Kobieta szuka przedwzmacniacza
-
Jak w temacie, szukam niedrogiego przedwzmacniacza do gramofonu Akai AP=B20C...nie mam pojęcia na co się patrzy, czy głośniki mają znaczenie?
Ogólnie wiem, że pewnie mogłabym się wszystkiego sama dowiedzieć dzięki wujkowi Google, ale liczę na życzliwą pomoc, która oszczędzi mi dryfowania po meandrach przedwzamcniaczowych:)
Ogólnie wiem, że pewnie mogłabym się wszystkiego sama dowiedzieć dzięki wujkowi Google, ale liczę na życzliwą pomoc, która oszczędzi mi dryfowania po meandrach przedwzamcniaczowych:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wszystko zależy od kasy. Z najtańszych godnych polecenia mamy Vivanco PA-115 i Behringer PP-400. To w sumie tyle 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Raczej nowe. Używane rzadko się trafiają, ale jeśli jednak to można też brać. Zawsze to jakaś oszczędność 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Re: Kobieta szuka przedwzmacniacza
Hej,
podpowiedzcie, czy przedwzmacniacz Art Dj Pre II to dobry wybór do gramofonu Wega JPS 350 P z wkładką montowaną fabrycznie (oczekuję na przesyłkę, więc nie mam dokładniejszych informacji odnośnie wkładki). Na początek planuję podłączyć gramofon do głośników komputerowych dlatego szukam czegoś budżetowego.
podpowiedzcie, czy przedwzmacniacz Art Dj Pre II to dobry wybór do gramofonu Wega JPS 350 P z wkładką montowaną fabrycznie (oczekuję na przesyłkę, więc nie mam dokładniejszych informacji odnośnie wkładki). Na początek planuję podłączyć gramofon do głośników komputerowych dlatego szukam czegoś budżetowego.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak najbardziej 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Kobieta szuka przedwzmacniacza
Pytanko - do czego służą te dwa guziczki po lewej stronie: input cup oraz filter. Co da mi ich wciśnięcie?
-
- Gramofon: Kenwood KD-8030
Pojemność wejścia analogowego można przełączać pomiędzy 100pF i 200pF.
Przełączany filtr górnoprzepustowy usuwa hałas gramofonu zostawiając nietknięty dźwięk.
Przełączany filtr górnoprzepustowy usuwa hałas gramofonu zostawiając nietknięty dźwięk.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nietknięty to może za dużo powiedziane (zależy od jakości filtra) 
Czasami jest tak że głośniki nie radzą sobie z dość specyficznym uszkodzeniem rowka, odczytywanym przez igłę, przez co m.in. potrafią łopotać membrany.
Od tego jest ten filtr by uciąć niskie rejestry (np. 30Hz i niżej) by to zniwelować.

Czasami jest tak że głośniki nie radzą sobie z dość specyficznym uszkodzeniem rowka, odczytywanym przez igłę, przez co m.in. potrafią łopotać membrany.
Od tego jest ten filtr by uciąć niskie rejestry (np. 30Hz i niżej) by to zniwelować.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Kenwood KD-8030
-
ok, czyli filtr warto włączyć.
a jak z przełączeniem pojemności wejścia? zależy od rodzaju wkładki? jak sprawdzić, jaka powinna być dla mojej wkładki?
a jak z przełączeniem pojemności wejścia? zależy od rodzaju wkładki? jak sprawdzić, jaka powinna być dla mojej wkładki?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zależy od modelu i specyfikacji producenta np.
Musisz liczyć że samo okablowanie między wkładką, a przedwzmacniaczem ma jakieś 100-200pf pojemności. Pojemność przedwzmacniacza dodaje się do tego i mamy pojemność całego układu.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Sprawdź czy na którymś z ustawień gra Ci lepiej. Jeśli nie słyszysz różnicy to zostaw np. na 200 pFjustyśka pisze:a jak z przełączeniem pojemności wejścia?

Grubo pojechałeśWojtek pisze:pojemność całego układu

- arturxyz
- Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60
...justyśka
! szacun

JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
SONY PS-X60