Głośniki Tonsila
- kaf
Głośniki Tonsila
Tylko że Beovoxy mają aż 15W i 4om, a to co kupił autor mocy jakieś na oko 5x więcej i 8om. Trochę inne założenia.
Jak już ktoś chce iść w Tonsil, to lepiej zostać przy starej szkole, maksimum I połowa lat 80. Typoszeregi ZG i ZgC, żadne Space, Alton, Altus.
Jak już ktoś chce iść w Tonsil, to lepiej zostać przy starej szkole, maksimum I połowa lat 80. Typoszeregi ZG i ZgC, żadne Space, Alton, Altus.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- Winters
Głośniki Tonsila
Zaraz mi powiesz, że za mało jeszcze w nich szpanerskiego plastiku i migających diod.kaf pisze:Tylko że Beovoxy mają aż 15W i 4om, a to co kupił autor mocy jakieś na oko 5x więcej i 8om.
Moc i impedancja wyznacznikiem jakości, świetne kryteria!
Ja bym powiedział, że maksimum I połowa lat 70.kaf pisze:to lepiej zostać przy starej szkole, maksimum I połowa lat 80.
DIOMEDES KATO
- kaf
Re: Głośniki Tonsila
Nie trafiłeś, nie powiem. Powiem tylko tyle, że podłączanie zestawów 4om pod wzmacniacz o znamionowym obciążeniu 8om skończy się wiadomym efektem pirotechnicznym i uszkodzeniem wzmacniacza końcowego. I żadne cudowne zabezpieczenie przeciwcośtam tu nie pomoże, bo nie zdąży. A autor nie napisał, pod jaką impedancją jego system chodzi.Winters pisze:Zaraz mi powiesz, że za mało jeszcze w nich szpanerskiego plastiku i migających diod.
Moc i impedancja wyznacznikiem jakości, świetne kryteria!
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- Winters
Głośniki Tonsila
Pffff. Jak tak jest to znaczy, że albo wzmacniacz jest beznadziejny, albo użytkownik jeszcze bardziej.kaf pisze: Powiem tylko tyle, że podłączanie zestawów 4om pod wzmacniacz o znamionowym obciążeniu 8om skończy się wiadomym efektem pirotechnicznym i uszkodzeniem wzmacniacza końcowego.
Więc NA PEWNO "chodzi" na 8 omów!kaf pisze:A autor nie napisał, pod jaką impedancją jego system chodzi.
DIOMEDES KATO
-
Głośniki Tonsila
Sprzęt mam "wyklęty" WS 503 , radmor 5102 , . NM 170 mam teraz podpięte pod radmora.
Powiem tak: do proponowanych kolumn pewnie będziecie doradzać inny amplituner , chętnie dowiem się jaki.
Dyskusja jest tak gorąca że jestem gotów porównać. Może się "nawrócę"
Powiem tak: do proponowanych kolumn pewnie będziecie doradzać inny amplituner , chętnie dowiem się jaki.
Dyskusja jest tak gorąca że jestem gotów porównać. Może się "nawrócę"
Waldemar
- vinylpiotrek
Głośniki Tonsila
WS 503 ani Radmor nie są jakieś bardzo złe, skoro już je masz to OK.
Jeśłi nie będziemy szalec, to kolumny 4 ohm to raczej nie problem.
Jeśłi nie będziemy szalec, to kolumny 4 ohm to raczej nie problem.
- Winters
Głośniki Tonsila
W Radmorze to w ogóle, przeca to jest pod 4 ohm właśnie.vinylpiotrek pisze:to kolumny 4 ohm to raczej nie problem.
DIOMEDES KATO
- vinylpiotrek
-
Głośniki Tonsila
Wobec tego po przypływie gotówki pozostaje mi przekonać się "nausznie"
Dziękuję za opinie.
Dziękuję za opinie.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2014, 11:33 przez lekwp, łącznie zmieniany 1 raz.
Waldemar
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Głośniki Tonsila
Jak już wcześniej zaznaczono, to nie temat zakupowy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
Ani lepsze ani ładniejsze. Wygląd kwesia gustu ale bez maskownic te olufseny wyglądaja równie kupowato jak niektóre 2 drożne zg z unitry. Jak dla mnie new mildtony wygladaja 10 razy lepiej. Poza tym toż to jeszcze bardziej wiekowy złom od mildtonów. Na dzisiaj zabije go pewnie 10W... Kolejna sprawa to zestaw z szerokopasmowcem na górze - jak to ma zagrać lepiej od kopułki tonsila w mildtonach? Stare kopułki tonsila do jakis wybitnych nie należą ale pisanie, ze skasuje je brzmieniowo jakis wiekowy szerokopasmowiec jest przesadą.Winters pisze:Proszę:lekwp pisze:Proszę o alternatywę za 350.
http://allegro.pl/bangolufsen-beovox-10 ... 77507.html
myślę, że sporo lepsze, a na pewno tak ze sto razy ładniejsze
Gdn w olufsenach jest klasy i technologi gdnów zastosowanych mildtonach więc nie bardzo wiem co tam ma zagrać lepiej?
Słyszałem te olufseny i nie dałbym za to 200zł. W zasadzie za kolumny z szerokopasmowcem na górze nie dałbym nawet 100 zł.
Radmor 5102 nie jest bardzo zły? To znaczy, że jest choćby trochę? kolega kiedykolwiek słyszał dobrze zrobionego radka serii 51xx? Takie cos moze napisac tylko ktos kto go nie słyszał albo jest kompletnie głuchy.vinylpiotrek pisze: WS 503 ani Radmor nie są jakieś bardzo złe, skoro już je masz to OK.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Ja błądzę gdzieś po środku...
- Winters
Głośniki Tonsila
Tu nie chodzi o gust, ale choćby o użyte materiały. Jak Ty nie widzisz różnicy pomiędzy porządnym fornirem a obleśną plastikową okleiną z czasów Jaruzela, to w sumie cała ta dyskusja nie ma sensu. To jest trochę tak jakbyś nie widział różnicy pomiędzy dobrze zrobionym parkietem, a najtańszymi panelami PCV z marketu.Arkadyo pisze:Wygląd kwesia gustu ale bez maskownic te olufseny wyglądaja równie kupowato jak niektóre 2 drożne zg z unitry.
To masz bardzo wyrafinowany gust.Arkadyo pisze:Jak dla mnie new mildtony wygladaja 10 razy lepiej.
Oczywiście - takie stare to nie ma prawa zagrać - rumple, panie, na śmietnik, nowsze lepsze!Arkadyo pisze:Poza tym toż to jeszcze bardziej wiekowy złom od mildtonów.
Takie gadanie o mocy kojarzy mi się tylko i wyłącznie z miłośnikami sprzętów typu WS442 / Altus 75 gustującymi w muzyce przypominającej rytmiczne uderzanie przyrodzeniem o parapet.Arkadyo pisze:Na dzisiaj zabije go pewnie 10W...
Na takiej samej zasadzie jak z Mildtonów nie zostanie nic w porównaniu z uznanymi konstrukcjami JBL z "szerokopasmowcem" (błędne określenie), na przykład L26, L36. Tonsilowskie kopułki to zresztą wyjątkowa kupa dobra do co najwyżej bumcykcyk, o subtelniejszych szczegółach można zapomnieć.Arkadyo pisze:Kolejna sprawa to zestaw z szerokopasmowcem na górze - jak to ma zagrać lepiej od kopułki tonsila w mildtonach?
Tak się składa, że mam dostęp do takiego amplitunera po kompletnej renowacji i niestety, ale to jest tylko poziom zachodnich wzmacniaczy / amplitunerów średniej klasy z lat 70., takich dostępnych na allegro w cenach 200-400zł.Arkadyo pisze:kolega kiedykolwiek słyszał dobrze zrobionego radka serii 51xx?
To samo należałoby powiedzieć o Twojej wypowiedzi.Arkadyo pisze:Takie cos moze napisac tylko ktos kto go nie słyszał albo jest kompletnie głuchy.
DIOMEDES KATO
- vinylpiotrek
Głośniki Tonsila
Jeżeli nie roumiesz podstawowych pojęć z dziedziny głośników, to nie mądruj się Pan.Arkadyo pisze: Kolejna sprawa to zestaw z szerokopasmowcem na górze
Głośniki wysokotonowe, mogą mieć zarówno membrany stożkowe (okragłe, lub rzadziej eliptyczne), bądź kopułkowe.
Spotykane czasami tez są konstrukcje dwumembranowe.
W kazdej z wymienionych technologii mogą być konstrukcje gorsze, lepsze i wybintne.
Jednak nie spotkałem sytuacji żeby wysokotonowy głośnik z membraną stożkową był jakiś bardzo zły, natomiast beznadziejne kopułki trafiają się dość często.
Akurat Tonsil robił fajne stożkowe gwizdki , a z kopułkami im już szło słabiej.
Ja miałem za to do czynienia z modelami pokrewnymi do WS503, było toto całkiem niezłe jesli chodzi o brzmienie ( grało trochę lepiej od Fonomastera, ale nadal w tej samej lidze),natomiast jeśli chodzi o jakość materiałów i wykonania, a co za tym idzie awaryjność było słabo, WS 503 jest nowszy i mocniejszy, wiec może być jeszcze gorzej z niezawodnością.Winters pisze:Tak się składa, że mam dostęp do takiego amplitunera po kompletnej renowacji i niestety, ale to jest tylko poziom zachodnich wzmacniaczy / amplitunerów średniej klasy z lat 70., takich dostępnych na allegro w cenach 200-400zł.
- petzl
hehehe, spadlem z krzeslaTakie gadanie o mocy kojarzy mi się tylko i wyłącznie z miłośnikami sprzętów typu WS442 / Altus 75 gustującymi w muzyce przypominającej rytmiczne uderzanie przyrodzeniem o parapet.
Spadochroniarze to ludzie którzy schodzą z drzew na które nie wchodzili
-
Głośniki Tonsila
Winters taki vintage a tekstem potrafi od czasu czasu przywalić
Dawno tak się nie uśmiałem od porównań w brzmieniu:-)
Dawno tak się nie uśmiałem od porównań w brzmieniu:-)