Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Wszystko razem
Awatar użytkownika
BelkaDUB
Posty: 7
Rejestracja: 19 cze 2016, 12:10
Gramofon: Unitra GS424 "Adam"

Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: BelkaDUB » 05 lis 2016, 17:03

Witam, mam pewien problem - otóż skompletowałem sobie zestaw do słuchania winyli oraz muzyki z komputera, jednak w zaznaniu komfortu przeszkadza mi jeden aspekt techniczny - w głośnikach słychać ciche buczenie. Jednostajne, identyczne w każdej z dwóch kolumn. Teraz parę faktów, które być może pomogą w zlokalizowaniu problemu:

-Kolumny buczą, gdy przekręcę potencjometr, służący do wybierania wyjścia (kolumny na zaciskach).
-Nie mają na to wpływu podpięte źródła sygnału, tzn. przy wypiętym gramofonie i komputerze jest identycznie
-Zwiększenie głośności nie powoduje głośniejszego buczenia

Wzmacniacz to Unitra WS 304S, kolumny to Sony 80W 6ohmów - warto zaznaczyć, że grały jeszcze wczoraj na wieży i wszystko było ok. Nie jest to głośne buczenie, natomiast gdy w pokoju jest cisza, to je słychać (pomieszczenie 12m2). Przy korzystaniu z komputera jest to również problematyczne, gdyż mam je postawione na biurku po obu stronach monitora. Ktokolwiek wie co jest grane?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: Wojtek » 06 lis 2016, 01:07

BelkaDUB pisze:Źródło posta warto zaznaczyć, że grały jeszcze wczoraj na wieży i wszystko było ok

Jakiej wieży? Inny wzmacniacz?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
BelkaDUB
Posty: 7
Rejestracja: 19 cze 2016, 12:10
Gramofon: Unitra GS424 "Adam"

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: BelkaDUB » 16 sty 2017, 19:24

Podpiąłem je zarówno do wieży z którą były w zestawie (jakaś kilkunastoletnia wieża Sony) i do bardziej współczesnej wieży należącej do mojego brata i nie buczały :(

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1730
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: Regsoft » 16 sty 2017, 19:54

BelkaDUB pisze:Źródło posta Ktokolwiek wie co jest grane?

Nie wiem czy dobrze rozumiem ... sam wzmacniacz (resztę fizycznie odpinasz aby wyeliminować np. pętlę masy) i kolumny dają przydźwięk ? ... no to może gdzieś się odczepiło ekranowanie we wzmaku ... może gruby problem z zasilaniem/uziemieniem/zerowaniem w gnieździe (używasz wtyczki z uziemieniem czy bez?) ... może gdzieś blisko masz źródło mocnego pola (np. komórka lub coś mocniejszego) ... nie rozumiem o co chodzi z tymi kolumnami ale moim zdaniem one są niewinne ... tylko wzmak lub zasilanie (ale skoro na tym samym gnieździe zasilania próbowałeś inne) ... trudno cokolwiek wymyśleć poza awarią wzmacniacza :?

Awatar użytkownika
BelkaDUB
Posty: 7
Rejestracja: 19 cze 2016, 12:10
Gramofon: Unitra GS424 "Adam"

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: BelkaDUB » 16 sty 2017, 20:04

Nie używam wtyczki, tylko gołe kable wkładam do zacisków. A co jeszcze oprócz komórki może być takim źrodłem pola?

W sumie tak z biegiem czasu zauważyłem również inny problem - nie wiem od czego to zależy, ale często też słychać nieregularne trzeszczenie - nie tylko w kolumnach, ale zdarza się to również na słuchawkach. Wobec tego coś jest nie tak ze wzmakiem, bo źrodło sygnału wejściowego nie ma tu znaczenia, trzeszczy tak nawet gdy zadne zrodlo nie jest włączone.

Dodatkowo zauważyłem, że jedna z kolumn gra znacze slabiej. Najlepiej słychać to zjawisko przy wejściu z gramofonu, z komputera nieco mniej, ale gdy kręcę gałką balansu raz w lewo, raz w prawo, by sobie porównać moc to jest ona słyszalna. Nawet gdy wsadzam palce w dziury z których wydobywa się powietrze (nie wiem jak się profesjonalnie nazywają, ale mają związek z basami), to w jednej kolumnie znacznie słabiej dmucha niż w drugiej. Zamiana ich miejscami (kabelki) nic nie pomaga, tzn. zawsze słabiej jest na lewym kanale.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1730
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: Regsoft » 16 sty 2017, 20:20

BelkaDUB pisze:Źródło posta Nie używam wtyczki, tylko gołe kable wkładam do zacisków

Wtyczka sieciowa. 220V :?

BelkaDUB pisze:Źródło posta ale zdarza się to również na słuchawkach

A do czego podłączone są te słuchawki?

BelkaDUB pisze:Źródło posta trzeszczy tak nawet gdy zadne zrodlo nie jest włączone

Nie rozumiem. Przecież źródłem może być sam wzmacniacz. To nie jest pasywne urządzenie.

Awatar użytkownika
BelkaDUB
Posty: 7
Rejestracja: 19 cze 2016, 12:10
Gramofon: Unitra GS424 "Adam"

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: BelkaDUB » 16 sty 2017, 20:36

Regsoft pisze: Nie używam wtyczki, tylko gołe kable wkładam do zacisków
Wtyczka sieciowa. 220V :?


Ahaa, o tą Ci chodzi. Jest to wtyczka bez bolca.

Regsoft pisze:A do czego podłączone są te słuchawki?

Do wzmacniacza. Z przodu ma wejście jack.

Regsoft pisze:Nie rozumiem. Przecież źródłem może być sam wzmacniacz. To nie jest pasywne urządzenie.

Załóżmy, że posłużyłem się skrotem myslowym. Szczerze mowiąc gdybys mi tego nie powiedział, to nie zdawałbym sobie sprawy z tego, że tak jest. No ale oboje wiemy o co mi chodziło :P

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1730
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: Regsoft » 16 sty 2017, 21:21

BelkaDUB pisze:Źródło posta No ale oboje wiemy o co mi chodziło

Mnie to wygląda na problem ze wzmacniaczem. Trzeszczenie może pochodzić z wielu jego elementów. U mnie najczęściej to były potencjometry (głośność, stereo, tony) lub przełączniki źródła. Jeśli to coś podobnego (trudno powiedzieć jeśli nie można usłyszeć) to musisz zawęzić problem i wyczyścić element.

Awatar użytkownika
BelkaDUB
Posty: 7
Rejestracja: 19 cze 2016, 12:10
Gramofon: Unitra GS424 "Adam"

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: BelkaDUB » 16 sty 2017, 21:46

Zapytam jeszcze tylko, czy oddawanie do serwisu (mam na oku jeden bardzo rzetelny serwis w moim mieście) ma sens przy wzmacniaczu Unitra WS 304S?
Lub inaczej - czy takie objawy są na pewno do usunięcia, czy może się okazać, że chwilę będzie dobrze i znowu zacznie się coś walić? Moja przygoda z audio trwa raptem chwilę, więc kompletnie nie mam jak spekulować na podstawie swojego doświadczenia (a raczej jego braku ) .

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 1869
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: Wrocław

Re: Buczenie (przydźwięk sieciowy) w kolumnach.

Postautor: Myszor » 16 sty 2017, 21:59

Koszt naprawy przewyższy wartość sprzetu.
http://allegro.pl/2021-wzmacniacz-unitr ... 25452.html
Mój zodiak też trzeszczał na potencjometrach. Strzykawką jakiś olej się wstrzykiwało czy alkohol nie pamiętam już ;)


Wróć do „Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości