Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Wszystko razem
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1428
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Obywatel » 20 lip 2015, 12:00

Wanderlust, do tego dochodzi jeszcze kwestia tego, że niektóre kolumny dobrze współgrają z jednymi wzmacniaczami, a z innymi nie - pomimo tego że na papierze wszystkie parametry są zgodne. Dlatego jeśli nie ma możliwości odsłuchu, to zdałbym się na opinie doświadczonych osób, które przećwiczyły konkretne konfiguracje wzmacniacz + kolumny. Pamiętam, że Reduktor Szumu zrobił kiedyś taki fajny filmik:

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 649
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Tarkus » 14 gru 2015, 11:29

Moim zdaniem do tekstu otwierającego temat warto by dodać jeszcze jedną wskazówkę: jak podzielić budżet. To znaczy: jeśli ktoś ma N pieniędzy na cały zestaw, to ile % z tego N warto przeznaczyć na gramofon (w tym wkładkę), ile na wzmacniacz, ile na kolumny. Dla osoby zaczynającej kompletowanie zestawu mogłoby to być pomocne. Co o tym myślicie?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Wojtek » 14 gru 2015, 11:34

O tym gadaliśmy bardziej w sąsiednim, również przyklejonym temacie: Zestaw audio do odsłuchu winyli.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

-Wolf-
Posty: 903
Rejestracja: 14 gru 2015, 14:17
Gramofon: Acoustic Solid

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: -Wolf- » 20 gru 2015, 15:15

To ja może podlinkuję dwa filmiki Reduktora Szumu:



Acoustic Solid 111 Metall + WTB303 (Rega RB303) + Audio-Technica AT440MLb --> Musical Fidelity V90-LPS --> Fezz Audio Silver Luna --> Pylon Audio Pearl 25
http://www.discogs.com/user/wolfrl/collection

bartek3033
Posty: 240
Rejestracja: 10 kwie 2016, 14:23
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Lokalizacja: Kraków

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: bartek3033 » 16 kwie 2016, 12:47

A mnie zastanawia dlaczego wszyscy tak uparcie polecają gramofony typu automatu lub pół automaty, natomiast z całego serca klną na manulne. (Troche bawię się w djkę, oraz realizację dźwięku) I mnie osobiście takie zabawki doprowadzają do szewskiej pasji. (jedyne co mi się podoba z w.w konstrukcjach to fakt, że ramie samo wróci po skończeniu płyty. Dobra opcja na noc :D ) Przywykłem do manualnej obsługi i ją lubię. Playstopuję tak jak chcę, przewijam, zmieniam numery w dowolnej kolejności itd, podczas gdy w automatach trzeba się pierniczyć z jakimiś guziczkami, nieraz ci sam zgaśnie jak źle położysz ramię itd, innym razem przypadkowo naciśniesz sobie podnoszenie ramienia etc. Już nie mówiąc o sytuacji, gdy np idę na giełdę, i potem na szybko potrzebuję poglądowo odsłuchać np 10 płyt a na stanowisku stoi automat. Jedno wielkie użeranie się z ramieniem, czekanie aż łaskawie sam opuści ramię, wystartuje talerz itd. Do mnie to nie przemawia :D Cenię sobie możliwość dużej kontroli nad wszystkim i już.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Wojtek » 16 kwie 2016, 12:59

A mnie zastanawia dlaczego wszyscy tak uparcie polecają gramofony typu automatu lub pół automaty, natomiast z całego serca klną na manulne.

Kto tutaj uparcie poleca i zarazem klnie?

podczas gdy w automatach trzeba się pierniczyć z jakimiś guziczkami

Nie, nie trzeba. Tzn. są takie w których trzeba, ale to ekstremum, a nie reguła.

innym razem przypadkowo naciśniesz sobie podnoszenie ramienia etc.

Co ma wspólnego przypadkowe załączenie windy (guzik, lewarek, itd.) z automatyką ramienia? :)
Wolisz gramofony bez windy czy jak? :morda:

Bartek, z całym szacunkiem, ale piszesz teraz jak typowa osoba, która nie miała nigdy do czynienia z automatycznym gramofonem albo mało o nich wie, przez co nie wyobraża sobie jak to może działać :)
Kto powiedział, że MUSISZ korzystać z funkcji automatycznych?

Większość automatów jak najbardziej pozwala na obsługę manualną.
Sam preferuję taki sposób obsługi, a wszystkie moje gramofony to pełne automaty. Rzadko kiedy uruchamiam auto-start, ale zdarza się.
Podobnie z funkcją automatycznego powtarzania strony.

Auto-stop da się zazwyczaj wyłączyć, przez co jak ktoś by chciał to z automatu/półautomatu będzie miał pełny manual.

Powodzenia z kombinacją w drugą stronę, czyli dodanie funkcji automatycznych do gramofonu manualnego :morda:

Jedno wielkie użeranie się z ramieniem, czekanie aż łaskawie sam opuści ramię, wystartuje talerz itd.

To już raczej wina użytkownika, że wcisnął przycisk zamiast ręcznie przesunąć ramię nad płytę (jak w manualu), a nie wina konstrukcji gramofonu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

bartek3033
Posty: 240
Rejestracja: 10 kwie 2016, 14:23
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Lokalizacja: Kraków

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: bartek3033 » 16 kwie 2016, 13:12

To znaczy czasami w wątkach jak gdzieś się przewijają manulane konstrukcje dla dejotów, to widzę, że są one odradzane :)
I to nie tylko na tym forum. A co do automatu, owszem, nie mam z nimi za dużo styczności, w zasadzie to głównie jak kupuję płytę, i jest możliwość odsłuchu to stoją automaty. Szczęśliwy z tego powodu nie jestem :D Owszem przy słuchaniu płyty od deski do deski, (Nie wiem czy to określenie pasuje do płyty :D :D :D) może i ma to sens. Natomiast co do windy, nie no ma być :D, ale w manualnych masz po prostu wihajster którym żonglujesz jak chcesz

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Wojtek » 16 kwie 2016, 13:18

To znaczy czasami w wątkach jak gdzieś się przewijają manulane konstrukcje dla dejotów, to widzę, że są one odradzane :)

Bo zazwyczaj są to Chińczyki i nie są odradzane dlatego że są manualami :morda:

Generalnie to czy chcemy automat, półautomat czy manual to kwestia gustu, a nie tego czy jeden jest lepszy technicznie od drugiego, wszak na dźwięk nie ma to żadnego wpływu.

ale w manualnych masz po prostu wihajster którym żonglujesz jak chcesz

Są gramofony gdzie windę obsługujesz guzikiem, przy innych przełącznikiem, przy innych "wihajstrem", a przy jeszcze innych masz zarówno guzik jak i wihajster. Tyle że ta kwestia jest niezależna od tego czy mamy do czynienia z manualem, półautomatem czy automatem :)

Dlatego napisałem że niesłusznie to podciągasz pod swoje "problemy" z automatami.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

bartek3033
Posty: 240
Rejestracja: 10 kwie 2016, 14:23
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Lokalizacja: Kraków

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: bartek3033 » 16 kwie 2016, 13:24

A to chyba że tak :D generalnie mój post miał na celu trochę obronę manualnych i DJskich kontrukcji, które wcale nie gryzą :)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Wojtek » 16 kwie 2016, 13:28

Generalnie obrona czegokolwiek poprzez pisanie bzdur jest z zasady mało efektywna :morda:

Ważne że jest wybór :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

bartek3033
Posty: 240
Rejestracja: 10 kwie 2016, 14:23
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Lokalizacja: Kraków

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: bartek3033 » 16 kwie 2016, 14:14

To działa w obie strony :D i po wymianie zdań myślę że to będzie najlepszy wniosek, w żadną ze stron nie należy generalizować :)

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1428
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Obywatel » 16 kwie 2016, 14:39

bartek3033 pisze:A to chyba że tak :D generalnie mój post miał na celu trochę obronę manualnych i DJskich kontrukcji, które wcale nie gryzą :)


Jedynym realnym przeciwwskazaniem dla DJskich gramofonów jest to, że wiele z nich standardowo nie posiada pokrywy, a ona jest moim zdaniem niezbędna w domowym sprzęcie. Dodatkowo czysty manual nie posiada powrotu ramienia, co też może być upierdliwe.

Należy również wziąć pod uwagę fakt, że wiele DJskich konstrukcji na rynku wtórnym jest zajeżdżona. W życiu nie chciałbym kupić gramofonu, na którym ktoś skreczował :shock:

Być może z tego powodu konstrukcje DJskie nie mają dobrej prasy. Ale z drugiej strony warto zauważyć, że pełne manuale można znaleźć nie tylko wśród gramofonów DJskich.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

bartek3033
Posty: 240
Rejestracja: 10 kwie 2016, 14:23
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Lokalizacja: Kraków

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: bartek3033 » 16 kwie 2016, 14:43

Fakt, powrót ramienia, to jedyna rzecz której czasami mi brakuje. Co do pokrywy to możesz jaśniej? Uważasz że za te 25 minut pojedynczego odtworzenia wystarcza by strona się zakurzyła?

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1428
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: Obywatel » 16 kwie 2016, 14:51

Bardziej chodzi o to, że gramofon stoi i cały czas się kurzy jak nie ma pokrywy. No chyba że czymś innym go przykrywasz lub chowasz, ale w przypadku domowego Hi-Fi brak pokrywy może być bardzo niepraktyczny.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

bartek3033
Posty: 240
Rejestracja: 10 kwie 2016, 14:23
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Lokalizacja: Kraków

Re: Od czego zacząć, czyli jak złożyć zestaw z gramofonem?

Postautor: bartek3033 » 16 kwie 2016, 14:53

Fakt, dlatego staram się regularnie wycierać :) akurat jeden z moich ma pokrywę, ale w warunkach blokowych, gdzie jest walka o kazdy cm, pokrywa była strasznie niepraktyczna :/ Dlatego leży sobie schowana w szafie na lepsze czasy :P


Wróć do „Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler], tollo i 0 gości