Kolumny do Radmora 5102

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
Awatar użytkownika
the.ville
Posty: 10
Rejestracja: 27 lip 2013, 11:40
Gramofon: Trio KD-1033
Lokalizacja: Warszawa

Kolumny do Radmora 5102

Postautor: the.ville » 22 lip 2016, 21:44

Dobry wieczór szanownym forumowiczom!

Nadszedł czas na budowę drugiego systemu audio którego podstawą będzie odbiornik radiowy Radmor 5102, gramofon Telefunken TS-950 i być może jakiś cedek (Philips albo Arcam, jeszcze nie wiem). Problem pojawił się przy wyborze kolumn. Zastanawiam się między Dual CL-730, Heco PSM-600 a jakimiś trójdroznymi Philipsami "full range". Żadnych z tych kolumn nie słyszałem i raczej nie będę miał szansy usłyszeć dlatego zwracam się z prośbą o pomoc.

Pokój ma 27m2 a muzyka która będzie z tego Radmora leciała to szeroko pojęty rock (Queen, Sabbs, Dio, Whitesnake) i rożne odmiany metalu (od Running Wild i Helloween po Batushkę i Gojirę). Budżet ustalam na max. 550 PLN.

Za porady "zmień wzmacniacz" albo "dołóż 9999$ i kup coś przyzwoitego" z góry dziękuję :)
Audiolab 800A / Trio KD-1033 / Arcam Alpha 7SE / Mirsch OM-50
Radmor 5102 / Telefunken TS-950

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1598
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: Obywatel » 22 lip 2016, 23:07

Radmorek najlepiej gada z kolumnami 4Ω w zamkniętej obudowie o mocy 25 - 40 W. Z polskich Zg20C, Zg25C, Zg40C. W zachodnich się za bardzo nie orientuję, ale intuicyjnie wyczuwam, że Heco powinny zabrzmieć dobrze.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2465
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: chudy_b » 23 lip 2016, 01:51

Radmor gra tak specyficznie, że chyba faktycznie najlepiej poszukać oryginalnych ZG40C. To nie będzie granie wzorcowe, ale .... Radmorowe.

Gramofonik
Posty: 360
Rejestracja: 29 sie 2015, 16:56

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: Gramofonik » 23 lip 2016, 09:41

Z tym kolumnami też zagra dobrze, a wierz mi są to kapitalne kolumny. W tym przypadku trzeba je umyć, plus drobne odświeżenie
Trzeba też wymienić głośniki wysokotonowe, na dwa identyczne, głośniki są opisane wewnątrz, wiec nie będzie problemu z dobraniem o zbliżonych parametrach
Waga jednej kolumny ponad 24 kg. Niech się te wszystkie stare Tonsile, włącznie z Altusami schowają pod łóżko. :)

Skuteczność 94 db, więc wystarczy wzmacniacz stosunkowo małej mocy aby grały głośno.

http://olx.pl/oferta/sprzedam-kolumny-g ... 74fc47b363

pawel0777
Posty: 320
Rejestracja: 24 wrz 2011, 00:34

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: pawel0777 » 23 lip 2016, 15:34

Jak zdecydujesz się iść w Philipsy o których wspomniałeś to mam takie 22ah467/01R. Stoją nie używane i mogę je zamienić za kilka banknotów NBP ;)

Awatar użytkownika
the.ville
Posty: 10
Rejestracja: 27 lip 2013, 11:40
Gramofon: Trio KD-1033
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: the.ville » 23 lip 2016, 16:22

Dziękuję za odzew panowie :)

Obywatel pisze:Źródło posta Radmorek najlepiej gada z kolumnami 4Ω w zamkniętej obudowie o mocy 25 - 40 W

i takich szukam :)

chudy_b pisze:Źródło posta faktycznie najlepiej poszukać oryginalnych ZG40C

Tego chcę uniknąć, zaczynałem od ZG40C, potem STX F-125 czy jakoś tak i Altusy których modelu nie pamiętam. Te pierwsze oddałem swej ex, STX grają pod kinem domowym a Altusy u starszego dzieciaka w pokoju. Tłuste rapsy z nich się sączą a w żadnych z tych trzech nie pasowała mi góra. W STX-ach wycofana, w reszcie piach się sypał.

Gramofonik - Za Sonaby podziękuję, nie mam transportu poza tym mam już szwedzkie kolumny ;)

pawel0777 - a mógłbyś opisać jakoś ich dźwięk?
Audiolab 800A / Trio KD-1033 / Arcam Alpha 7SE / Mirsch OM-50
Radmor 5102 / Telefunken TS-950

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1598
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: Obywatel » 23 lip 2016, 20:50

the.ville pisze:Źródło posta W STX-ach wycofana, w reszcie piach się sypał.


Z GDWT w Altusach rzeczywiście piach się sypie niemiłosiernie. Jedną z pierwszych rzeczy, jaką zrobiłem przy tych kolumnach było wywalenie tych koszmarnych głośników wysokotonowych. Co do Zg40c trochę się dziwię bo tam za wysokie tony odpowiada GDWK, który ma bardzo łagodne i przyjemne brzmienie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
pawlos
Posty: 669
Rejestracja: 11 paź 2013, 15:28
Gramofon: l-75 l-78 s-500
Lokalizacja: Stargard

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: pawlos » 23 lip 2016, 21:06

Przytargałem ze 2 dni temu zapomniane monitorki z piwnicy ,bo potrzebowałem przetestowac kino 7.1 ,ale skusiło mnie podpiąć pod wzmaka i koparka mi opadła.
Już czekają w kolejce do odswiezenia ,polecam do starych zestawów z Radmorem pewnie też super się zgrają .
Tylko nie wiem jak z dostępnością ,bo swoje zostawiam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720

Awatar użytkownika
the.ville
Posty: 10
Rejestracja: 27 lip 2013, 11:40
Gramofon: Trio KD-1033
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: the.ville » 23 lip 2016, 22:11

Obywatel pisze:Co do Zg40c trochę się dziwię bo tam za wysokie tony odpowiada GDWK, który ma bardzo łagodne i przyjemne brzmienie.

Może tak właśnie było, w sumie to nie pamiętam żeby aż tak bardzo góra mnie drażniła ale z drugiej strony miałem je 15 lat temu i używałem korektora z ustawieniem typu "uśmiech Romana" :D
Audiolab 800A / Trio KD-1033 / Arcam Alpha 7SE / Mirsch OM-50
Radmor 5102 / Telefunken TS-950

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3896
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: darkman » 24 lip 2016, 07:15

the.ville pisze:Źródło posta używałem korektora z ustawieniem typu "uśmiech Romana" :D


Dobre :D !! Ja stosowałem też ustawienie "do szkoły po górkę" oraz "zjazd EKG po LSD" na korektorze Unitry, tylko trochę wcześniej niż 15 lat temu. Wszystkiego trzeba było spróbować w myśl zasady "dziecko renesansu niczego się nie boi".

Swoją drogą, gdzieś mam stare Tonsile od Elizabethki, zdaje się 20-25 W. Dobre do brzmień vintage. muszę odgrzebać ;)
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
the.ville
Posty: 10
Rejestracja: 27 lip 2013, 11:40
Gramofon: Trio KD-1033
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: the.ville » 26 lip 2016, 10:27

darkman pisze:Źródło posta Wszystkiego trzeba było spróbować w myśl zasady "dziecko renesansu niczego się nie boi"

To prawda, po tych eksperymentach nie używam już korektora ;)

Wynalazłem jeszcze na alledrogo takie rzeczy ale nie wiem czy nie będą za kluchowate do tego czego chciałbym z nich posłuchać:

http://allegro.pl/kolumny-vintage-niemi ... 22681.html
http://allegro.pl/monitory-saba-box-700 ... 42287.html
Audiolab 800A / Trio KD-1033 / Arcam Alpha 7SE / Mirsch OM-50
Radmor 5102 / Telefunken TS-950

Awatar użytkownika
cooledit
Posty: 1165
Rejestracja: 13 lut 2016, 15:02
Gramofon: Acoustic Solid
Lokalizacja: Kraków

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: cooledit » 26 lip 2016, 18:07

Ja bym jednak próbował zestawienia z Altusami 75. Ale żeby uniknąć "piasku" to wywaliłbym GDWT a dał GDWK tylko troszkę mocniejszy i wymienił te niteczki ze środka zwane kabelkami na jakieś lepsze ale bez zbytniej przesady. Sam kiedyś zrobiłem coś takiego w Altusach 110 zanim oddałem je w ręce kumpla i byłem zaskoczony efektem tej zmiany. On ma te kolumny do dziś a to było 20 lat temu. To chyba o czymś świadczy ale na pewno nie o tym, że nie stać go na lepsze :D
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2300 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW i kilka drucików z Acoustic Zen

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1598
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: Obywatel » 26 lip 2016, 22:54

Również nadal korzystam z Altus 110 i po wywaleniu oryginalnych GDWT dźwięk na tyle się ucywilizował, że na razie nie myślę o zmianie. Aczkolwiek nie mówię nigdy. Chciałbym je kiedyś wymienić na jakieś zacne kolumny vintage w zamkniętej obudowie, ale trochę mnie zniechęca obawa o stan zawieszeń głośników i faktyczny brak możliwości ich wymiany. Poza tym na pierwszy ogień pójdzie u mnie wymiana wzmacniacza bo Kenwoodowi KA-660D brakuje "pierdnięcia".
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
cooledit
Posty: 1165
Rejestracja: 13 lut 2016, 15:02
Gramofon: Acoustic Solid
Lokalizacja: Kraków

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: cooledit » 26 lip 2016, 23:38

No a kolesie co oferują wymiany zawieszeń i innych elementów ? Nie korzystałem z ich usług co prawda ale chyba szajsu nie oferują, bo gdyby tak było to już dawno by popłynęli w niepamięć. W Krakówku na giełdzie jeszcze stoi taki koleś i ma dobrą opinie jako "regenerator" starych głośników.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2300 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW i kilka drucików z Acoustic Zen

Awatar użytkownika
olsza84
Posty: 998
Rejestracja: 09 lip 2015, 10:27
Gramofon: Dualis

Re: Kolumny do Radmora 5102

Postautor: olsza84 » 26 lip 2016, 23:40

Ewentualnie polować na takie co mają gumowe zawieszenia.
Dual 721 / Shure V15 III L-M / Yamaha CR 820 /Sony CDP-7F / Braun LS 120
Dual 704 / Dual M20 E / NAD 160a /Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 1019, Dual 1019, Dual 1218, Dual 1218, Dual 1228, Dual 1229, Perpetuum Ebner 2020L


Wróć do „Zakupy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 1 gość