Gramofon do 1000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
qqqqqq
Posty: 5
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08

Gramofon do 1000 zł

Postautor: qqqqqq » 24 lut 2011, 22:27

Witam serdecznie i prosze o pomoc w kupnie gramofonu bo czytam rozne fora i nie ogarniam tematu.Otoz najpierw napisze o moim sprzecie.Jest to telefunken sts1 ,przedwzmacniacz cambridge 640 p ,wkladki to goldring 1006,sumiko pearl , shure m97
i jakies tam mniej wazne.Chcialbym kupic gramofon lepszej klasy zebym odczul poprawe dzwieku ale jest jeden warunek-gramofon musi miec opcje repeat.Wiem,ze sony i technicsy maja takie opcje ale ktory model kupic?Mysle o sony psx 40 lub 60 tylko czy one sa lepsze od telefunkena?Czy moze jednak technics ?ale jaki?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21167
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Wojtek » 27 lut 2011, 15:48

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

qqqqqq
Posty: 5
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08

Re: Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: qqqqqq » 28 lut 2011, 09:33

Sony ps x 40 jest na serwisie aukcyjnym , ale dobra,biore tego technicsa....Mam nadzieje , ze bedie lepszy.
Dzieki za sugestie.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21167
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Wojtek » 28 lut 2011, 13:30

Z pewnością jest to lepszy sprzęt od Sony PS-X40 :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Polishfunk_com
Posty: 4
Rejestracja: 06 lis 2011, 23:32

Re: Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Polishfunk_com » 06 lis 2011, 23:48

Z czysto praktycznego doświadczenia i zamiłowania do muzyki:
Trzy najlepsze z przedziału 500-1000zł

1. http://allegro.pl/telefunken-s600-as212 ... 00498.html

2. http://allegro.pl/legendarny-gramofon-s ... 43398.html

3. poczciwy idlerowy Lenco z ramieniem Jelco

Technics z uwagi na bardzo kiepskie ramie może robić tylko za dość dobry napęd, najlepszym napędem pod względem technicznym i szczególnie fonicznym jest natomiast zadbany LENCO L75, teoria mówi że idler przeszkadza, praktyka daje dźwięk lepszy od DD i paskowych.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21167
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Wojtek » 07 lis 2011, 03:57

Polishfunk_com pisze:Technics z uwagi na bardzo kiepskie ramie może robić tylko za dość dobry napęd

Jest tylko jeden Technics?

Polishfunk_com pisze:teoria mówi że idler przeszkadza, praktyka daje dźwięk lepszy od DD i paskowych.

Jesteś pewien, że ten lepszy dźwięk to faktycznie główna zasługa ciężkiego napędu kółkowego? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Sindsoron
Posty: 1254
Rejestracja: 17 wrz 2010, 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Sindsoron » 07 lis 2011, 12:38

Polishfunk_com pisze:teoria mówi że idler przeszkadza, praktyka daje dźwięk lepszy od DD i paskowych.


i teoria ma rację... bo dobry DD nie psuje dźwięku wibracjami tak jak to robi idler, nawet ten z najwyższej półki.
Seen Live My Collection

Amp: ?; JVC AX-V6
Turntable: Pioneer PL-55DX; Nordmende RP-1200 AT-10 & AT-12XE after market
Deck: Akai GXC-740D
CD: ?; JVC XL-M316
Speakers: ?
Headphones: ?
Sound Card: Asus Xonar Essence ST

Polishfunk_com
Posty: 4
Rejestracja: 06 lis 2011, 23:32

Re: Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Polishfunk_com » 09 lis 2011, 10:28

Teoria zawsze ma racje na papierze, czyli zgodzę się z wami że technologia DD jest bardziej zaawansowana od Idlera i przez to teoretycznie cicha. Paskowce to prymitywna technologia za to możemy postawić napęd daleko od reszty i też jest cicho. Większość idlerów to zabytki i przenosi większe drgania i jest głośna. Wszystko więc się zgadza prócz tego że to na Lenco 75, nie na Technics 1200 słucham płyt. Porównywałem bardzo wiele gramofonów i napewno nie mogę powiedzieć ogólnika, że idler jest lepszy od paskowca i DD. Większość idlerów ze swoimi kiepskimi ramieniami to podniszczone antyki jeszcze z czasów piezo, nie mające prawa grać dobrze. Za to wiem na jakim napędzie, z jakim ramieniem i wkładką najlepiej słucha mi się płyt, wychodzi więc, że to dany model i jego konfiguracja jest kluczowa. I tak podałem wcześniej, jeden paskowiec, jeden DD i jeden idler.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21167
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Wojtek » 18 lis 2011, 19:25

Polishfunk_com pisze:Wszystko więc się zgadza prócz tego że to na Lenco 75, nie na Technics 1200 słucham płyt.

Może dlatego, że po prostu dla Twojego ucha bardziej pasuje całościowa kombinacja składająca się na Lenco 75? Napęd to nie wszystko.

Polishfunk_com pisze: Za to wiem na jakim napędzie, z jakim ramieniem i wkładką najlepiej słucha mi się płyt, wychodzi więc, że to dany model i jego konfiguracja jest kluczowa.

Oczywiście, ale napęd to tylko jedna z części.

Polishfunk_com pisze:I tak podałem wcześniej, jeden paskowiec, jeden DD i jeden idler.

I każdy z nich ma zasadniczo inne ramię :)

To tyle a propos klasyfikowania napędów pod kątem upodobań brzmieniowych. Ja tam jednak wolę napędy bez "własnego" brzmienia ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

dany107
Posty: 7
Rejestracja: 08 lut 2012, 22:51

Jaki gramofon za 1000zl

Postautor: dany107 » 09 lut 2012, 18:40

Witam jestem tu nowy i potrzebuje fachowej pomocy .mam gramofon technics SL-QD3 Wzmacniacz SU-V65A mam zamiar kupic cos lepszego tak do 1000zl chodzi o gramofon najlepiej tej samej firmy .Czy poczuje roznice w tym przedziale do 1000zl kupujac cos innego?

kielek
Posty: 2821
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: kielek » 10 lut 2012, 11:17

Nie jestem tutaj ekspertem(musisz poczekać na ich opinie),ale tak na logikę największą różnicę jeśli chodzi o odsłuch to poczujesz zmieniając wkładkę na wyższy model.Jeśli Ci twój sprzęt się dobrze spisuje to lepiej wpakować kasę w jakąś dobrą wkładkę,niż zmieniać cały sprzęt,gdyż w używkach to czasami loteria(jeśli chodzi o stan faktyczny,a ten podawany przez sprzedawcę).

dany107
Posty: 7
Rejestracja: 08 lut 2012, 22:51

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: dany107 » 10 lut 2012, 11:51

A jaka wkladka do SL-QD3 jaki koszt?

Awatar użytkownika
Micke
Posty: 209
Rejestracja: 04 paź 2011, 21:40

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Micke » 10 lut 2012, 13:02

Na pewno jakaś T4P, ja osobiście za radą Wojtka kupiłem Digitrac 300 SE i jestem baaaardzo zadowolony, a przyznam się że polowałem na droższą Otrofon OMP 10... Koszt - przygotuj się na wydanie co najmniej 200zł, no ale o tym to już nie tu...

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21167
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: Wojtek » 10 lut 2012, 14:34

Kielek dobrze mówi, że wystarczyłoby wymienić wkładkę, ale tutaj właśnie ogranicznikiem jest to, że dany107 posiada gramofon z mocowaniem T4P, a więc wybór wkładek nie jest już taki fajny jak przy mocowaniu na 1/2''.

Jeśli chodzi o Technicsy z uniwersalnym mocowaniem to w tej chwili jest na allegro istna posucha. Są jedynie 2 aukcje warte uwagi i mieszczące się w budżecie:

Technics SL-1310mk2 (pełny automat, poprzednik SL-1600mk2)
http://allegro.pl/rarytas-dla-konesera- ... 83522.html
Jedyny minus to brak zawiasów od pokrywy, ale te można dorobić. Przy okazji sprzedawca to "as", bo przeciwwaga jest założona odwrotnie :)

Technics SL-1500 (pełny manual, droższa odmiana starego SL-1200mk1)
http://allegro.pl/technics-sl-1500-i2104275802.html

Także musiałbyś się zdecydować czy zmienić cały gramofon na bardziej rozwojowy czy samą wkładkę na SL-QD3 po niższym koszcie (np. wspomniany Digitrac albo jakąś Grado).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

dany107
Posty: 7
Rejestracja: 08 lut 2012, 22:51

Gramofon uzywany do 1000 pln

Postautor: dany107 » 10 lut 2012, 20:27

Dzieki za pomoc zamowilem kilka plyt mam nadzieje ze w lepszym stanie jak te ktore posiadam wymienie kolumny dokupie wkladke mam nadzieje ze cos to pomoze .
pozdrawiam dany107


Wróć do „Zakupy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler], Yahoo [Bot] i 2 gości