Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Kosmiczne talerze z ramionami
eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 13 sty 2014, 16:44

Beogram 3000 - http://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=289
Jakiś czas temu stałem się (wydawało się szczęśliwym) posiadaczem -gramofon kompletny z wkładką MMC4.
Wydawało się... niestety tylko wydawało się :(
1. automatyka niestety "niesprawna" :o
2. wkładka też walnięta. :o :o
Jednem słowem:
porażka!
niewypał!!
pudło!!!
etc
siąść i płakać :cry:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 22:35 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1513
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Reymont » 13 sty 2014, 17:29

Niestety, takie życie tych (w tym moje), którym podobają się gramofony a nie klunkry naprawialne młotem i cęgami...
Technics SL-1410MK2 + Nagaoka MP-110 / Nakamichi SR-4E / JBL L36

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 13 sty 2014, 19:54

eenneell pisze:siąść i płakać :cry:

Ile można siedzieć i :cry: ?
Przy włączeniu "play" ramię nachodzi na płytę, talerz się kręci i trzyma obroty (33 i 45). Dalej nic.... Czyli jednak jakieś oznaki życia są.

Otwarłem "bebechy" (całkiem to sprytnie pomyślane)-łatwość dostępu do mechanizmu zachęciła mnie do ściągnięcia serwisówki i zacząłem obserwować co jest nie tak (włączając/wyłączając), przeczyściłem -choć tak naprawdę nie było co- wszystko "jak z fabryki".
Doszedłem do wniosku, że elektromagnes odpowiedzialny za automatykę nie działa jak należy. Tylko skąd wziąć taki? Wyjąłem trzpień sprawdziłem, że magnesik jakiś mało "magnetyczny" i poszedłem do sklepu elektronicznego kupić taki o podobnych wymiarach. Nie mieli takiego, ale z 2 mniejszych wyszedł na dł. taki jak trza.
Założyłem. Działa :!:
Niestety nie całkiem:
Ramię po założeniu "walniętej" wkładki odtwarza kilka chwil, najeżdża, opuszcza, "stop" działa- podnosi i wraca; można ustawiać przyciskami ">>" i "<<" dowolny fragment, , ale się nie przesuwa na płycie, a na końcu pozostaje.
Automatyka nastawiania działa, przesuw ramienia nie...
Jest postęp :(
CDN

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 14 sty 2014, 23:20

Ciąg dalszy opowieści "grafomańskiej o zadęciu literackim"...
...w dużym skrócie;
Począłem "studiować"serwisówkę na zmianę z mechaniką gramofonu.
Zwracając uwagę na "bebechy" ramienia... -zacząłem coś kumać (a jest mi daleko do "elektronicznej wiedzy").

Tu małe wyjaśnienie (potwierdzone później nabytą wiedzą):
W mechanizmie odpowiedzialnym za śledzenie rowka jest system oparty na fotorezystorze(i żarówce); ramię, mimo, że tangencjalne po opuszczeniu na płytę wykonuje ruchy poziome (ok 0,5cm) powodujując ruch blendy pomiędzy żarówką, a fotorezystorem- blenda "puszcza" światło i ramię z igłą nadąża ze śledzeniem rowka zapisu płyty


Żarówka świeci, więc pewnie fotoopornik jest upsuty). I faktycznie; w serwisówce w zestawie części jest fotoopornik 40kohm- w układzie fotorezysterowym.(coś mi to rozjaśnia, ale nie za bardzo ;mimo wszystko jestem już bliżej rozwiązania. :?:
...
...
Minęło kilka dni(jeśli nie tygodni, może i miesięcy)...

... wylutowałem i polazłem (znowu) do elektronicznego sklepiku i pokazałem to co miałem:
- mam podobny (mniejszy ok 4mm, a nie 6mm) 28-50kOhm, ale to sie mieści w przedziale... oznajmił Miłysprzedawca
-ile placę- zapytałem
-1zł (chyba tyle rzekł)
-to trzy poproszę -poszalałem znając moję umiejętności i doświadczenie w lutowaniu (a była to sobota) i "poleciałem polutować" prosząc opatrzność o spokojną rękę i "ostre oko" :pray:
CDN

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 15 sty 2014, 19:44

eenneell pisze:Ciąg dalszy opowieści "grafomańskiej o zadęciu literackim"...

Opatrzność zadbała o "spokojną rękę",a "szkiełko" zapewniło "ostre oko"...
Wlutowałem fotorezystor w płytkę -co ja gadam; w płyteczkę...


Nie wiem czy jest jakieś zainteresowanie :(
Może nie ma sensu ciągnąć tej opowiastki :?:

Ciągnąć-napisz -TAK. ;)
Nie ciągnąć-napisz-NIE :)

Awatar użytkownika
Fafikdog
Posty: 252
Rejestracja: 22 gru 2011, 19:50

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Fafikdog » 15 sty 2014, 19:55

Tak, tak i raz jeszcze TAK...
AdFontes
Goldring 2100
YAQIN MS-12B
Manta V7
(wzmacniacz i kolumny)

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 16 sty 2014, 00:09

3xTAK! (Jakieś deja vu-coś mi to przypomina)
eenneell pisze:Wlutowałem fotorezystor w płytkę -co ja gadam; w płyteczkę...

Wlutowałem fotorezystor za 1zł! (a może za dwa zł?)
i udało się nie zepsuć pozostałych dwóch ! (jest rezerwa!)

Zaczęły się jaja!
Teraz po włączeniu "play" ramię jeździ po płycie jak...jak Sebastian Vettel w F1, a nawet szybciej!
Nie było to już takie trudne (regulacja). Okiem nieuzbrojonym było widać śrubeczkę od regulacji (potwierdzone serwisówką)
Wyczajenie śrubeczki i ustawienie optymalnego punktu ustawienia blendy to była tylko "zabawa" (na kilka godzin) ;)

Na "sucho", czyli na (jakiejś Renie Rolskiej) i "walniętej wkładce MMc4 mechanizm/automatyka zaczęła działać :dance:
Igła śledzi rowek, (w głośnikach słychać coś - w w lewym dobrze w prawym żle--ale to wina wkładki)
No to zakładam dobrą wkładkę B&O MMC4 i ... wa ...mać...!




Nie wiem czy jest jakieś zainteresowanie :(
Może nie ma sensu ciągnąć tej opowiastki :?:
Ciągnąć-napisz -TAK. ;)
Nie ciągnąć-napisz-NIE :)

Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Posty: 1521
Rejestracja: 23 lis 2011, 12:49

Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Robert007Lenert » 16 sty 2014, 00:21

Dawaj dalej... bo napiecie rosnie... bo adrenalina jest.... bo ciekawosc , czy spieprzyl czy jakos dal rade jest... a moze dym w koncu poszedl i szlag trafil wszystko...albo nagle zaczal grac do tylu.. znaczy u mnie TAK.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22063
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Wojtek » 16 sty 2014, 06:25

Bangowa telenowela 8-)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Pawelec
Posty: 1750
Rejestracja: 17 gru 2012, 20:18
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Okolice Warszawy

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Pawelec » 16 sty 2014, 07:26

A mówiłem, że z eenneell'em nie ma nudy :D . Super !!! Proszę o więcej :clap:

Awatar użytkownika
zoombie
Posty: 1028
Rejestracja: 06 maja 2013, 21:36
Lokalizacja: Dublin

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: zoombie » 16 sty 2014, 08:36

eenneell pisze:No to zakładam dobrą wkładkę B&O MMC4 i ... wa ...mać...!

No nie mów, że żeś rozj...ł wkładkę! :shock:

TAK - PISZ DALEJ!

P.S.
A tak w ogóle to se sprawdź liczbę odsłon wątku, to będziesz wiedział, czy to ktoś czyta :P

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 16 sty 2014, 23:17

eenneell pisze:No to zakładam dobrą wkładkę B&O MMC4 i ... wa ...mać...!

DZIAŁA!
Gra!
Wkłada MMC z "pożyczoną" igłą od ortofon OMB10E odtwarza jakby "a la" shure 75, ale z "jaśniejszą górą"...
Hola! hola! Przecież to nie jest "powieść" o wkładkach B&O MMC... tylko o gramofonie (Beogram 3000)... ;)

Wszystko działa jak trza:
LP, czy singiel... z automatu trafia na początek płyty, na "trudniejszych " płytach nic nie przeskakuje, kończąc odtwarzanie modelowo podnosi ramię i wraca "do bazy" (nie sokołowskiej), jednym słowem wszystko działa :D
Piękny, znakomity sprzęt wymagał jeszcze kilku drobnych serwisowych regulacji...

Poczułem dumę; Rupieć ożył!

Na dodatek okazało się, że nie tylko dedykowany (amplituner) Beomaster 3000 mu pasuje, ale Yamaha też :)
W zestawie Beogram+Beomaster jest pełna "współpraca"; włączając phono we wzmacniaczu automatycznie uruchamia się gramofon! Włączając gramofon, wzmak ożywa...etc. Ot! bajery dla lubiących takie "figo-fago"...

No i teraz gra, ale na zupełnie innej wkładce...

...Czyżby miał być mały "epilog" :?: ;)

Awatar użytkownika
Fafikdog
Posty: 252
Rejestracja: 22 gru 2011, 19:50

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Fafikdog » 17 sty 2014, 13:48

GRATULACJE!
AdFontes
Goldring 2100
YAQIN MS-12B
Manta V7
(wzmacniacz i kolumny)

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: eenneell » 30 sty 2014, 23:43

Epilog:
Utrapienie użytkowników B&O; igły :!: tzn wkładki...
(dla nieznających problemu; igła i wkładka to "monolit"... czyli nie ma możliwości zmiany igły :( - igłła się "wysłuży"; to trza nowy zestaw-wkładka/igła)
...są drogie i najczęściej z drugiej ręki, czyli sprawa do d...y :(
Co tu począć?
Dobry gramofon,(kiedyś- fortuną trącający), Kupiony okazyjnie... tylko te igły...
Pomyślałem, pooglądałem wkładki, przesłuchałem kandydatki...
Wyszły z przeglądu dwie:
Ortofony OMB i
Dualowskie Ortofony -TKSy...
Za pomocą "młotka i siekierki"( a tak naprawdę z "ociupiną" precyzji) mam wkładkę z wymienialnymi igłami :D
( typu DUAL DN 160 E DN 155 E )
I to by było na tyle...
PS
Odkryłem funkcję "repeat" :D
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, 23:52 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22063
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp

Postautor: Wojtek » 30 sty 2014, 23:47

eenneell pisze:(dla nieznających problemu; igła i wkładka to "monolit"... czyli nie ma możliwości zmiany igły :( - igłła się "wysłuży"; to trza nowy zestaw-wkładka/igła)

To nie dotyczy wszystkich wkładek B&O więc nie generalizowałbym tego w taki sposób.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler], Google [Bot] i 0 gości