DUAL CS 455-1 problemy z tempem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patrykniedziela

Post autor: patrykniedziela »

Witam.

Zakupiłem gramofon dual cs 455-1 w super stanie i wydawało się, że wszystko jest w jak najlepszym porządku do momentu kiedy nałożyłem na gramofon płytę którą znam na pamięć. Okazało się, że gramofon kreci delikatnie za szybko. Określiłbym to na 15% szybciej niż powinien. Np numer który ma 90 bpm gra w ok. 97 bpm.

Sprawdziłem jeszcze przy kilku i faktycznie odtwarzane numery grają zdecydowanie szybciej niz powinny.Porównałem nawet z tymi samymi utworami z płyt CD. Dodam, że przełączniki z tempa 33 na 45 na 78 działają bez zarzutu.

Czy jest jakaś kalibracja tempa w tym gramofonie, żeby delikatnie zwolnic obroty?
Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? :think:
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Na spodzie silnika są potencjometry. Żeby się tam dostać musisz wyjąć subchasis, albo zdjąć górną część plinty (przyczepiona czterema wkrętami od spodu, łatwo się zdejmuje po uprzednim demontażu talerza).
Awatar użytkownika
patrykniedziela

Re: DUAL CS 455-1 problemy z tempem

zbyszek1982 pisze:Na spodzie silnika są potencjometry. Żeby się tam dostać musisz wyjąć subchasis, albo zdjąć górną część plinty (przyczepiona czterema wkrętami od spodu, łatwo się zdejmuje po uprzednim demontażu talerza).
Są tylko te dwa potecjometry do kręcenia ale próbuje i próbuje i nic nie daje krecenie. Mam tylko nadzieje ze czegos innego nie poprzestawialem. Zaznaczylem czerwonym kolkiem to czym krecilem.

http://www43.zippyshare.com/i/94904926/ ... 0064_n.jpg
zbyszek1982

Przecież napisałem "na spodzie silnika". Te dwie czarne kropki z gąbki zakrywają potencjometry. Wkładasz tam mały płaski wkrętak i jedziesz. Ściągnij sobie serwisówkę, tam jest to wszystko opisane. Najpierw się ustala obroty 45 a potem 33. Te dwa potencjometry na płytce pewnie służą do ustawiania prędkosci 78 obrotów. W moim cs455 tego w ogóle nie było.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jest też szansa, że pasek jest do wymiany.
zbyszek1982 pisze:W moim cs455 tego w ogóle nie było.
Prędkość 78 RPM wprowadzono w późniejszych modelach, choć jeśli dobrze pamiętam to w starszych wersjach (a także innych modelach Duali) da się przerobić 45 RPM na 78 RPM, m.in. dzięki regulacji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Tak, bo to jest tak inteligentnie zrobione, że się ustawia gramofon najpierw na 45 obrotów, a potem pśtyczkiem włącza opcję 78 obrotów. Ten układ na płytce pewnie to właśnie włącza. Tak czy siak, prędkości ustawia się na silniku.
Awatar użytkownika
patrykniedziela

zbyszek1982 pisze:Przecież napisałem "na spodzie silnika". Te dwie czarne kropki z gąbki zakrywają potencjometry. Wkładasz tam mały płaski wkrętak i jedziesz. Ściągnij sobie serwisówkę, tam jest to wszystko opisane. Najpierw się ustala obroty 45 a potem 33. Te dwa potencjometry na płytce pewnie służą do ustawiania prędkosci 78 obrotów. W moim cs455 tego w ogóle nie było.

Te dwie czarne kropki z gabki to nie kropki z gabki tylko przez te dziury widac spód tego plastikowego talerza. Zaglądam tam z latarką i nie ma tam nic. Może w tym modelu nie ma tego.. :think:

Szukalem serwisowki i nie moge znalezc nigdzie :doh:
zbyszek1982

Chcesz mi powiedzieć, że w zaznaczonych miejscach nic nie ma?
_root_apache-tomcat_webapps_zippy1_ROOT_folderplikow-2.jpeg
W moim gramofonie silnik wyglądał identycznie i w tym właśnie miejscu były potencjometry.

No ale jeżeli nic tam nie ma, to pewnie musisz kręcić tymi dwoma potencjometrami na płytce. Ustaw najpierw prędkość na 45 obrotów i sprawdź który będzie ją zmieniał. (Najlepiej to sprawdzić z pomocą tarczy strobo). Jak już ustawisz obroty 45, to ustawiasz obroty 33 drugim potencjometrem.
Awatar użytkownika
patrykniedziela

Sorka debil ze mnie :) dzieki
Awatar użytkownika
patrykniedziela

Zostałem bohaterem w swoim domu :) Dzięki zbyszek! działa

Dodam jeszcze, że te pokrętła które zaznaczyłem czerwonymi kołami są od tempa 45, które rozregulowałem i właśnie się uporałem z ponownym kalibrowaniem.
Da się ;)
ODPOWIEDZ