Podłączenie gramofonu do komputera

matek11523
Posty: 16
Rejestracja: 30 cze 2015, 12:40
Gramofon: Technics SL-QD33

Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: matek11523 » 29 kwie 2016, 18:43

Witam.

Jeśli w złym dziale to od razu przepraszam i proszę o przeniesienie.

Sprawa wygląda tak, że przymierzam się do kupna gramofonu. Docelowo chcę słuchać płyt z głośników komputerowych 5.1, przeszukałem forum pod tym kątem jak i zaciągnąłem porady u wujka Google ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy takie coś zadziała (w sensie że dźwięk podzieli się na 6 kanałów na głośnikach). Co do gramofonu zastanawiam się nad:

http://www.project-audio.pl/home,essential_line,0,20.project
lub
http://this.pl/produkty/rega/gramofony/gramofon-rega-rp1/

W komputerze natomiast siedzi karta dźwiękowa Asus Xonar DSX i to do niej będę chciał podłączyć adapter. Więc pojawia się najważniejsze pytanie. Jak to zrobić? Wystarczy mi zwykły kabel chinch-jack żeby wpiąć to z jednej strony w adapter a z drugiej w line-in na karcie dźwiękowej? Czy może lepiej pomiędzy to wstawić przedwzmacniacz (nie chcę wstawiać wzmacniacza ponieważ nie mam na niego miejsca w pokoju)? Jeśli lepsza będzie opcja z przedwzmacniaczem to jaki byście mi koledzy poradzili?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kijek
Posty: 120
Rejestracja: 10 sty 2016, 15:42
Gramofon: Pioneer PL-112D

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: kijek » 29 kwie 2016, 22:28

Po co Ci analogowe źródło dźwięku, skoro najpierw skonwertujesz je na cyfrę, z której będziesz potem reprodukował sygnał analogowy? Poza tym to nie przejdzie bowiem nie zrobisz korekcji RIAA w czasie rzeczywistym.
Pioneer PL-112D (Shure M75ED) -> Kenwood KR-5200 -> Grado SR60e
Moja skromna kolekcja

Awatar użytkownika
cooledit
Posty: 987
Rejestracja: 13 lut 2016, 15:02
Gramofon: Acoustic Solid
Lokalizacja: Kraków

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: cooledit » 29 kwie 2016, 23:15

Takie coś co chcesz zrobić to było by możliwe ale raczej nie z komputerem tylko z amplitunerem kina i to raczej z wyższej półki cenowej.Jeśli chcesz mogę Ci to opisać na konkretnych modelach ale tak jak piszę, na to trzeba troche więcej kasy.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2300 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW i kilka drucików z Acoustic Zen

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: Wojtek » 30 kwie 2016, 11:52

1. Nigdzie nie polecamy tych gramofonów :morda:
2. Musisz mieć przedwzmacniacz gramofonowy między gramofonem, a wejściem karty dźwiękowej.
3. Możesz też połączyć głośniki komputerowe bezpośrednio z przedwzmacniaczem gramofonowym.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3428
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: darkman » 30 kwie 2016, 12:55

Ad.1 Fakt.

*Jak już się upierasz na PJ lub Regę, to pomyśl o Debucie II np z pierwszej ręki, kolega na forum planuje sprzedaż z fajną wkładką oraz z wyjściem pre na USB zdaje się. Poza tym box do zmiany prędkości stabilizacji napięcia.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

matek11523
Posty: 16
Rejestracja: 30 cze 2015, 12:40
Gramofon: Technics SL-QD33

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: matek11523 » 30 kwie 2016, 15:17

Dlaczego nie polecacie tych gramofonów? Szukam czegoś do 1300zł, patrzę na te modele ponieważ w tej cenie miałbym gramofon nowy. Czyli mógłbym podłączyć głośniki do preampa bezpośrednio pomijając kartę dźwiękową? Mam jeszcze zestaw głośników 2.1, zadziałało by to wtedy? Czy musiałbym kombinować amplituner do tego?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: Wojtek » 30 kwie 2016, 19:03

Bo są kiepskie i niewarte takiej ceny. Lekturka: viewtopic.php?f=46&t=21
Generalnie to jeśli masz 1300 złotych w kieszeni to nie stać Cię na nowy sensowny gramofon.

Głośniki komputerowe mają to do siebie, że są aktywne, czyli posiadają własny wzmacniacz.
Innymi słowy, na wejściu oczekują sygnału liniowego.
Wyjście z preampa gramofonowego ma właśnie postać liniową.
Ergo: komputer czy amplituner jest nam do niczego nie potrzebny. O ile tylko mówimy o głośnikach aktywnych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

matek11523
Posty: 16
Rejestracja: 30 cze 2015, 12:40
Gramofon: Technics SL-QD33

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: matek11523 » 01 maja 2016, 12:03


Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21719
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: Wojtek » 01 maja 2016, 16:40

To nie temat ani dział do pytań o to jaki gramofon kupić, ale powiem że można się zastanawiać :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
cooledit
Posty: 987
Rejestracja: 13 lut 2016, 15:02
Gramofon: Acoustic Solid
Lokalizacja: Kraków

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: cooledit » 01 maja 2016, 19:08

Są też dostępne zestawy 5.1 z wejściem USB. Nie analizowałem jakie są możliwości trybów pracy takich zestawów ale być może umożliwiają one puszczenie sygnału stereo na pięć/sześć kanałów. Do tego będzie potrzebny jednak przedwzmacniacz z wyjściem USB bądź gramofon już zaopatrzony w takie wyjście.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2300 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW i kilka drucików z Acoustic Zen

matek11523
Posty: 16
Rejestracja: 30 cze 2015, 12:40
Gramofon: Technics SL-QD33

Re: Podłączenie gramofonu do komputera

Postautor: matek11523 » 04 cze 2016, 10:27

Odświeżę troszkę temat co by syfu na forum nie robić.

Podłączyłem komputer do wzmacniacza kablem jack -> 2xrca, najpierw pod wejście line, potem pod CD, niby gra, ale tylko jeden kanał. Na wzmacniaczu mogę włączać i wyłączać lewy i prawy głośnik, jak wyłączę prawy to w ogóle nie gra, jak zostawię prawy a wyłączę lewy to grają obie kolumny. Wymieniłem kabel na nowy, to samo. Sprawdziłem ustawienia w karcie dźwiękowej, wszystko tam jest ok, sprawdziłem ustawienia w programie w którym puszczam muzykę (foobar2000) i tam też wszystko ok. Podłączyłem słuchawki do wejścia w karcie dźwiękowej, grają normalnie dwa kanały. Na głośnikach komputerowych też jest ok. Co może być przyczyną?

Sprzęt to:

wzmacniacz: Pioneer A-335, podłączam go do kompa do karty dźwiękowej Asus Xonar DSX.

Edit.

Zauważyłem teraz że jak puszczę muzykę z gramofonu jest to samo.

Edit 2.

Jak to się mówi jak się nie ma w głowie to trzeba mieć w nogach. Okazało się, że podłączyłem obydwie kolumny do prawego kanału, więc tylko ten grał (niemożliwe, co nie? :D ). Poprawiłem i gra jak żyleta :)


Wróć do „Komputery i Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości