Backup z MacBook Pro

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3147
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0

Backup z MacBook Pro

Postautor: darkman » 30 sie 2016, 18:24

Powinienem wymienić system na Maverick, bo kilka rzeczy mi już nie działa itp. np iTunes nie widzi mojego iPhone itd..nie mogę zainstalować Skype na telefonie, etc..
Do sedna zatem:

Back-up, jak się robi? Krock po krocku, bo nigdy nie robiłem. na niczym i jestem zielony :ugeek:
Po co mi ten back up?
Może wystarczy zgrać wszystkie pliki i foty, dokumenty?

Jak już będę robił? :roll: :hand: to ile potrzebuję miejsca i na jaki nośnik to zrobić?
Czy Maverick jest płatny?
A gdybym chciał rozszerzyć pamięć to za wiela?

Obecnie mam:
Mac OS X 10.6.8
procesor 2.4 core duo
pamięć 4GB 1067 ddr3

Jakie info jeszcze potrzebne Wam? No i jak zwykle liczę na Was.. bo gleba i mogiła ciemna, kwas jak nie wiem co? :pray: :pray:
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: zbyszek1982 » 30 sie 2016, 19:07

Do podniesienia wersji systemu backup nie jest potrzebny, bo Mac OS nie formatuje dysku przy takiej operacji. Odpalasz instalator i po sprawie.
Przerabiałem ten proces wielokrotnie od wersji bodajże 10.3 Panther i w zasadzie nigdy nie miałem problemów. W 10.11 upgrade jest zrobiony wręcz wzorcowo, bo nawet zachowuje licencje programów innych firm, jak np. Photoshop.

Dlaczego chcesz aktualizować do 10.9 skoro masz w App Store 10.11 El Capitan za friko? 10.11 wspiera upgrade z 10.6.8.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3147
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: darkman » 30 sie 2016, 19:41

Podobno ElCap będzie mulił u mnie, bo za mało pamięci czy coś, a nie chcę by ten upgrade pociągnął spiralę wydatków.
Właśnie sobie kupiłem skrzynię biegów.. takie hobby :roll:

Czyli zgrać tylko na wszelki wypadek podstawowe dokumnety i pliki?
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: zbyszek1982 » 30 sie 2016, 19:46

darkman pisze:Źródło posta Podobno ElCap będzie mulił u mnie, bo za mało pamięci czy coś,


Małżonka ma Macbooka Pro 13" z podobną konfiguracją i nic jej nie muli.
El Cap jest moim zdaniem dużo lepszy od Mavericksa.

RAM do takiego dosyć wiekowego kompa nie będzie strasznie drogi, pewnie wyrwiesz gdzieś 8GB za 200zł. Jak nie masz dużo danych, to polecam wymienić dysk na SSD, różnica jest kolosalna.

darkman pisze:Źródło posta Czyli zgrać tylko na wszelki wypadek podstawowe dokumnety i pliki?

Można, dla spokoju ducha.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1531
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: Regsoft » 30 sie 2016, 19:57

Słuchaj Zbyszka :D Wrzucić od razu El Capitan (jak możesz nie wejść na taką fajną "skałkę" ze sklepu skoro jest za darmo? :mrgreen: ). Nie jest potrzebny backup i robi się to w sposób najczęściej bezproblemowy ale nie będzie złym pomysłem zrobienie kopii. Przy przeskokach o kilka wersji sporadycznie dzieją się cuda. Musisz też liczyć się, że jakiś soft trzeba będzie wymienić na nowszy. 4GB RAM wystarczy choć oczywiście nowy system będzie bardziej obciążający co poczujesz ale zmiana jest moim zdaniem sensowna. Sprawdź czy masz kilka GB wolnego miejsca i ew. uruchom sprawdzenie "dysku" i uprawnień w Narzędziu Dyskowym. Kopiowanie dokumentów i podstawowych plików powinieneś robić cyklicznie już wcześniej bo pamięć stała w kompach czasem sobie potrafi odejść do krainy wiecznych łowów . Jeśli chcesz mieć możliwość powrotu do poprzedniego systemu jak sprawy pójdą w złym kierunku to podłącz dysk zewnętrzny o odpowiedniej pojemności i z ustawień odpal TimeMachine. Oprogramowanie zrobi swoje prowadząc za rączkę. 8-)

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3147
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: darkman » 30 sie 2016, 20:14

Ten mój to też 13". Nic mi w nim nie brakuje i lubię go. Trochę się zatem boję.
Ale,
ja dopiero kupiłem tę skrzynię, jeszcze robocizna, olej i uszczelniacz+paliwo do domu . No Panowie, litości.
Nie wyrobię się na zmiany pamięci i dysku.
Pomyślę, ale to już we wrześniu nie grozi. A taki dyski to za wielęż?

Regu, po polsku poproszę i pomału. :doh: Przecież ja nie rozumiem, co Ty do mnie rozmawiasz. Pliki jakoś sobie zgram i tera co? Po kolei. Q. Ja się znam na płytach, nie na komputerach.
Co mam wybrać najpierw i na H mi ten maszine gan i gdzie to jest? Znaczy i tak tu tego nie zrobię, bo modem LTE, daleko do nadajnika i ledwie zipie. Tyle, że mam czas teraz to bym sobie wszystko przygotował.

Dysk osobny mam, ale jakiś kretyn mi zmienił tablicę znaków czy jakiś sterownik obsługi czy coś, bo mi ripował materiał filmowy z VHS i teraz tego w ogóle mi komp nie widzi.Coś pierdzielił o jakimś programiku, ale w swoim pokrętnym języku. Z tym sobie poradzę, bo chyba mam drugi dysk jeszcze jakiś przenośny.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1531
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: Regsoft » 30 sie 2016, 20:26

darkman pisze:Źródło posta Regu, po polsku poproszę i pomału

Nie to forum :roll:
Wal na PW ...

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: zbyszek1982 » 30 sie 2016, 20:28

darkman pisze:Źródło posta Nie wyrobię się na zmiany pamięci i dysku.


Spokojnie możesz zainstalować 10.11.

Ściągasz instalator z AppStore'a odpalasz i potem prowadzi Cię za rączkę.

darkman pisze:Źródło posta Dysk osobny mam, ale jakiś kretyn mi zmienił tablicę znaków czy jakiś sterownik obsługi czy coś, bo mi ripował materiał filmowy z VHS i teraz tego w ogóle mi komp nie widzi.Coś pierdzielił o jakimś programiku, ale w swoim pokrętnym języku. Z tym sobie poradzę, bo chyba mam drugi dysk jeszcze jakiś przenośny.


Pewnie system plików to NTFS, na takim dysku Mac OS nic nie zapisze. Jak nie masz tam nic ważnego to możesz sformatować w HFS+ (Mac OS Journaled) za pomocą narzędzia dyskowego.

Jakbyś miał pytania to napisz na PW, żebyśmy tu epopei nie pisali.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3147
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: darkman » 30 sie 2016, 21:15

Dobra, przygotuję się i będę dopytywał na priva, dzięki Panowie.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 1629
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: Wrocław

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: Myszor » 30 sie 2016, 23:26

Dobrze prawią koledzy - el cap jest spoko.
Backup systemowo robię na zewnętrzny dysk twardy podłączony do usb za pomocą systemowego programu time machine.

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3147
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0

Re: Backup z MacBook Pro

Postautor: darkman » 31 sie 2016, 07:43

OK, to chyba jednak muszę o tym RAM pomyśleć.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10


Wróć do „Komputery i Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości