Wesołe są te porównania motoryzacyjne
robertek pisze:Jaki Technics zaliczyłbys wobec tego do klasy Mercedesa???
Te najdroższe modele, z powszechniejszych to seria SL-1x00 (mk1 i mk2). Najlepsze, rzadkie modele Technicsa prawie w ogóle nie pojawiają się na aukcjach więc o tych nawet nie wspominam
robertek pisze:Chciałbym, oprócz sprawnego i bezawaryjnego gramofonu kupić taki, przy którym naprawdę odczułbym różnicę w dźwięku..
Moim zdaniem trochę nie od tej strony podchodzisz do różnicy w brzmieniu. Gramofon to jest baza, głównie chodzi tu o napęd i ramię, ale te części de facto nie mają aż tak wielkiego wpływu na sygnał wychodzący z gramofonu.
Źródłem dźwięku jest wkładka i jej igła, a to są rzeczy wymienialne, wedle uznania.
Tak więc dopiero przy kwestii wyboru wkładki należałoby rozmawiać o różnicach w brzmieniu.
Zadaniem "bazy" jest nieprzeszkadzanie wkładce w reprodukcji dźwięku.
robertek pisze:A może ktoś byłby tak miły i w ramach zabawy lub sondy uszeregował technicsy (modele, lub chociaz serie) od najlepszego do najgorszego (taki top 5) w cenie max. do 1000 PLN???
Z tymi cenami to jest problem. Bo co z tego że np. moim zdaniem jakiś model jest wart tyle i tyle, a mimo to handlarz wywinduje cenę o 30% w górę?
Dodatkowo, tym bardziej kwestia jest utrudniona gdy wspomniemy o wkładkach. Gramofon może być np. sam w sobie wart około 500 złotych, ale jeśli ma zamontowaną drogą wkładkę to oczywiście cena całości ma prawo być wyższa.
No ale OK, zrobimy ranking TOP 5 do domowego użytku (nie licząc drogich rarytasów)

1. SL-1600mk2/1700mk2/1800mk2 (automat, półautomat, manual)
2. SL-
1600/1700/1800
3. SL-Q3/Q2 (automat, półautomat)
4. SL-D3/D2
5. SL-B3/B2
Jeśli mam się wytłumaczyć dlaczego tak, a nie inaczej to dajcie znać. Możliwe że zrobimy z tego osobny wątek
robertek pisze:Używany oczywiście.
Z nowych to masz tylko jeden model, który i tak już niedługo przestanie być produkowany.
robertek pisze:Napiszcie też proszę, które koniecznie omijać, np. bo nie ma części zamiennych,..
Myślę że w przypadku gramofonów, które mają więcej jak 30 lat zawsze może być problem z brakiem części. Zależy o jaką część chodzi