Płyta stroboskopowa

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
michumal
Posty: 22
Rejestracja: 09 sty 2015, 14:30
Gramofon: brak
Lokalizacja: Poznań

Płyta stroboskopowa

Postautor: michumal » 09 lut 2015, 10:48

Szukając zasady działania gramofonu natrafiłem na ten opis: http://vsa.internetdsl.pl/technique/Gramofony-ref1.pdf , który polecam wszystkim...
A to fragment o prędkości obrotowej talerza i jej regulacji stroboskopem...
..."Mając zmienną średnicę mamy zmienną prędkość i cel został zrealizowany. Pozostaje jedynie
zmierzyć prędkość. I tu mamy do czynienia z rzeczą niesłychanie zabawną. Otóż do pomiaru
prędkości wykorzystuje się efekt stroboskopowy. Znaczniki na talerzu oświetlone migająca
lampką sprawiają wrażenie bezruchu, gdy częstość błysków pokrywa się z częstością pojawiania
znaczników. Częstość pojawiania znaczników jest zaś iloczynem ich ilości i prędkości obrotowej. I
tu mamy do czynienia z dwoma żartami. Pierwszy polega na tym, że błyskająca lampka jest
zasilana siecią czyli częstotliwość jej migotania podlega wszystkim opisanym błędom. Drugi żart
polega na tym, że przy założeniu prędkości 45 obr./min i częstości migania oświetlenia 50 Hz
pożądana ilość znaczników na talerzu wypada ułamkowa, zaś zaokrąglenie jej do liczby całkowitej
powoduje z góry założenie pewnego błędu, którego wielkość można prosto obliczyć. Czy zatem
stosowanie stroboskopu synchronizowanego siecią ma jakiś sens ? Tak naprawdę daje
użytkownikowi fałszywe przeświadczenie, że wyregulowana przez niego prędkość jest właściwa,
podczas gdy jedynie może on ręcznie nadążać za błędami spowodowanymi odchyleniami w
częstotliwości sieci. ..."
Dalej jest też o kwarcu.
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... (Mark Twain)

Awatar użytkownika
Fafikdog
Posty: 252
Rejestracja: 22 gru 2011, 19:50

Tarcza stroboskopowa

Postautor: Fafikdog » 31 mar 2015, 13:21

Znalazłem tarczę stroboskopową jak w załączniku.
Jak to drukujecie?
Format A3 jest za mały, a większa drukarka...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AdFontes
Goldring 2100
YAQIN MS-12B
Manta V7
(wzmacniacz i kolumny)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Płyta stroboskopowa

Postautor: Wojtek » 31 mar 2015, 13:25

Przejrzyj temat od początku, a znajdziesz gotowce w PDF.
Co do Twojego obrazka musiałbyś go pewnie przeskalować na mniejszy rozmiar, tak by się zmieścił na kartce/talerzu :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Fafikdog
Posty: 252
Rejestracja: 22 gru 2011, 19:50

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: Fafikdog » 31 mar 2015, 14:56

Włąsnie tutaj nie moge się zgodzić.
Większośc wytycznych mówi o tym, że średnica powinna zostać zachowana oryginalna (o ile dobrze pamiętam w przypadku tego akurat obrazka 31,2 cm).
Przeskalowanie (jak piszesz) skutkuje zmianą odleglości między prążkami, a więc błednym odczytem prędkości...

Nawet w podanym w pierwszym poście linku do VE (http://www.vinylengine.com/strobe-discs.shtml) nie piszą czy drukować na A4 czy na A3...

EDITED:
wydruk na A3 I A4 niczego nie zmienia w rozmiarze okręgu.
Problem, który widzę to to, że piszą żeby w środku wyciąć otwór o średnicy 7,25 mm, a na wydruku jest 5,25 mm.
AdFontes
Goldring 2100
YAQIN MS-12B
Manta V7
(wzmacniacz i kolumny)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Płyta stroboskopowa

Postautor: Wojtek » 01 kwie 2015, 09:20

Fafikdog pisze:Większośc wytycznych mówi o tym

Jakich wytycznych? Jest ich więcej niż jedna? :)

Fafikdog pisze:Przeskalowanie (jak piszesz) skutkuje zmianą odleglości między prążkami, a więc błednym odczytem prędkości...

Bzdura.

Fafikdog pisze:nie piszą czy drukować na A4 czy na A3...

Bo nie ma to znaczenia. No, może poza tym że jak wydrukujesz zbyt duży rozmiar to nie zmieścisz tarczy na talerzu :morda:

Fafikdog pisze:wydruk na A3 I A4 niczego nie zmienia w rozmiarze okręgu.

A to dobre :) Czyli nie skalujesz w obrębie granic kartki tylko za każdym razem drukujesz 100%?

Fafikdog pisze:Problem, który widzę to to, że piszą żeby w środku wyciąć otwór o średnicy 7,25 mm, a na wydruku jest 5,25 mm.

Nie przejmuj się tym. 7.25mm to standardowa średnica bolca na środku talerzu. Kółeczko na wydruku nie musi mieć tego samego rozmiaru.
Spotkałem się już z takimi tarczami stroboskopowymi co miały tylko zaznaczony środek okręgu.

Podsumowując:
Tarcza stroboskopowa to nie szablon do ustawiania wkładki, gdzie skala wydruku jest faktycznie ważna (bo mamy tam zawsze do czynienia z odcinkami o konkretnych długościach).
Skala wydruku tarczy nie ma wpływu na dokładność pomiarową.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
zelazny
Posty: 802
Rejestracja: 16 sie 2011, 21:00

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: zelazny » 14 lis 2015, 21:22

Oki to i ja postanowiłem sprawdzić czy obroty są prawidłowe. Rozumiem, że mając Technicsa SL1700 nie potrzebuję drukować płyty.

Zapoznałem się z tym
A strobe light flashes rapidly. Most commonly at 100 (50Hz version) or 120 times a second (60Hz version).
The platter or disc is marked with dots or lines. A flash illuminates each individual line as it passes.
When the speed is accurate, the motion of the marks is "frozen" by the strobe light.
Slight speed inaccuracy shows as a gradual drift in the markings.

No i teraz tak mam ustawioną prędkość 33, no i patrzę na 50Hz dolne, grubsze kropeczki od góry. Reguluję sobie pokrętłem od prędkości 33. Kropeczki nie przemieszczają się ani w prawo ani w lewo. Jednym słowem "marks is frozen".
Czy to oznacza że obroty są ok? Mam pytanie dlaczego jest 50 i 60Hz? Jeżeli ustawiam na 50Hz to już 60 nie muszę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2015, 17:46 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2465
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Płyta stroboskopowa

Postautor: chudy_b » 15 lis 2015, 00:57

zelazny pisze:Mam pytanie dlaczego jest 50 i 60 Hz?


Częstotliwość prądu w sieci w Europie wynosi 50Hz, w USA 60Hz. Gramofon produkowany był na obydwa rynki, więc ma uniwersalną skalę.

zelazny pisze:Jeżeli ustawiam na 50 Hz to już 60 nie muszę?


A jak sobie to wyobrażasz?

Awatar użytkownika
zelazny
Posty: 802
Rejestracja: 16 sie 2011, 21:00

Płyta stroboskopowa

Postautor: zelazny » 15 lis 2015, 11:32

No, teraz jak mi wyjaśniłeś, że 50Hz w Europie to oczywiste, że tylko 50Hz ustawiam. Dzięki wielkie.

lonevolf
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2016, 12:55

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: lonevolf » 16 lis 2016, 13:01

Fafikdog pisze:Znalazłem tarczę stroboskopową jak w załączniku.
Jak to drukujecie?
Format A3 jest za mały, a większa drukarka...


Cześć mam taką oryginalną tarcze, średnica to 90mm dopasuj w jakimś corelu do średnicy i tyle

Awatar użytkownika
Fafikdog
Posty: 252
Rejestracja: 22 gru 2011, 19:50

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: Fafikdog » 21 mar 2017, 17:48

To teraz jeszcze inny pomysł: mam docisk (nieważne jaki) i chciałbym nanieść na niego paski (tarczę).
Macie jakiś pomysł? Kalkomania?
AdFontes
Goldring 2100
YAQIN MS-12B
Manta V7
(wzmacniacz i kolumny)

Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 311
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: Dragant » 21 mar 2017, 17:51

Fafikdog pisze:Źródło posta Macie jakiś pomysł? Kalkomania?

Jeśli dasz radę zrobić to estetycznie to można malować. Albo aerografem jakoś... Jeśli docisk jest z jakiegoś stopu metali możesz bawić się w frezowanie/anodowanie/wytrawianie.
Sony PS-X60, Sony XL15, Sony ND25e, Musical Fidelity V90-LPS, Rotel RA971, Canton Karat 300


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 1 gość