Awarie i problemy ze stroną forum

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 29 gru 2015, 00:58

zbyszek, sprawdź folder spam w poczcie. Jeśli tam trafił to powiedz, zbadam dlaczego tak się stało :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: zbyszek1982 » 29 gru 2015, 09:49

W spamie nic nie mam. Wygląda na to, że do mnie nie są wysyłane te powiadomienia, a mam zaznaczoną właściwą opcję.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 29 gru 2015, 14:25

OK, już wiem co było nie tak. Teraz już wszystko powinno być OK, a zaległe powiadomienia i inne zaginione maile powinny spłynąć hurtowo.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: zbyszek1982 » 29 gru 2015, 19:35

Wojtek pisze:zaległe powiadomienia i inne zaginione maile powinny spłynąć hurtowo.


Właśnie dostałem kilkanaście powiadomień. Dzięki!
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: zbyszek1982 » 08 lip 2016, 09:35

Cześć, nie da się wysyłać PW. Wyskakuje błąd.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1369
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Obywatel » 08 lip 2016, 10:52

Forum chyba zaliczyło jakąś wywrotkę. Wczoraj strona w ogóle nie działała, a dzisiaj działa w ograniczonym zakresie. Nie działa funkcja "Twoje posty" i poznikała część najnowszych wpisów.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 08 lip 2016, 11:49

Hej

Generalnie wczorajszej nocy (konkretnie o 2.) coś złego się stało z naszym serwerem i wczytana została kopia zapasowa z okolic godziny 14. wczoraj, tak więc część danych zniknęła.

Jeśli jakieś funkcje są nadal popsute to będę je sukcesywnie naprawiał.

Nie znam jeszcze przyczyny awarii.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 08 lip 2016, 12:07

Wysyłka PW i funkcja "Twoje posty" już powinny działać. Dajcie znać gdyby było inaczej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 08 lip 2016, 15:24

Wybaczcie, przed godziną była kolejna awaria. Tym razem oberwała nasza baza danych. Przez ten czas również nie działała nasza poczta.
Na szczęście wygląda na to że udało mi się ją naprawić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 09 lip 2016, 11:35

Nadal były problemy z bazą danych, ale już udało mi się ją naprawić :)

Okazało się że tabela odpowiedzialna za powiadomienia na forum była uszkodzona i przy próbie zapisu wywalała całą bazę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
RCOM2180
Posty: 97
Rejestracja: 05 lip 2016, 17:50

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: RCOM2180 » 09 lip 2016, 12:37

Jest jakiś problem ze zmianą ustawień witryny. Konkretnie chodzi o ustawienia globalne. Po kliknięciu w "wyślij" pojawia się napis "Wybrano nieprawidłową strefę czasową.". Automatycznie jest ustawiona strefa UTC + 2:00 ... 12:36. Gdy ją zmieniam to pojawia się podpowiedź, jaka powinna być prawidłowa i jest to właśnie ta niby nieprawidłowa. Oczywiście inne zmiany się nie zapisują.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 09 lip 2016, 22:33

RCOM2180... my (w sensie mieszkańcy Polski) aktualnie jesteśmy w strefie UTC +2:00.
Standard UTC nie rozróżnia czasów letnich/zimowych, stąd w zimowym jesteśmy UTC +1:00, a w letnim +2:00.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
RCOM2180
Posty: 97
Rejestracja: 05 lip 2016, 17:50

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: RCOM2180 » 10 lip 2016, 12:38

Wszystko się zgadza, ja też jestem z Polski ;), więc strefa UTC +2:00 powinna być u mnie prawidłowa. Dlaczego nie jest?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: Wojtek » 10 lip 2016, 12:58

Szczerze mówiąc nie rozumiem pytania :) Widzę że masz ustawione UTC +2:00.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
RCOM2180
Posty: 97
Rejestracja: 05 lip 2016, 17:50

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Postautor: RCOM2180 » 10 lip 2016, 13:02

Zgadza się i chcę to zostawić, tylko zmienić inne ustawienia, które tam są (np. mejla) i jak to zrobię (i potwierdzę "wyślijem") to wyskakuje ten napis, że mam zły czas, choć mam dobry. :)


Wróć do „Sprawy techniczne i organizacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości