Płyta stroboskopowa

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21742
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Płyta stroboskopowa

Postautor: Wojtek » 20 kwie 2013, 18:17

arturromarr pisze:Mam pytanie: czy używacie często tych tarcz?

Ja nie, bo mam lampę stroboskopową :)

arturromarr pisze:Jeśli tak to można by zrobić taki nasz forumowy wzór do pobierania dla wszystkich z logiem.
Co Wy na to?

Jak komuś się chce coś takiego robić to proszę bardzo, ja nie zabronię :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 51
Rejestracja: 09 sie 2012, 22:53
Lokalizacja: Łódź

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: arturromarr » 24 kwie 2013, 20:10

Tak pomyślałem, bo widziałem gdzieś na zagranicznym forum kiedyś, ale jak nie ma popytu to nie ma sensu taki gadżet.

jporter
Posty: 38
Rejestracja: 05 sty 2014, 18:45

Jak sprawdzić obroty w pełnym automacie

Postautor: jporter » 05 sty 2014, 19:16

Trochę poczytałem. Wydrukowałem płytę z naniesionymi paskami. Jak sprawdzić obroty. Co da wiarygodne światło 50Hz żeby sprawdzić na poszczególnych obrotach i potem jeżeli będzie taka konieczność wyregulować na silniku.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2381
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Jak sprawdzić obroty w pełnym automacie

Postautor: zbyszek1982 » 05 sty 2014, 19:17

Wystarczy, że poświecisz zwykłą żarówką.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

jporter
Posty: 38
Rejestracja: 05 sty 2014, 18:45

Re: Jak sprawdzić obroty w pełnym automacie

Postautor: jporter » 05 sty 2014, 19:20

ok. dzięki. to muszę mu zwolnić bo za szybkie

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21742
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Płyta stroboskopowa

Postautor: Wojtek » 05 sty 2014, 20:41

To słabo czytałeś jeśli wydrukowałeś papier, a nie wiedziałeś czym go naświetlić.
Od siebie dodam jeszcze tylko, że fakt iż gramofon jest automatyczny nie ma zupełnie związku z omawianym zagadnieniem ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
torkia
Posty: 41
Rejestracja: 27 sty 2013, 22:15
Lokalizacja: Opole

Płyta stroboskopowa

Postautor: torkia » 10 sty 2014, 20:27

Najlepiej do oświetlania płyty stroboskopowej nadaje się neonówka (lampa neonowa). Ona miga z częstotliwością prądu w sieci.
Żarówki słabo się nadają z uwagi na dużą bezwładność cieplną włókna ( nie gasną przy zmianie półokresów).
lampy energooszczędne też nie są dobrym źródłem światła migającego z częstotliwością sieci.
Efekt stroboskopowy jest wyraźny. Przy braku oświetlenia nie widać pasków tło jest szare, po oświetleniu pojawiają się wyraźnie widoczne paski stojące w miejscu lub podążające w lewo lub prawo.

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Płyta stroboskopowa

Postautor: eenneell » 10 sty 2014, 22:25

torkia pisze:lampy energooszczędne też nie są dobrym źródłem światła migającego z częstotliwością sieci.

Są bardzo dobre- zwłaszcza Ledy o "zimnym świetle" ;)

Awatar użytkownika
torkia
Posty: 41
Rejestracja: 27 sty 2013, 22:15
Lokalizacja: Opole

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: torkia » 10 sty 2014, 22:34

eenneell pisze:
torkia pisze:lampy energooszczędne też nie są dobrym źródłem światła migającego z częstotliwością sieci.

Są bardzo dobre- zwłaszcza Ledy o "zimnym świetle" ;)

Pisząc o energooszczędnych, miałem na myśli te lampy z rurką wyładowczą pokrytą luminoforem. Problemem jest układ elektroniczny przekształcający napięcie zasilające.
Z ledami nie próbowałem, dobrze wiedzieć :)

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Płyta stroboskopowa

Postautor: eenneell » 10 sty 2014, 22:46

torkia pisze:Z ledami nie próbowałem, dobrze wiedzieć :)

zamieniasz, żarówkę, halogena na leda = świeci, że hej! :)

ppl55
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2014, 17:35

Re: Płyta stroboskopowa

Postautor: ppl55 » 17 sty 2014, 11:38

Witam
a jaki wymiar powinien być płyty stroboskopowej ?
czy format A4 Wystarczy ?
Pozdrawiam Piotrek

Awatar użytkownika
vinylpiotrek
Posty: 2197
Rejestracja: 12 lip 2012, 20:51
Lokalizacja: Łódź

Płyta stroboskopowa

Postautor: vinylpiotrek » 17 sty 2014, 12:11

ppl55 pisze:a jaki wymiar powinien być płyty stroboskopowej ?


Nie za duży żeby sie zmieścił na talerzu ( A tak po bożemu to niby teoretycznie powinien być wyraźnie mniejszy od płyty12" bo dla dokładności pomiaru zalecane jest mierzenie z igłą opuszczoną na płytę, żeby uwzglednić tarcie, chociaż przy dobrych napędach i niewysokich naciskach to tarcie nie powinno miec praktycznego znaczenia na prędkośc obrotową)

Nie za mały..ale co to znaczy za mały...to zalezy czy masz dobry wzrok:)
Ograniczeniem jest tylko czytelność.

ppl55 pisze:czy format A4 Wystarczy ?

Spokojnie!
Obrazek

Awatar użytkownika
Nitrox36
Posty: 50
Rejestracja: 24 lis 2013, 18:00

Czym oświetlić stroboskop

Postautor: Nitrox36 » 14 mar 2014, 20:18

Nie wiem, czy to nadaje się na nowy temat, ale grzebałem w starych wątkach i nie mogłem znaleźć. Jeśli przeoczyłem, to proszę o wybaczenie ;D

Problem jak w temacie. Przeniosłem gramiak do innego pomieszczenia (docelowego) i przestałem widzieć paski strobo (na fabrycznej macie od philipsa). Próbowałem świecić różnymi światełkami i nic nie działało.

Jaką latarkę powinienem kupić, albo jaką żarówkę wkręcić? :P
Knucklehead - the best music maker since 1936.

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Czym oświetlić stroboskop

Postautor: eenneell » 14 mar 2014, 21:08

Zarówką w lampie na 230V 50hz, czyli tym co masz w domu,pracy,przedszkolu itd-- wszędzie :)
A jak chcesz uzyskać lepszy/wyraźniejszy efekt wymień żarówkę na świetlówkę,lub LED zasilaną z tego samego źródła (kontaktu 240Volt)
Nie uczyli Was fizyki :?:

Awatar użytkownika
Nitrox36
Posty: 50
Rejestracja: 24 lis 2013, 18:00

Czym oświetlić stroboskop

Postautor: Nitrox36 » 14 mar 2014, 22:25

Jak świecę z bliska lampą, którą mam na biurku to ledwo coś widać. Tam gdzies stał poprzednio musiało być któreś z tych źródeł, o których mówiłeś, bo było znacznie lepiej :D

A wyłożysz mi czemu to 240V ma znaczenie? :P

Co do fizyki to uczyli, ale o tym akurat ani słowa :cry:
Knucklehead - the best music maker since 1936.


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości