Płyta stroboskopowa

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Gomes
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2014, 22:18
Lokalizacja: West Lothian

Płyta stroboskopowa

Postautor: Gomes » 05 gru 2014, 00:34

... a propos tych nieszczęsnych pasków to moje doświadczenia ze strobami opierają się na wczesnych brytyjskich napędach gdzie nie było mowy o stosowaniu w latach 60'tych zaawansowanej technologii opartej na kwarcu ale zwykła neonówka mrugająca z częstotliwością sieci, jak naprzykład Garrard 401, ale mam też przykład nowszego rozwiązania adaptera Technics SL-D303 z 1981'go roku.

Obrazek

jak widać na zdjęciu talerz ma 4 paski, po dwa dla każdej częstotliwości zasilania dla 33 1/3 i 45 obrotów na minutę, błędnie założyłem że SL12XX ma takie samo rozwiązanie :oops:

Więc moja teoria mogłaby się sprawdzić przy dwupołówkowym mostku :D

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2399
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Płyta stroboskopowa

Postautor: chudy_b » 05 gru 2014, 00:36

Fajnie, że obaj mogliśmy się czegoś nauczyć, to jest najważniejsze.
Zmusiłeś mnie to przejrzenia schematu Technicsa i też czegoś się dowiedziałem. W gramofonie jest tylko jeden kwarc podający częstotliwość wzorcową. Dalej jest specjalizowany scalak, który sobie tą częstotliwość w zależności od potrzeby odpowiednio dzieli. I tak spreparowany prąd podawany jest na silnik i na "strobo-LED"

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2399
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Płyta stroboskopowa

Postautor: chudy_b » 05 gru 2014, 00:41

Gomes pisze:zwykła neonówka mrugająca z częstotliwością sieci

Bardzo dużo, jesli nie większość gramofonów ma tak rozwiązany stroboskop. Polski Daniel na ten przykład. A to już lata 80-te :D Ale akurat Technicsy o których pisałem są deko bardziej skomplikowane, żeby nie powiedzieć przekombinowane.

Pytanie za 100p. Czy oświetlacz na zasilaniu jednopołówkowym jest bezużyteczny? Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się że nie.

Awatar użytkownika
Gomes
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2014, 22:18
Lokalizacja: West Lothian

Płyta stroboskopowa

Postautor: Gomes » 05 gru 2014, 00:46

chudy_b pisze:Pytanie za 100p. Czy oświetlacz na zasilaniu jednopołówkowym jest bezużyteczny? Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się że nie.


Jak najbardziej jest użyteczny, ale przy odpowiedniej ilości kropek czy innych znaków na talerzu, tu jest to wyjaśnione: http://www.ebay.co.uk/gds/How-a-turntab ... 449/g.html

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2399
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Płyta stroboskopowa

Postautor: chudy_b » 05 gru 2014, 00:53

Wydaje mi się, że nawet przy takiej samej ilości kropek wszystko zadziała. Przy 100Hz między jednym a drugim mignięciem, talerz obróci sie o jedną kropkę. Przy 50 Hz o dwie. Co z tego wynika? Wydaje mi się, że kompletnie nic. Efekt stojących pasków nadal będzie widoczny, może trochę bledszy.

Awatar użytkownika
Gomes
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2014, 22:18
Lokalizacja: West Lothian

Płyta stroboskopowa

Postautor: Gomes » 05 gru 2014, 00:57

"stojące paski" to złudzenie wzrokowe, nie mam pojęcia jak ludzki mózg poradzi sobie z tą "nieoświetloną" kropką. Poza tym wydaje mi się że takie rozwiązanie byłoby mniej dokładne, conajmniej o 50% :-)

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2399
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Płyta stroboskopowa

Postautor: chudy_b » 05 gru 2014, 01:01

Dopóki częstotliwośc nie spadnie poniżej bezwładności ludzkiego oka, wszystko powinno być Ok. Przypominam, ze telewizja jeszcze całkiem niedawno zmieniała klatki obrazu z częstotliwością 50 Hz, ale raz linie parzyste, raz nieparzyste, czyli efektywnie cała klatka 25 Hz.

Awatar użytkownika
kaf
Posty: 268
Rejestracja: 15 paź 2012, 17:44
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: kaf » 05 gru 2014, 09:13

Wstawianie Leda zamiast neonówki ma sens wtedy i tylko wtedy, gdy do naszego gramofonu nie możemy już dostać oryginalnej neonówki. Bo dalej ma to tą wadę, że nie mamy pewności, czy to co nam zapodaje sieć jest faktycznie tą częstotliwością jaką chcemy.

Wadę tą eliminuje całkowicie układ z rysunku poniżej /PE 09/2000/. Na wyjściu mamy 200hz, ale jakby ktoś chciał mieć 100, to trzeba dołożyć jeden układ 4013. Wkładamy takie coś do małego pudełka i mamy przenośny stroboskop do gramofonu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Revox B 150, Marantz CD 74, Fonica G-620 + AT-95E, Tonsil ZG 30 C115

Awatar użytkownika
Gomes
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2014, 22:18
Lokalizacja: West Lothian

Płyta stroboskopowa

Postautor: Gomes » 06 gru 2014, 01:41

kaf, jest tylko jeden mały problem, taki układ trzeba zasilać prądem stałym co w przypadku wielu gramofonów jest dodatkowym utrudnieniem.
Owszem jeśli z założenia ma być to "przenośny" stroboskop, zasialny np. baterią 9V to OK, ale jeśli chcesz zastąpić neonówke to już bedzie przerost formy na treścią.
Postaram się zbudować oba układy, jeden "wymyślony" przeze mnie i drugi w/g chudy_b, odpalę to i sprawdzę jak się to ma do rzeczywistości.

Awatar użytkownika
kaf
Posty: 268
Rejestracja: 15 paź 2012, 17:44
Lokalizacja: Sosnowiec

Płyta stroboskopowa

Postautor: kaf » 06 gru 2014, 09:22

Gomes pisze: taki układ trzeba zasilać prądem stałym co w przypadku wielu gramofonów jest dodatkowym utrudnieniem.
Owszem jeśli z założenia ma być to "przenośny" stroboskop, zasialny np. baterią 9V to OK, ale jeśli chcesz zastąpić neonówke to już bedzie przerost formy na treścią.


Większość gramofonów ma w środku jakąś elektronikę, która jest zasilana V DC, więc zasilanie można stamtąd doprowadzić. To jest najprostszy z możliwych do zrealizowania uklad tego typu i nie widzę tu żadnego kombinowactwa czy przerostu, to ma dobrze działać i faktycznie to robi.
Revox B 150, Marantz CD 74, Fonica G-620 + AT-95E, Tonsil ZG 30 C115

Awatar użytkownika
Gomes
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2014, 22:18
Lokalizacja: West Lothian

Płyta stroboskopowa

Postautor: Gomes » 07 gru 2014, 02:34

kaf, nie miałem na myśli negować twojego rozwiązania, owszem jest bardzo proste i dokładne. Nie mam pojęcia z jakim gramofonami miałeś styczność, zakładam że było tego sporo, ale przez moje ręcę przewinęło się wiele adapterów i mogę przysiąc że niewielki procent z nich miało tzw. "elektronikę", przytłaczająca wiekszość z nich miała motory zasialne prądem zmiennym gdzie nie było potrzeby stosowania prostowników. Chyba piszemy o dwóch różnych erach w historii gramofonów :-)
Chętnie wypróbuję twój układ tylko proszę sprecyzuj co miałeś na myśli pisząc "trzeba dołożyć jeden układ 4013", wyjaśnij proszę jak i gdzie go zaimplentować, to nie jest forum typu elektroda.pl (mam niadzieję), gdzie większość użytkowników myśli że pozjadała wszystkie rozumy, a pisząc jakikolwiek post trzeba się dobrze zastanowić i zaznajomić czy jest zgodny z regulaminem (żenanda).
chudy_b pisze:Fajnie, że obaj mogliśmy się czegoś nauczyć, to jest najważniejsze.
... po to właśnie są fora internetowe, by podzielić się wiedzą i doświadczeniem a nie obrzucać się wzajemnie ekstrementami, z czego my Polacy słyniemy (przepraszam wszystkich Polaków którzy nie podzielają mojej autoironii).

Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 51
Rejestracja: 09 sie 2012, 22:53
Lokalizacja: Łódź

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: arturromarr » 28 gru 2014, 20:46

kaf pisze:Wstawianie Leda zamiast neonówki ma sens wtedy i tylko wtedy, gdy do naszego gramofonu nie możemy już dostać oryginalnej neonówki. Bo dalej ma to tą wadę, że nie mamy pewności, czy to co nam zapodaje sieć jest faktycznie tą częstotliwością jaką chcemy.Wadę tą eliminuje całkowicie układ z rysunku poniżej /PE 09/2000/. Na wyjściu mamy 200hz

Sieć energetyczna jest chyba wystarczająco "sztywna" aby regulować według niej prędkość talerza gramofonu. Dopuszczalne wahania wynoszą +-1%, czyli 49,5-50,5Hz.
Są to oczywiście granice wyznaczone przez przepisy i jeśli nie ma jakiś wielkich wahań obciążenia sieci to częstotliwość znacznie bliżej oscyluje wokół deklarowanej wartości.
Przykładem mogą być zegarki elektromechaniczne w takich tanich programatorach czasowych które bazują na częstotliwości sieci i są całkiem punktualne (jak na taki prosty sprzęt). Zastanawiam się czy procent odchyłki częstotliwości sieci przekłada się bezpośrednio na błąd ustawienia prędkości talerza ale raczej tak.
Układ kwarcowy choć dokładniejszy od neonówki to kwarce powinny być selekcjonowane, gotowy układ kalibrowany. Nie bez powodu porządne generatory to skomplikowane i drogie urządzenia.
Do podzielenia tego na dwa do 100 Hz potrzebny będzie prosty Przerzutnik albo na bramkach albo 4013 jak tu (kwarc "zegarkowy" więc 1Hz, ale dla kwarcu jak w oryginale będzie 100Hz):
Obrazek

Na układy z własnymi generatorami są skazane gramofony które nie mają kontaktu z prądem przemiennym czyli mają oddzielne zasilanie prądem stałym.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2399
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Płyta stroboskopowa

Postautor: chudy_b » 28 gru 2014, 23:29

arturromarr pisze:Przykładem mogą być zegarki elektromechaniczne w takich tanich programatorach czasowych które bazują na częstotliwości sieci i są całkiem punktualne (jak na taki prosty sprzęt).

Mam inne doświadczenia. Kiedyś bardzo popularne były tanie radiobudziki, których zegar bazował na częstotliwości sieci. Dokładne to one nie były.

arturromarr pisze:Na układy z własnymi generatorami są skazane gramofony które nie mają kontaktu z prądem przemiennym czyli mają oddzielne zasilanie prądem stałym.


Albo trochę bardziej zaawansowane konstrukcje. Technicsy SL-12xx i pochodne mają kontakt z siecią, a jednak oświetlacz tarczy stroboskopowej na talerzu ma własny generator.

Awatar użytkownika
caveas
Posty: 229
Rejestracja: 07 sty 2015, 18:32
Gramofon: CS 627Q, RW666 i....

Płyta stroboskopowa

Postautor: caveas » 08 lut 2015, 20:30

Widzę , że temat dalej drążony a nie wyczerpany.
2 białe diody led połączone antyrównolegle + do - i - do +
dlaczego? bo będzie świecić 100razy na sekundę i napięcia wsteczne diod led są rzędy 15V - napięcie sieci by je zniszczyło a tak to
tylko trochę czystej elektrotechniki
WPrzy dobej jakości białych LEDach prąd skuteczny 2 mA zupełnie wystarczy do oświetlenia tarczy (nadaje się również do wymiany zakopconej neonówki.
Potrzebny rezystor to
r=U/I 230V/2mA= 115kohm wybieramy z szeregu 100kohm albo 120kohm
Teraz moc P=I^2*R 0,002A^2*100 000=0.000004*100 000=0,4 [W]
Najlepszy ze względu na temperaturę i oddawane ciepło byłby rezystor 100kohm /2W
Uwaga! :oops: :oops: całość trzeba solidnie najlepiej 2x zaizolować np. koszulkami termokurczliwymi.

przy prądzie 1mA praktycznie starczy 200koHm/1W lub 220kohm/1W
Kto nie wierzy niech policzy.
Wprowadzanie cyfry to niepotrzebne potencjalne problemy z zasilaniem, zakłóceniami itp.
Oczywiście wszystko można poekranować odkłócić ale po co?
Swoją drogą
KTO zauważył , że płyty polskie z lat 80 brzmią nieco "smutno"?
Do prawidłowego odtworzenia tonacji np. Lady Pank należy leciutko dodać obrotów.
Nie sposób chyba teraz dociec gdzie w etapie produkcji te brakujące do 50 1/2 Hz się zagnieździło.
A tor to:
Wieloślad - taśma matka - pierwsza kopia - odtworzenie i nacinanie rowka - Gdzie powstał błąd prędkości?
Gramofony: Siemens RW666, Dual CS2235Q, CS627Q, CS415, 1225, Telefunken 220CX
Tuner: Phase Linear Model 5100.
Preamp i PA: Carver C-4000, C-500
głośniki: Tannoy HPD315A, Philips RH532 i co zrobię

Awatar użytkownika
caveas
Posty: 229
Rejestracja: 07 sty 2015, 18:32
Gramofon: CS 627Q, RW666 i....

Płyta stroboskopowa

Postautor: caveas » 08 lut 2015, 20:41

Gdy mamy trafo w środku lepszym rozwiązaniem jest pobranie napięcia z wtórnej strony .
Przy doborze rezystora po zmierzeniu napięcia należy odjąć spadek napięcia na złączu rzędu 3V.
Rezystory wtedy rzeczywiście jak ktoś pisał wystarczą ćwiartki.

Ale nie przy 230V
No i bezpieczniej wtedy.
np. dla 12V~ r=(12-3)/2 ......
itd.
Tarcze drukowane z internetu są na 50 i na 60 HZ i jeszcze takie od czapy.
100$ weryfikację prędkości zapewni słuch (przynajmniej mój) :|
Gramofony: Siemens RW666, Dual CS2235Q, CS627Q, CS415, 1225, Telefunken 220CX
Tuner: Phase Linear Model 5100.
Preamp i PA: Carver C-4000, C-500
głośniki: Tannoy HPD315A, Philips RH532 i co zrobię


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 1 gość