Instalacja gramofonu

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
klin
Posty: 1291
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: klin » 13 paź 2016, 09:56

SadakoYamamura pisze:Źródło posta Jednak zauważyłam kabel do uziemienia i zastanawiam się gdzie mogę podłączyć kabel do uziemienia? Czy mogę w ogóle go podłączać do prądu jeśli nie mam wzmacniacza? Boję się, że kopnie mnie prąd albo porazi

NIe podpinaj teraz uziemienia!!! Podepniesz w przyszłości do przedwzmacniacza albo do wzmacniacza.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21650
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 13 paź 2016, 09:59

Nic się nie stanie jeśli podłączysz gramofon do prądu by sprawdzić czy w ogóle talerz kręci, itp. ;) Przewód uziemienia należy zamocować przy wzmacniaczu albo przedwzmacniaczu gramofonowym.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 10:02

Dziękuję za odpowiedzi ;)

Hm. Klin mówi by nie podpinać, Wojtek by podłączyć. To co mam zrobić? :P

Awatar użytkownika
MeqhabTion
Posty: 159
Rejestracja: 14 paź 2014, 20:01
Lokalizacja: Płock

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: MeqhabTion » 13 paź 2016, 10:26

SadakoYamamura pisze:Dziękuję za odpowiedzi ;)

Hm. Klin mówi by nie podpinać, Wojtek by podłączyć. To co mam zrobić? :P


Cześć,

Panowie mają to samo na myśli. Możesz podłączyć gramofon do prądu (wtyczka sieciowa), żeby sprawdzić czy działa. Kabelka uziemiającego do gniazdka, co oczywiście pewnie wiesz, ale Klin się zasugerował, do gniazdka się nie podłącza, tylko do wzmacniacza lub przedwazmacniacza. Jego podłączenie (uzimienia) nie jest potrzebne do sprawdzenia gramofonu i nie narazi Cię na żadną szkodliwą działalność prądu.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 649
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 13 paź 2016, 11:42

Kabel uziemienia podłączasz do złącza uziemienia we wzmacniaczu, przedwzmacniaczu lub amplitunerze. Służy on temu i tylko temu, żebyś w kolumnach nie miała głośnego przydźwięku (buczenia).
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 12:00

MeqhaTion, Tarkus, bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienia :)

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1291
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: klin » 13 paź 2016, 12:18

Ja się po prostu bałem, że chcesz wsadzić przewód uziemienia do gniazdka elektrycznego.................... :D

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 16:42

O matko, nie! :D Wiem, jestem dziewczyną, ale studiuję na Politechnice, więc myślę, że aż tak źle nie jest ;)
Mam pytanko. Tak z ciekawości. To osobne uziemienie to kwestia wieku sprzętu (wiem, że większość starych sprzętów ma uziemienie osobne, nawet na uczelni do syntezy musiałam płyty grzewcze przypinać do transformatora krokodylkami), ale teraz nowe modele to chyba już produkują z wtyczkami z uziemieniem, czy nadal osobno do podpięcia do wzmacniacza?

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 649
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 13 paź 2016, 17:05

To są dwa różne uziemienia. To "uziemienie" do wzmacniacza to faktycznie połączenie "masy" gramofonu z "masą" wzmacniacza. Są modele (szczególnie te ze starymi złączami DIN), które mają to "uziemienie" puszczone przez ekran (nie przez "masę" sygnałową! - częsty błąd).
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 17:08

Połączone przez ekran? Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi?

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 649
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 13 paź 2016, 17:16

Przez ekranowanie kabla sygnałowego, tzn. łączącego gramofon ze wzmacniaczem. Na pewno wiesz, że przewody sygnałowe są ekranowane. :)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 17:18

Nie, tego akurat nie wiedziałam :)

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 17:21

Chociaż jak teraz o tym czytam to brzmi znajomo. Na studiach na pewno było to wspomniane :)

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 649
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 13 paź 2016, 20:56

:D
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

IreneuszO
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2017, 18:42

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: IreneuszO » 11 sty 2017, 18:51

Cześć.
Na wstępie zaznaczam, że to jest mój pierwszy gramofon. Kupiłem Lenco L-90 z wbudowanym przedwzmacniaczem. Teraz mam problem z podłączeniem do wzmacniacza. W instrukcji jest napisane aby nie podłączać do wtyków phone. To gdzie to mam podłączyć? Zresztą już wszędzie próbowałem a dźwięku jak nie było tak nie ma. Mój wzmacniacz to Denon DRA-275RD. Co mam zrobić? Gdzie podłączyć? Do tego spod igły wydobywa się dźwięk. Czy to jest normalne?
Bardzo proszę o pomoc.
Irek.


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości