zajmujących się sprzętem audio),
- *regulacja nacisku ramienia będzie atutem.
Pozdrawiam!