Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Kosmiczne talerze z ramionami
Metallurwal
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2016, 16:36

Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Postautor: Metallurwal » 30 gru 2016, 16:42

Witam wszystkich.
Dostałem na święta gramofon(Gramofon Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX ), razem z nim dostałem wiele starych krążków z lat 80-tych.
Niektóre z płyt nie są w najlepszej kondycji więc przeskakiwanie igły wydawało mi się normalne, ponieważ mogła trafić na rysy. Postanowiłem kupić nową płytę ale problem z przeskakiwaniem również na niej występuje i nie mam pojęcia o co chodzi. Czy pomoże wymiana igły bądź wkładki ? Jeśli tak to proszę o jakieś propozycję. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i z góry dziękuję :D

Dragant
Posty: 235
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z gramofonem

Postautor: Dragant » 30 gru 2016, 16:53

Jeśli to nowy gramofon, to zakładamy, że wkładka i igła są w dobrym stanie. Zacznij od wypoziomowania go, ustawienia ramienia na ile to możliwe w tym modelu. Wszystko powinieneś mieć w instrukcji napisane. A jeśli chciałbyś poczytać coś na temat dokładniejszego kalibrowania sprzętu przejrzyj poniższe wątki, ponieważ już wiele razy było o tym pisane.
viewtopic.php?f=11&t=1136
viewtopic.php?f=11&t=388
viewtopic.php?f=11&t=152
A jak problemu nie uda się usunąć, albo będziesz mieć jakieś konkretne pytania to wróć tutaj ;)

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2471
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z gramofonem

Postautor: zbyszek1982 » 30 gru 2016, 16:56

Chodzi o to, że ten gramofon się nadaje co najwyżej do odtwarzania pocztówek dźwiękowych. Możesz próbować coś regulować, ale szanse na powodzenie marne.

Proponuję poprosić Aniołka o paragon i udać się do sklepu celem zwrotu towaru niezgodnego z umową sprzedaży.
Braun PS500 | CD4 | CSV13 | L60
Nagaoka MP110, Audio-Technica AT440mlb, Ortofon 2M Bronze

Metallurwal
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2016, 16:36

Re: Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Postautor: Metallurwal » 30 gru 2016, 18:06

Najśmieszniejsze jest fakt iż nie dostałe instrukcji.

Dragant
Posty: 235
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Postautor: Dragant » 30 gru 2016, 18:09

Fakt... to co napisał Zbyszek -
zbyszek1982 pisze:Źródło posta Proponuję poprosić Aniołka o paragon i udać się do sklepu celem zwrotu towaru niezgodnego z umową sprzedaży.
brzmi najrozsądniej, skoro nawet instrukcji nie dają do nowego sprzętu. Chyba, że masz dużo cierpliwości i nie obawiasz się porażek, to kombinuj z ustawieniem ramienia.

kielek
Posty: 2944
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Postautor: kielek » 30 gru 2016, 18:21

zbyszek1982 pisze:Chodzi o to, że ten gramofon się nadaje co najwyżej do odtwarzania pocztówek dźwiękowych. Możesz próbować coś regulować, ale szanse na powodzenie marne.

Proponuję poprosić Aniołka o paragon i udać się do sklepu celem zwrotu towaru niezgodnego z umową sprzedaży.


Kuba,ale dlaczego? Czytam w opisie,że to niemiecka technologia i sprzęt z wyższej półki!a w hurtowej cenie ;) Wyobrażam sobie jaka musiała być tam drabina,by go z tej półki zdjąć...

Metallurwal
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2016, 16:36

Re: Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Postautor: Metallurwal » 30 gru 2016, 18:35

Może go zawiozę do jakiegoś znawcy może on coś poradzi, jeżeli nie to faktycznie go oddam i kupię coś lepszego. A ramię nie ma zbyt wielu opcji do ustawień.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, powoli zacznę szukać czegoś lepszego. Rolling stones z 80 nie może się zmarnować :D

Awatar użytkownika
Dante
Posty: 425
Rejestracja: 17 sty 2014, 00:30
Gramofon: S500/SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z gramofonem Hi-Fi Soundmaster PL530USB USB SD AUX

Postautor: Dante » 30 gru 2016, 18:51

Metallurwal pisze:Źródło posta Może go zawiozę do jakiegoś znawcy może on coś poradzi, jeżeli nie to faktycznie go oddam i kupię coś lepszego. A ramię nie ma zbyt wielu opcji do ustawień.

Ale to ktoś z doktoratem wystarczy, czy potrzeba jeszcze wyższej klasy specjalisty :D ?
Tam nie ma opcji wymiany wkładki, to takie ramię jednorazowego użytku.
Żeby nie było, że tylko heheszki, to spróbuj wyłączyć autostop. Albo nawet pomiędlić nim kilka razy. Jeśli coś zablokowało ramię, to może być ta opcja, a zdjęcia mówio, że da się taką funkcję odłączyć.
Też oczywiście jestem za opcją oddania tego sprzętu :)


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: chrzan49, Common Crawl [Crawler], olsza84, spoon i 1 gość