Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Jak to wszystko połączyć?
kuba929
Posty: 22
Rejestracja: 03 gru 2016, 11:53

Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: kuba929 » 15 gru 2016, 09:49

Witam, Niestety podłączajac do gramofonu przedwzmacniacz Vivanco, a przedwzmacniacz łączony kablem rca z dwóch stron do interfejsu, a konkretnie do wejść rca z tyłu samego interfejsu (Scarlett solo) dźwięk się nie wydobywa. Oczywiście interfejs zasilany z USB z laptopa, a głośniki (microlab fc330) podlaczone wychodzacym z nich jackiem 3,5 mm pod wejście słuchawkowe w interfejsie za pomocą przejściówki z małego Jacka na dużego. Jakieś pomysły? Oczywiście kiedy podłącze gramofon - - >przedwzmacniacz - - >głośniki to wszystko działa.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1520
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: Regsoft » 15 gru 2016, 10:12

Chyba czegoś nie rozumiem. Scarlett ma z tyłu na RCA tylko WYJŚCIE liniowe :think:
Łączysz wyjście RCA Vivanco z wyjściem RCA Scarletta?
Nie bardzo rozumiem też sens użycia ADC Mono do gramofonu ale to detal ... :roll:

kuba929
Posty: 22
Rejestracja: 03 gru 2016, 11:53

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: kuba929 » 15 gru 2016, 11:29

Chciałbym poprostu moc bez przełączania jakkolwiek kabli moc słuchać raz muzyki z laptopa, a raz z gramofonu.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1520
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: Regsoft » 15 gru 2016, 11:54

kuba929 pisze:Źródło posta Chciałbym poprostu

Możesz sobie kupić kompatybilną ze swoim kompem dźwiękówkę z wejściem liniowym stereo. Dla mnie to takie sobie rozwiązanie bo komputer musi być cały czas włączony. Można zastosować też przełącznik RCA 2>1 wybierając źródło sygnału. Albo może czas zacząć budować tor dźwiękowy audio i pomyśleć o zamianie tych Microlabów na wielowejściowy wzmacniacz zintegrowany + kolumny :?

kuba929
Posty: 22
Rejestracja: 03 gru 2016, 11:53

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: kuba929 » 15 gru 2016, 13:22

Nie chcę na razie wydawać więcej pieniędzy, ale napewno docelowo poszukam jakiegoś wzmacniacza i innych głośników. Czy takie urządzenie się sprawdzi? Wtedy w jaki sposób to wszystko połączyć? http://www.skapiec.pl/site/cat/3307/comp/6723796#ceny

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1520
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: Regsoft » 15 gru 2016, 13:29

kuba929 pisze:Źródło posta Czy takie urządzenie się sprawdzi?

Nawet mam identyczne. Używam okazjonalnie do przełączania źródeł w niektórych testach 8-)
download/file.php?id=12591&mode=view

Po prostu będziesz tym wybierał źródło dźwięku. Albo gramofon albo komputer.

Komputer podłączysz do speaka na wejście 1 ...
Gramofon do wejścia vivanco ...
Vivanco wyjście do speaka wejście 2 ...
Wyjście speaka do microlab ...

Będziesz potrzebował jeden kabel stereo RCA więcej ...

kuba929
Posty: 22
Rejestracja: 03 gru 2016, 11:53

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: kuba929 » 15 gru 2016, 20:31

A jeśli chciałbym, żeby interfejs był podłączony pod laptopa tak samo jak głośniki?

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1520
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: Regsoft » 15 gru 2016, 21:13

Chyba sprzedawcy nie wiedzą jak nazwać to urządzenie skoro występuje jako "międzymordzie" ... :lol:

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
Możesz sobie podpiąć Scarlett'a jeśli potrzebujesz.
Jest niezależny.

Natomiast nie nadaje się do gramofonu bo to urządzenie mono.
Musiałbyś kupić inną dźwiękówkę USB z wejściem jeśli chciałbyś aby jednak dźwięk szedł przez kompa.

kuba929
Posty: 22
Rejestracja: 03 gru 2016, 11:53

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: kuba929 » 15 gru 2016, 22:25

Chciałbym poprostu, żeby dźwięk z laptopa szedł przez interfejs, który jest podłączony pod głośniki za pomocą aux, potrzebuję go przykładowo do nagrywania gitary, i stąd pytanie czy jest możliwość, żeby raz móc puszczać muzykę z laptopa pod którego podłączony jest interfejs a pod interfejs głośniki, a raz muzykę z gramofonu, oczywiście po przełączeniu na urządzeniu o dziwnej nazwie? :)

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 1520
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: Regsoft » 16 gru 2016, 00:55

kuba929 pisze:Źródło posta po przełączeniu na urządzeniu o dziwnej nazwie?

To się nazywa "przełącznik RCA" dla uproszczenia zwany Speaka :lol: Po prostu przełączasz głośniki pomiędzy wyjściem Scarlett solo (jeśli nim chcesz generować dźwięk) a wyjściem przedwzmacniacza gramofonowego Vivanco. Czego tu można nie rozumieć? :?

kuba929
Posty: 22
Rejestracja: 03 gru 2016, 11:53

Re: Gramofon / przedwzmacniacz /interfejs /głośniki, jak to połączyc?

Postautor: kuba929 » 16 gru 2016, 11:24

Jak w takim wypadku to wszystko dobrze podłączyć? Przełącznik łącze kablem rca z przedwzmacniaczem? a drugie wejście od przełącznika? Niestety niema w ofercie już przełącznika 2 kanałowego w sklepie internetowym, pozostaje chyba jedynie https://www.conrad.pl/?websale8=conrad& ... debox=box1 ? Ewentualnie w moim mieście mają takie rozdzielacze ale bez przełącznika, rozsądne rozwiązanie czy lepiej zostać przy przełączniku?


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 1 gość