Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Jak to wszystko połączyć?
PtakNakrecacz
Posty: 2
Rejestracja: 10 lut 2015, 10:07

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: PtakNakrecacz » 10 lut 2015, 12:49

Przede wszystkim, jako że to mój pierwszy post - dzień dobry :) Druga rzecz, nie jestem pewien czy piszę we właściwym dziale forum. Wybrałem po opisie, jeśli źle wybrałem uprzejmie proszę o przeniesienie.

Teraz do meritum. Kilka dni temu, będąc u rodziny na obiedzie przypadkiem dowiedziałem się, że wujek od 20 lat trzyma gramofon po moim zmarłym przed kilku laty ojcu. Do tego dobrałem jego stary wzmacniacz i głośniki. W efekcie zostałem szczęśliwym posiadaczem przedpotopowego zestawu w postaci: gramofonu Unitra GS-431 "Bernard", wzmacniacza Technics VC-4 i głośników, które chyba są składakami. Wiem, szału nie ma, ale dopiero muszę zobaczyć czy załapię bakcyla, no i w tym momencie bardziej niż na niesamowitej jakości dźwięku zależy mi na dźwięku sentymentalnym.

Wszystko byłoby fajnie, ale jest jeden problem- mam zerowe pojęcie jak to wszystko ze sobą połączyć. Czy mogę prosić Was o instrukcje co dokładnie zdobyć i gdzie przyłączyć? Poniżej zdjęcia z gniazdami:

Kable Bernarda

Technics - zbiorcze

Zbliżenie na Technicsa z lewej

Zbliżenie na Technicsa z prawej

Głośnik

Na pewno brakuje mi okablowania do głośników, nie mam zupełnie nic.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2459
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Pierwszy zestaw

Postautor: chudy_b » 10 lut 2015, 12:56

Bernarda podpinasz do gniazd PHONO w Technicsie. Brakuje przewodu masy. Zagra, ale może brumieć. Kable do głosników kupisz z metra w najbliższym markecie budowlanym. Na razie niczego więcej nie potrzebujesz.

PtakNakrecacz
Posty: 2
Rejestracja: 10 lut 2015, 10:07

Re: Pierwszy zestaw

Postautor: PtakNakrecacz » 10 lut 2015, 13:21

Dzięki! Rozumiem, że kable od glośników będą iść do AUX Technicsa? I kupuję do nich zwyczajny kabel, z jedną końcówką po obu stronach?

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2459
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: chudy_b » 10 lut 2015, 13:42

Nie do AUX, tylko do SPEAKERS. Podłączasz się do górnego rzędu we wzmacniaczu. Przewód np. taki:

http://allegro.pl/przewod-kabel-glosnik ... 76478.html

Nie mówię, że koniecznie ten, tylko taki jak ten. Może być cieńszy np. 1,5mm. Będzie nawet lepiej, bo łatwiej podepniesz się do gniazd we wzmacniaczu

W głośniku podpinasz sie do lewego i prawego złącza. Obojętnie czy górnych czy dolnych. Nie wywal tych zwor. I przypadkiem nie podłaćz się jednym kablem do górnego złącza, drugim do dolnego, bo wtedy możesz puścić z dymem wzmacniacz. Postaraj się zachować fazę, czyli jesli przewód z czerwonego gniazda we wzmacniaczu podpinasz w jednej kolumnie do lewego gniazda, to w drugiej kolumnie zrób tak samo.To ma istotny wpływ na jakość dźwięku.

Johnny99
Posty: 2
Rejestracja: 01 gru 2015, 16:52

Re: Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: Johnny99 » 01 gru 2015, 17:05

Witam, jestem kompletnym laikiem w kwestiach gramofonów. Potrzebuję pomocy - mam gramofon Akai z ok. 1980 r. i zestaw do kina domowego Pioneer sprzed mniej więcej 15 lat. Jak podłączyć jedno do drugiego i czy w ogóle się da? Bo jak na razie wszelkie próby spełzają na niczym. Na elektronice się nie znam. Kabel z gramofonu wygląda tak:

Obrazek

natomiast tylna ścianka amplitunera tak:

Obrazek

Mam też przedwzmacniacz Vivanco.

Powiedzcie, czy to się da podłączyć, a jeśli tak, to jak??

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2459
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: chudy_b » 01 gru 2015, 17:29

Trochę kiepski ten amplituner, bo nie ma wejścia AUX które by rozwiązało problem.

Gramofon oczywiście podłączasz do pre Vivanco. Wyjście Vivanco możesz spróbować podłączyć do ampli wykorzystując ktoreś z gniazd EURO takim kablem:

http://allegro.pl/kabel-euro-scart-3x-r ... 52641.html

Jeśli będziesz szukał podobnego w innym miejscu, to zwróć uwagę, czy jest to kabel wejściowy a nie wyjściowy.

Możesz też poszukać konwertera analogowo cyfrowego np:

http://allegro.pl/konwerter-analogowo-c ... 33706.html

Wtedy mógłbyś wykorzystać cyfrowe wejście amplitunera. Pomysł drogi. Także podwójna konwersja DA nie przysłuży się jakości, ale zagrać zagra.

Tak naprawdę, to najlepiej jakbyś kupił normalny wzmacniacz stereo z wejściem phono. Nawet bardzo tani będzie lepszy od tego ampli co masz.

Awatar użytkownika
Michal35452
Posty: 232
Rejestracja: 04 maja 2014, 21:58
Lokalizacja: pomorskie

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: Michal35452 » 01 gru 2015, 17:31

Z tego co widzę nie ma w twoim kinie wejścia audio in.Trzeba wykorzystać jedno z wejść euro. Te szerokie po prawej stronie patrząc od tyu. Trzeba tylko dokupić przejściówkę euro - cinch .
Potem połącz to tak: Gramofon - Vivanco - przejściówka - Kino . Ten wolny kabelek do masy/obudowy Vivanco
Albo kabel/przejściówkę jaki podaje ci Chudy ;)
Gramofon Dual CS 435, Shure M97xE, Universum DD System 8000, AT440 Mlb
Wzmacniacz Marantz PM 6004 + CA 551P
Kolumny Dali Zensor 7

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2459
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: chudy_b » 01 gru 2015, 17:35

Jeszcze taki patent znalazłem:

http://allegro.pl/konwerter-audio-analo ... 88320.html

Konwerter analogowo cyfrowy razem z pre gramofonowym w dodatku pracującym również z wkładkami MC.
Trochę mam obawy o jakość tego wszystko mającego wynalazku, ale może dla Twojego ampli nic lepszego nie jest potrzebne.
Ten konwerter oczywiście zastapi VIvanco, a jego wyjście podepniesz pod DIGITAL IN.

minos9
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2015, 15:19

Re: Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: minos9 » 16 gru 2015, 15:29

Bezczelnie podepnę się pod ten temat :) Tak samo jak PtakNakrecacz jestem tutaj nowy (Witam wszystkich forumowiczów) a także niezbyt obeznany w kwestii gramofonów. Od wielu lat zabierałem się za ten zakup aż wreszcie trafiła się okazja. Mam tylko pytanie dotyczące podłączania. Czy jest możliwość podczepienia gramofonu ze złączami chinch do dawnego zestawu głośników 2.1 które mają wejścia in i out również pod chincze? Same głośniki zajmują złącza "out" więc dopóki nic nie jest podczepione pod zestaw to wejścia "in" są całkowicie wolne które aż proszą się o podczepienie chinczy z jakiegoś grającego urządzenia ;) To wystarczy do sprawnego działania gramofonu czy może powinienem dokupić jakiś przedwzmacniacz/wzmacniacz?

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2459
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: chudy_b » 16 gru 2015, 15:53

minos9 pisze:czy może powinienem dokupić jakiś przedwzmacniacz/wzmacniacz?


Potrzebujesz przedwzmacniacz. Głosniki komputerowe go nie posiadają. No chyba, że Twój gramofon to jeden ze współczesnych wszystkomających wynalazków. To wtedy nie.

minos9
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2015, 15:19

Re: Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: minos9 » 16 gru 2015, 17:28

Czyli podczepiam pod przedwzmacniacz gramofon i głośniki, nic wiecej nie będzie potrzebne? Mogę zrobić tak, że kupię taki kabel: http://allegro.pl/kabel-2-x-rca-cinch-2 ... 22833.html i połączę przedwzmacniacz bezpośrednio z głośnikami?

Johnny99
Posty: 2
Rejestracja: 01 gru 2015, 16:52

Re: Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: Johnny99 » 26 gru 2015, 19:10

Michal35452 pisze:Ten wolny kabelek do masy/obudowy Vivanco


Co to znaczy? :think:

Awatar użytkownika
Michal35452
Posty: 232
Rejestracja: 04 maja 2014, 21:58
Lokalizacja: pomorskie

Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: Michal35452 » 27 gru 2015, 11:41

Johnny99 pisze:Co to znaczy?

Obudowa przedwzmacniacza ma cztery śrubki, dwie po jednej i dwie po drugiej stronie. Popuść jedną, obojętnie którą, wsuń pod nią odizolowany kabelek i dokręć tak aby kabel trzymał się mocno.
Gramofon Dual CS 435, Shure M97xE, Universum DD System 8000, AT440 Mlb
Wzmacniacz Marantz PM 6004 + CA 551P
Kolumny Dali Zensor 7

ankanka
Posty: 19
Rejestracja: 14 sty 2014, 23:36

Re: Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: ankanka » 02 gru 2016, 17:46

A co się robi z "żyłą uziemiającą" kabla sygnałowego (np. Melodika MDPH) w przypadku kiedy kabel uziemiający z gramofonu jest zamontowany na stałe (Technics SL-BD20D) i przykręcony do wzmacniacza? Czy ta żyła uziemiająca jest niepotrzebna i mam ją zignorować?

Awatar użytkownika
cooledit
Posty: 1132
Rejestracja: 13 lut 2016, 15:02
Gramofon: Acoustic Solid
Lokalizacja: Kraków

Re: Pierwszy zestaw - jak połączyć?

Postautor: cooledit » 09 gru 2016, 23:34

Jeżeli jest na stałe to oczywiście, że nie musisz kombinować z wykorzystaniem żyły kabla którym podłączasz. Jest raczej pewne, że taki gramofon nie ma dodatkowego gniazda/bolca do uziemienia.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2300 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW i kilka drucików z Acoustic Zen


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości