Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Jak to wszystko połączyć?
ahaja
Posty: 876
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: ahaja » 18 sty 2013, 15:42

Można, ale nie będzie tak dobrze jak z np tym DK3. Do standardowego wtyku Neutrika spokojnie wejdzie taki DK3.
Z Proelem byłby już kłopot.

Awatar użytkownika
slide
Posty: 51
Rejestracja: 12 sie 2012, 15:58

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: slide » 19 sty 2013, 11:51

ahaja pisze:Kabel im krótszy tym lepszy. Ale czasami nie ma wyjścia ... Wtedy należy kupić przewód o niskiej pojemności - gotowe przewody raczej tego warunku nie spełniają...

Pojemność takiego przewodu łącznie z indukcyjnością uzwojenia wkładki tworzy filtr. Wygląda to tak, że im jest ta pojemność kabla wyższa tym bardziej podbija pasmo 8-14kHz. Czasami nawet o kilka ładnych dB. Potem jest gwałtowny spadek.

Uziemienie:
puszczasz osobnym przewodem, linką. Nie dawaj za cienkiego bo możesz mieć problem z przydźwiękiem.
Nie puszcza się tego uziemienia masą sygnałową. Nie chodzi o przydźwięk, ale jakość dźwięku.
Taki 'myk' można stosować kiedy chodzi o to by to tylko działało. Ale wtedy wymiana okablowania nie ma sensu.

A - jak chcesz to zrobić to wywal ten stary kabel a ten nowy wlutuj w miejsce starego. Nie stosuj żadnych beznadziejnych przejściówek.


O pojemności kabla do gramofonu to się dopiero niedawno dowiedziałem szukając kabla na wymianę. Kupiłem przewód Proel DH505 5m dokładnie taki: http://www.sklep.bemolmaxima.pl/proel-die-hard-dh505.html Nie wiem czy się nadaje akurat do gramofonu, jest 2mm grubszy od oryginalnego.
Mam tylko nadzieję że gorzej być nie może. A obecnie to nie wiem czego to wina (mam nadzieję że kabla) na niektórych płytach coś mi źle gra, jakieś zniekształcenia gdy w kawałku "dużo się dzieje" albo gdy jest donośny wokal, to dźwięk jakby lekko się przesterowuje. No cóż, trzeba przystąpić do wymiany.

ahaja
Posty: 876
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: ahaja » 19 sty 2013, 13:47

No, jak będzie miał większą pojemność niż ten który masz to to zjawisko będzie wyraźniejsze zgodnie z tym co napisałem wyżej.
To co u Ciebie występuje to wina ramienia i wkładki - wpadają w rezonans, szczególnie bliżej końca płyty -tzw. IGD.

Czy rurka ramienia ma luz ? możesz to sprawdzić biorąc ją w 2 palce i delikatnie próbować 'obrócić' - nie powinno się dać i nie powinno tam być luzu.
Czy wkładkę masz ustawioną zgodnie z szablonem?

Nie wiem jakie ma parametry ten DH505 ... jakoś nie mogę znaleźć ...

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: zbyszek1982 » 22 sty 2013, 09:46

Wymieniłem te kable i poprawa jakości jest znaczna. Nie słychać tego tak bardzo w samym dźwięku, ale lepsze wyprowadzenie masy zniwelowało niemal całkowicie przydźwięk. Przed wymianą, jak rozkręciłem potencjometr do połowy, było słychać lekkie brumienie. Teraz szum w głośnikach przy rozkręconym potencjometrze jest porównywalny do tego generowanego przez odtwarzacz CD, czyli praktycznie go nie ma.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
slide
Posty: 51
Rejestracja: 12 sie 2012, 15:58

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: slide » 24 sty 2013, 22:01

Ja również wymieniłem kable sygnałowe +uziemienie, mają niecałe 2m. co wystarcza na nieskrępowane podłączenie. Jak u kolegi zbyszka1982 w jakaości dźwięku nic lepszego nie słyszę (ba, jest podobnie jak na oryginalnym kablu w technicsie bez przedłużki wpiętym w mixer), jednak nie wychwyciłem jakichś zakłóceń czy szumów szumów, jak wcześniej gdy przyłożyć np. ręke do złączki z przedłużką. Jak to fajnie ktoś ujął że kabel nic nie poprawi a może jedynie pogorszyć.
Ale nadal pozostało to takie niefajne COŚ w dźwięku na niektórych płytach, kawałkach, przesterowanie, bardzo lekkie trzeszczenie (brudne lub styrane płyty?). Myślałem że to możę wina routera wifi, ale wyłączyłem mu radio na czas odsłuchu.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 11:38 przez slide, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21204
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: Wojtek » 24 sty 2013, 22:21

slide pisze:Ale nadal pozostało to takie niefajne COŚ w dźwięku na niektórych płytach, kawałkach, przesterowanie, bardzo lekkie trzeszczenie (brudne lub styrane płyty?).

Jak igła sobie nie radzi w rowku (obojętnie z jakiej przyczyny) to żaden kabel tu nic nie zmieni.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: zbyszek1982 » 28 lut 2013, 16:06

Porwałem się ostatnio na wymianę kabli w ramieniu. Kable skręciłem z drutu nawojowego, sygnał dalej trafia do kabli mikrofonowych Shulz. Niby wszystko jest poprawnie zmontowane, kabelki w ramieniu są dodatkowo owinięte teflonem (bez wpływu na swobodę pracy ramienia).

Gramofon gra elegancko, w czasie odtwarzania na dowolnym poziomie głośności nie ma żadnego brumienia. Jednak jeżeli gramofon stoi bezczynnie, to przy potencjometrze rozkręconym na godzinę 12 słychać w głośnikach dość wyraźny brum. Dodam, że jakbym rozkręcił tak potencjometr przy odtwarzaniu, to bym nie był w stanie wytrzymać ze względu na bardzo dużą głośność. Jak ustawię potencjometr na poziomie na którym zazwyczaj słucham, to z kolumn nie słychać żadnego szumu, a w słuchawkach jest minimalny.

Teraz pytanie: czy to jest normalne i zawsze będzie jakiś brum, czy jednak coś jest nie tak z odprowadzeniem masy?
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

ahaja
Posty: 876
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: ahaja » 01 mar 2013, 11:45

Oprócz przewodów z wkładki podpiąłeś masę do ramienia i wyprowadziłeś ją ?

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: zbyszek1982 » 01 mar 2013, 12:06

ahaja pisze:Oprócz przewodów z wkładki podpiąłeś masę do ramienia i wyprowadziłeś ją ?


Tak, masę ramienia poprowadziłęm takim samym kabelkiem jak sygnały, tyle że już bez teflonu. Dodatkowo poprowadziłem takie kabelki od podstawy ramienia i od łożyska talerza (w sumie nie słychać zbytnio, żeby wprowadzały jakąś różnicę), wszystkie masy, poza masami sygnałowymi łączą się w jednym miejscu.
Zastanawiam się jeszcze nad jednym. Mianowicie kabelek masy dolutowany do ekranów kabli sygnałowych (zrobionych z kabla Schulz MK1), ten który jest przypięty do pre, zrobiłem z dosyć grubego kabla głośnikowego oehlbach, takiego o przekroju 4mm, może tu jest problem?

Jak dotykam gramofon w różnych miejscach to ten brum odrobinę słabnie, ale nie ma takiego miejsca którego dotknięcie by sprawiło, że w głośnikach jest cisza. Dotknięcie ramienia lub szpindla daje identyczną "poprawę".
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

ahaja
Posty: 876
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: ahaja » 01 mar 2013, 12:25

Ano - wygląda na to, że rura ramienia nie jest uziemiona a to ona jest tu najważniejsza, a nie podstawa ramienia.
Mozesz to sprawdzić miernikiem - tylko na czas pomiaru odepnij wkładkę.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: zbyszek1982 » 01 mar 2013, 12:36

ahaja pisze:Ano - wygląda na to, że rura ramienia nie jest uziemiona a to ona jest tu najważniejsza, a nie podstawa ramienia.
Mozesz to sprawdzić miernikiem - tylko na czas pomiaru odepnij wkładkę.


W rurce ramienia jest kabelek, biegnie na całej długości od headshella do miejsca w któym wszystkie kable wychodzą z ramienia. Nie dało się go przylutować, bo rurka jest aluminiowa, więc jest wciśnięty pod uchwyt headshella. Poszczególne druciki są na końcach pocynowane, żeby nie miały emalii i ułożone w taką "miotełkę".

Czy dobrze rozumiem, że w momencie kiedy jedną szpilką dotknę do ramienia, a drugą do końca tego kabla uziemiającego, miernik powinien pokazać, że obwód się zamyka?
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

ahaja
Posty: 876
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: ahaja » 01 mar 2013, 14:08

Dokładnie tak.

Może być tak, że miernik nic ci nie pokaże ... dlatego, że te rury są często w anodzie albo lakierze. Wtedy trzeba dotknąć jakiejś śrubki w nią wkręconej - przejście powinno być. Gniazdo headshella jest często dokręcane od spodu małymi śrubkami.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: zbyszek1982 » 01 mar 2013, 14:16

ahaja pisze:Może być tak, że miernik nic ci nie pokaże ... dlatego, że te rury są często w anodzie albo lakierze. Wtedy trzeba dotknąć jakiejś śrubki w nią wkręconej - przejście powinno być. Gniazdo headshella jest często dokręcane od spodu małymi śrubkami.


Dzięki za radę, będę próbował jak wrócę z pracy. W moim gramofonie niestety gniazdo headshella jest wklejane, więc mam nadzieję, że uziemienie działa, bo ramię nie przeżyje drugiego klejenia.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: zbyszek1982 » 02 mar 2013, 22:44

Pomierzyłem wszystko jak trzeba, obwód zamyka się pomiędzy dowolnym punktem rurki ramienia a końcem kabla uziemienia albo samym kablem wychodzącym z ramienia. Wychodzi na to, że "ten typ tak ma". Przy normalnym słuchaniu i tak nie słychać żadnego przydźwięku, więc cały ten problem jest chyba na wyrost.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
dalmatyn
Posty: 197
Rejestracja: 30 sty 2012, 09:07
Lokalizacja: Betonów

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Postautor: dalmatyn » 17 mar 2013, 15:01

Ja zaraz po zakupie wymieniłem kable. Jest cisza i dobra jakość dźwięku. Oryginalny kabel był DIN5 przerobiony dość nieestetycznie na RCA. Nie było oddzielnego wyprowadzenia masy. Wyglądało to tak
Obrazek
Oddzieliłem masy, kabel dałem takie http://www.sonologic.pl/produkty.php?pr=145 nieco sztywnawy i dość gruby, ale przy 2m raczej nie chciałem cienizny. Niska pojemność i producent wiarygodny.
Pozdrawiam
Grundig PS3500 + AT71e/Shure M75. Sansui: AU-D101, TU-S55X, CD-X301i. Infinity Reference 31i


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości