Jak czyścić płyty winylowe?
-
Witajcie,
Nie wiem o co kaman, ale po umyciu w myjce knosti, w miksturze forumowej z dodatkiem mirasolu (czy jakos tak) i w nowych koszulkach,
płyty jednak łapią kurz, a próba przetarcia szczotką welurową powoduje naelektryzowanie plyt, tak, że az mata z talerza się klei
przy zdejmowaniu płyty. Co robię nie tak? uziemić szczotkę?
Nie wiem o co kaman, ale po umyciu w myjce knosti, w miksturze forumowej z dodatkiem mirasolu (czy jakos tak) i w nowych koszulkach,
płyty jednak łapią kurz, a próba przetarcia szczotką welurową powoduje naelektryzowanie plyt, tak, że az mata z talerza się klei
przy zdejmowaniu płyty. Co robię nie tak? uziemić szczotkę?
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
A ile tego mirasolu i na jaką ilość płynu?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
yyy...no właśnie, używałem dosłownie kilka kropel na poł litra mikstury...
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
- Bacek
Na pół litra tam jest do dwóch mililitrów fotonalu/mirasolu więc więc znacznie więcej niż kilka kropel. A jak jest mało to nie działa.
Jak nie chcesz na oko to w dowolnej aptece za kilka groszy dostaniesz małą strzykawkę jednorazową.
Jak nie chcesz na oko to w dowolnej aptece za kilka groszy dostaniesz małą strzykawkę jednorazową.
-
Tak, wiem już po czasie, udało mi się przebrnąć przez 58stron tego watku
Trzeba będzie ponowić pranie płyt.
Trzeba będzie ponowić pranie płyt.
- Bacek
Można i tak, to nawet chwalebne ale wystarczyło by kilka pierwszych zdań z pierwszego wpisu
-
czytam i czytam i szczerze to poległem na nastej stronie
czy ktos moze mi opisac
jak sie myje te plyte bez myjki?
jak wydajna jest ta mikstura?
czy ktos moze mi opisac
-
Poleglesz czyli rozumiem czyste lenistwo ja caly temat przeczytalem 2 razy + temat "Mikstura forumowa" by zapoznac wszystkie za i przeciw myjce.Kupilem Knosti i naprawde niema co juz sie rozpisywac ale naprawde warto + mikstura forumowa do zrobienia i efekt zarabisty z myciem chociaz troche na labele trzeba uwazac.taperson pisze:czytam i czytam i szczerze to poległem na nastej stronie
czy ktos moze mi opisac
Gdzies we watkach jest opisane mycie bez myjki.
Jak jest wydajna mikstura to juz zalezy od zabrudzenia plyt po ilus myciach przefiltrowac miksture i mozna dalej sprobowac myc.
Zakupilem 5l destylowanej 1 litr alkoholu 250 ml mirasolu (chyba dobrze pamietam) przemylem ponad 400 plyt i jeszcze ze 3 razy namieszam plynu mieszam po 0,5 l mikstury .
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
taperson, nie ma co się męczyć bez myjki. Ubrania też pierzesz ręcznie
No chyba że ktoś znalazł inną myjkę typu Knosti, która takie zabezpieczenia posiada. Wówczas prosiłbym o namiar na producenta i/lub sprzedawcę.
Jest gdzieś temat pt. patent na ulepszenie Knosti. Niestety producent nie pomyślał o fabrycznych uszczelniaczach.sam71 pisze:chociaz troche na labele trzeba uwazac
No chyba że ktoś znalazł inną myjkę typu Knosti, która takie zabezpieczenia posiada. Wówczas prosiłbym o namiar na producenta i/lub sprzedawcę.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Obywatel pisze:taperson, nie ma co się męczyć bez myjki. Ubrania też pierzesz ręcznie
Jest gdzieś temat pt. patent na ulepszenie Knosti. Niestety producent nie pomyślał o fabrycznych uszczelniaczach.sam71 pisze:chociaz troche na labele trzeba uwazac
wiesz ja mam kilka-kilkanaście plyt, moze powiększę kolekcje o sztuke lub dwie w najbliższy weekend
ale kupic myjkę za 150-1200zł by umyc kilka plyt raz na rok to troche przegięcie.
to tak jak by duza pralke uruchamiać by uprac jedna koszulke - sam rozumiessz bezsens
tak jak z tym plynem trzeba kupic duze ilosci półproduktów a ja pewnie potrzebuje z 0.5l gotowego plynu - a i to pewnie starczy mi na dluggo.
- Michal35
To pójdź do najbliższego sklepu,serwisu czy innego najbliższego punktu gdzie myją i zapłać za mycie. A jak będziesz chciał powiększać kolekcję to kup Knosti - naprawdę warto.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Półprodukty wyjdą taniej niż 0.5L gotowego.taperson pisze:ak jak z tym plynem trzeba kupic duze ilosci półproduktów a ja pewnie potrzebuje z 0.5l gotowego plynu - a i to pewnie starczy mi na dluggo.
Generalnie nie wiesz o czym piszesz i na podstawie niewiedzy próbujesz dochodzić do śmiesznych wniosków
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
byc moze nie wiem- nie bawie sia tym tak dlugo jak wy dla tego dopytuje
chodzilo mi tylko o to ze potem bede trzymal te polprodukty ktore zwietrzeja albo co
dobra z tym plynem nie wazne - mam juz gotowy
myjki nie kupie bo to bez sensu na kilka plyta ale te co mam musze umyc, jakie scierki/waciki/ szczotki druciane polecacie
no i jak to sie robi? -
chodzilo mi tylko o to ze potem bede trzymal te polprodukty ktore zwietrzeja albo co
dobra z tym plynem nie wazne - mam juz gotowy
myjki nie kupie bo to bez sensu na kilka plyta ale te co mam musze umyc, jakie scierki/waciki/ szczotki druciane polecacie
no i jak to sie robi? -
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z ciekawości: jaki?taperson pisze:dobra z tym plynem nie wazne - mam juz gotowy
Szmatka z mikrofibry się nada, byle taka co nie "puszcza" włosków.taperson pisze:myjki nie kupie bo to bez sensu na kilka plyta ale te co mam musze umyc, jakie scierki/waciki/ szczotki druciane polecacie
Nanosisz płyn na szmatkę, przecierasz kolistymi ruchami wzdłuż rowka, uważasz żeby nie zmoczyć etykiety, odstawiasz do wysuszenia. Tyle.taperson pisze:no i jak to sie robi? -
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
-
no i gitaraWojtek pisze:Z ciekawości: jaki?taperson pisze:dobra z tym plynem nie wazne - mam juz gotowy
Szmatka z mikrofibry się nada, byle taka co nie "puszcza" włosków.taperson pisze:myjki nie kupie bo to bez sensu na kilka plyta ale te co mam musze umyc, jakie scierki/waciki/ szczotki druciane polecacie
Nanosisz płyn na szmatkę, przecierasz kolistymi ruchami wzdłuż rowka, uważasz żeby nie zmoczyć etykiety, odstawiasz do wysuszenia. Tyle.taperson pisze:no i jak to sie robi? -
mikrofibrę musze sobie tylko dobra kupic i gotowe
a plyn taki
http://archiwum.allegro.pl/oferta/plyn- ... 93542.html
dostałem od ojca dzisiaj wiec na pierwszy raz nie ma co marudzić - poćwiczę na jakiejs niesłuchanej i nie lubiajnej plycie