Jakość kabla

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1531
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Jakość kabla

Postautor: Obywatel » 24 lut 2012, 14:53

kielek pisze:Ahaja wiem,że jesteś cenionym ekspertem w kraju w dziedzinie audio a szczególnie jeśli chodzi o gramofony.Jestem pełen uznania dla Twojej wiedzy i praktyki jaką posiadasz w tym temacie i nie neguję tego co napisałeś,ale używając nieco terminologii piłkarskiej weź pod uwagę,że są tacy co grają w niższych ligach,którzy nigdy nie zagrają w ekstraklasie ze względu na budżet,możliwości a nawet ambicje.Dlatego mając na uwadze,że reszta mojego zestawu to też niestety budżetówka i nigdy nie osiągnę pułapu audiofilskiego(nie odczuwam nawet takiej potrzeby),więc będę musiał się jakiś czas pomęczyć z tym Denonem,który jest chińską tanią masówką,ale musi mi służyć na jakiś czas i to robi.Chciałem jedynie zasięgnąć nieco opinii od kolegów z branży co sądzą na temat kabli sygnałowych i sensie ewentualnej ich wymiany za co bardzo dziękuję i pozdrawiam. :)

Czy odczuwasz jakieś negatywne symptomy zastosowania niskiej jakości kabla - jakieś brumienie, wzbudzanie się czy niska jakość sygnału? Jeśli nie, to po co cokolwiek ruszać? Zwłaszcza że - jak piszesz - posiadasz sprzęt budżetowy. Apropos sposobu wyprowadzenia kabli sygnałowych, to najlepiej jest jak ten sam przewód biegnie aż do samej wkładki - bez żadnych złącz po drodze. Reasumując, nie ma racjonalnych argumentów przemawiających za wymianą kabli sygnałowych w tym Denonie, zwłaszcza że jest to gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Jakość kabla

Postautor: eenneell » 24 lut 2012, 16:11

kielek pisze:Chciałem jedynie zasięgnąć nieco opinii od kolegów z branży co sądzą na temat kabli sygnałowych i sensie ewentualnej ich wymiany za co bardzo dziękuję i pozdra

Mogę jedynie powiedzieć to co przedmówcy- zostawić kable!
Jeżeli już to sprawdzić jedynie " luty"!
Ktoś kiedyś pisał o sprzęcie ChRL (Chyba Jack -nie pamiętam o jakim), że sprawdził "luty" -byLy do kitu- poprawił i było ok :) :!:
Jeśli koniecznie coś poprawiać to sprawdzić połączenia lutowane :!:

ahaja
Posty: 908
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jakość kabla

Postautor: ahaja » 24 lut 2012, 16:29

Apropos:
dzisiejsze sprzęty są lutowane cyną bezołowiową co skutkuje m in ich krótkim życiem. Jak już to tylko stara z ołowiem.

Awatar użytkownika
Sindsoron
Posty: 1254
Rejestracja: 17 wrz 2010, 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Jakość kabla

Postautor: Sindsoron » 24 lut 2012, 16:42

ahaja pisze:dzisiejsze sprzęty są lutowane cyną bezołowiową co skutkuje m in ich krótkim życiem. Jak już to tylko stara z ołowiem.


niestety wszystko to że ołów jest szkodliwy dla środowiska, dla tego skończył jak azbest i teraz ciężko kupić cynę z ołowiem :3
Seen Live My Collection

Amp: ?; JVC AX-V6
Turntable: Pioneer PL-55DX; Nordmende RP-1200 AT-10 & AT-12XE after market
Deck: Akai GXC-740D
CD: ?; JVC XL-M316
Speakers: ?
Headphones: ?
Sound Card: Asus Xonar Essence ST

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1531
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Jakość kabla

Postautor: Obywatel » 24 lut 2012, 18:28

Przecież normalnie można dostać cynę LC-60 a nawet 40, gdzie reszta stopu to Pb:
http://www.allegromat.pl/aukcja99397
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Sindsoron
Posty: 1254
Rejestracja: 17 wrz 2010, 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Jakość kabla

Postautor: Sindsoron » 24 lut 2012, 18:50

Obywatel pisze:Przecież normalnie można dostać cynę LC-60 a nawet 40, gdzie reszta stopu to Pb:
http://www.allegromat.pl/aukcja99397


no oczywiście że da radę ją kupić, ale kiedyś była łatwiej dostępna, teraz ja żeby ją kupić we wrocławiu musiałem zjeździć całe miasto bo tylko w jednym sklepie ją mieli
Seen Live My Collection

Amp: ?; JVC AX-V6
Turntable: Pioneer PL-55DX; Nordmende RP-1200 AT-10 & AT-12XE after market
Deck: Akai GXC-740D
CD: ?; JVC XL-M316
Speakers: ?
Headphones: ?
Sound Card: Asus Xonar Essence ST

ahaja
Posty: 908
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jakość kabla

Postautor: ahaja » 24 lut 2012, 19:57

Sprawdziłem przed chwilą w denonie GT700 pojemność kabli od wkładki do wtyków:
L - 390pF
R - 421pF
Dokładając 100-220pF wbudowanych w preamp na wejściu robi się ... horror.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1531
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Jakość kabla

Postautor: Obywatel » 24 lut 2012, 20:00

A swoją drogą to dziwne, że ołów jest w tym stopie elementem pożądanym. Kiedyś - jak pamiętam - tym bardziej ceniło się stop im więcej było w nim cyny. 40% top była kiła, która nadawała się tylko do rynien. 60-tką można już było cynować obwody drukowane a 80-tka to był wypas.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Jakość kabla

Postautor: eenneell » 24 lut 2012, 22:29

Racja i nie racja! :(
Poprawianie "lutów" nie polega na "smarkaniu" cyną z pb, czy bez, tylko na "przygrzaniu" tych niepewnych, wadliwych i często "zimnych" :!: :!: :(

pawel0777
Posty: 300
Rejestracja: 24 wrz 2011, 00:34

Re: Jakość kabla

Postautor: pawel0777 » 25 lut 2012, 16:05

ahaja pisze:Sprawdziłem przed chwilą w denonie GT700 pojemność kabli od wkładki do wtyków:
L - 390pF
R - 421pF
Dokładając 100-220pF wbudowanych w preamp na wejściu robi się ... horror.


Dziwnie mi się wydaję ,że w przypadku przedwzmacniaczy gramofonowych pojemność przewodu jest uwzględniona i skorygowana dodatkowym R lub/i C umieszczonym w przedwzmacniaczu...bardzo możliwe ,że właśnie tym
Dokładając 100-220pF wbudowanych w preamp na wejściu
Znając sposoby łączenia kondensatorów wiadomo co dzieję się z pojemnością .

Jak by tak nie było to każdy dobry gramofon miałby wbudowany przedwzmacniacz... ale może się mylę ;) Musiał bym bardziej wniknąć w sprawę :)

ahaja
Posty: 908
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jakość kabla

Postautor: ahaja » 25 lut 2012, 16:27

W preampikach na wejściu masz duże R (300....3kohm) i C (100-330pF). Pojemność to nie kompensacja kabla tylko filtr dla MHz. Inaczej byś radia słuchał ... ;-). Czasami dają takie filtry zdublowane.
Ta pojemność z parametrami głównie wkładek MM tworzy również filtr - a jak to działa to podałem link do vinylengine. Przy dużej pojemności wejściowej (kabel + wejście w preampie) obcina górę i pasmo może spokojnie spaść do 10kHz. Zatem pakowanie do prostego gramofonu i preampa super wkładki jest delikatnie mówiąc .... dziwne. A tak często można przeczytać. ;-)

Dobre preampy mają szerokie możliwości nastawów by skompensować parametry wewnętrzne wkładek.

kielek
Posty: 2947
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Jakość kabla

Postautor: kielek » 25 lut 2012, 18:35

....a ja się tylko o przewód zapytałem :lol:

ahaja
Posty: 908
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jakość kabla

Postautor: ahaja » 25 lut 2012, 18:48

Ano widzisz, takie proste to nie jest.
Ale chyba lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć ... bo inaczej to i Bambino z gwoździem by nam wystarczyło ... ;-)

pawel0777
Posty: 300
Rejestracja: 24 wrz 2011, 00:34

Re: Jakość kabla

Postautor: pawel0777 » 25 lut 2012, 21:13

ahaja pisze:W preampikach na wejściu masz duże R (300....3kohm) i C (100-330pF). Pojemność to nie kompensacja kabla tylko filtr dla MHz. Inaczej byś radia słuchał ... ;-). Czasami dają takie filtry zdublowane.
Ta pojemność z parametrami głównie wkładek MM tworzy również filtr - a jak to działa to podałem link do vinylengine. Przy dużej pojemności wejściowej (kabel + wejście w preampie) obcina górę i pasmo może spokojnie spaść do 10kHz. Zatem pakowanie do prostego gramofonu i preampa super wkładki jest delikatnie mówiąc .... dziwne. A tak często można przeczytać. ;-)

Dobre preampy mają szerokie możliwości nastawów by skompensować parametry wewnętrzne wkładek.


MHz pomijam bo chyba chodziło o KHz ;) Jak działa filtr złożony z kondensatora wpiętego równolegle to chyba jasne...tnie górne częstotliwości.Jakie dokładnie częstotliwości zależy od pojemności i od rezystancji odbiornika(w tym przypadku rezystancji wej. przedwzmacniacza).O ile w przypadku wejścia dla np. CD pojemność kabla jest pomijalna bo wejście ma dużą rezystancję i co najwyżej utnie coś co i tak nikt nie usłyszy.
W przypadku gramofonu jest nieco inaczej bo wej. ma małą rezystancję dlatego znaczenie ma pojemność kabla , rezystancja wkładki i samego wejścia.Właśnie te parametry można korygować przez dodatkowe odpowiedniej wartości elementy które znajdują się w preampie.Zresztą bardziej wypasione mają regulację pojemności i rezystancji o czym sam wspomniałeś.

Same przewody też podlegają korekcji parametrów...zwróć uwagę na magiczne "puszeczki" które znajdują się na HI-END'owych kabelkach zastanawiałeś się kiedyś co tam się kryję :?: ja myślę ,że jest tam rezystor,kondensator .

ahaja
Posty: 908
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jakość kabla

Postautor: ahaja » 25 lut 2012, 22:40

Zauważ, że w większości przypadków na wejściu masz taką samą impedancję - 47kohm. Dlatego ma to takie samo znaczenie dla sedesa jak i wkładki. W tym drugim przypadku szczególnie dla wkładek MM dochodzi jej duża indukcyjność i tu się pojawia problem.
Przewód swoimi parametrami wpływa na źródło, które jest do niego podpięte.

Tak. Dlatego fajnie jest mieć mozliwość korygowania R i C na wejściu preampa. Jeśli nie ma fabrycznie to można to w prosty sposób zrobić.

Ano widziałem takie fifne puszki - to z reguły proste układy zobla ... podnoszone do rangi cudów. Przypomnę: to 2 elementy łącznie za jakąś złotówkę ;-). 10 razy więcej ich kosztuje zalakowanie czy zalanie jakimś smarkiem i zapakowanie w puchę ;-).


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości