Instalacja gramofonu

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 03 lut 2016, 18:32

Tak

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 03 lut 2016, 19:16

No to pardon, przy tak krótkim przewodzie masowym faktycznie coś tu było nie tak :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Muszka
Posty: 19
Rejestracja: 03 sty 2016, 18:25
Gramofon: Technics sl-2000
Lokalizacja: 60km od Warszawy-Garwolin

Instalacja gramofonu

Postautor: Muszka » 12 lut 2016, 15:40

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc,że zawsze próbujecie nas żółtodziobów wyratować z trudnej sytuacji i za to ślicznie dziękuję wam :D A teraz przechodząc do rzeczy udało mi się zniwelować szumy wywoływane przez brak podpięcia uziemienia,tylko mimo że wszystko jest podłączone w minimalnym stopniu coś jeszcze szumi ;P i tu już nie wiem co,może wam uda się jakoś zaradzić.Szumy pojawiają się po włączeniu wzmacniacza Onkyo A-8250 ustawionego na PHONO i po tym jak nad przyciskiem właczającym zapali się zielona lampka przy napisie "Stereo operation" i wraz z podniesieniem głośności stają się głośniejsze,może przy nie włączaniu żadnej płyty uciązliwe nie są,ale jak ma wydobyć się dzwięk to wręcz nie da się słuchać,czasem jest dobrze,a czasem wręcz beznadziejnie.Szumu nasilają się lekko po włączeniu w gramofonie(Technics sl-2000) obrotów Myślę,że może tu chodzić trochę o wkładkę(National Panasonic 2700-II) i igłę,bo ich nie wymieniałem,a głośniki są sprawne (wiem bo podłączyłem do kompa i działały elegancko) tylko dziwnym może być dla was fakt że jest rzeczą że nie są to normalne kolumny tylko ja je podpiąłem do wejścia na słuchawki przez przejściówkę z Dużego na małego Jack'a.Głośniki to (cambridge soundworks creative sw320)

2.I kolejne pytanie,czasem gramofon(gdy grał normalnie) tracił z czasem obroty na prędkości 33 wtedy musiałem lekko docisnąć ustawienie prędkości na 33 i wracało do normy,możecie wiedzieć co jest tego przyczyną?

I pytanie nr.3 jaki poprawnie powinien być ustawiony w tym gramofonie ramię i anti-skating ?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 12 lut 2016, 16:17

Muszka pisze:tylko dziwnym może być dla was fakt że jest rzeczą że nie są to normalne kolumny tylko ja je podpiąłem do wejścia na słuchawki przez przejściówkę z Dużego na małego Jack'a.Głośniki to (cambridge soundworks creative sw320)

Czyli zrobiłeś bardzo głupio. To może być źródłem problemów.

Wyjście słuchawkowe nie jest wyjściem liniowym, a głośniki aktywne oczekują sygnału liniowego.

Muszka pisze:2.I kolejne pytanie,czasem gramofon(gdy grał normalnie) tracił z czasem obroty na prędkości 33 wtedy musiałem lekko docisnąć ustawienie prędkości na 33 i wracało do normy,możecie wiedzieć co jest tego przyczyną?

Przełącznik obrotów do przeczyszczenia. Nie styka dobrze i dlatego tak się zdarza.

Muszka pisze:I pytanie nr.3 jaki poprawnie powinien być ustawiony w tym gramofonie ramię i anti-skating ?

Trochę za bardzo naginasz dyskusję :) Jak ustawić ramię w gramofonie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Muszka
Posty: 19
Rejestracja: 03 sty 2016, 18:25
Gramofon: Technics sl-2000
Lokalizacja: 60km od Warszawy-Garwolin

Instalacja gramofonu

Postautor: Muszka » 12 lut 2016, 23:32

Czyli mówisz Wojtku,że gdybym podłączył normalne kolumny powinno być dobrze? Zaczynam mieć co mnie martwi lekkie obawy bo z początku grało całkiem nieźle,a teraz wręcz ciężko cokolwiek słuchać.,a droga jaką przybywam no usłana różami się nie wydaje,a przygoda z czarnymi płytami miała być tak piękna :P.A tak na przyszłość znacie może jakiś zaufanych serwisantów w okolicach Warszawy? Wydaje mi się też,że problem jest z igłą, jutro postaram dać zdjęcie.
Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 12 lut 2016, 23:38

Muszka pisze:Czyli mówisz Wojtku,że gdybym podłączył normalne kolumny powinno być dobrze?

Nie musisz kupować kolumn by się przekonać. Kup kabel gdzie z jednej strony będziesz miał 2xRCA, z drugiej mini-jack i wepnij w wyjście magnetofonowe wzmacniacza, a mini-jack po stronie głośników.
Wtedy będzie faktycznie liniowo.

Muszka pisze:Wydaje mi się też,że problem jest z igłą, jutro postaram dać zdjęcie.

Daruj sobie zdjęcia i po prostu wymień igłę, skoro jeszcze tego nie zrobiłeś.

Ja rozumiem, że tytuł tematu jest "wygodny", ale nie podoba mi się robienia z tego dyskusji "o wszystkim".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 16 cze 2016, 23:51

Nie wiem, z czym to jest związane, ale u mnie ramię "ucieka" do środka nawet przy maksymalnej wartości antyskatingu. Być może wynika z to z działania windy ramienia - igła nie "ląduje" na płycie od razu z pełnym naciskiem?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 17 cze 2016, 08:54

Przecież możesz posadzić igłę na płycie bez użycia windy, więc taki wpływ na "test" można porównać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 17 cze 2016, 16:46

Spróbowałem i tak, ale bez zmian ucieka do środka. Igła przez moment wjechała mi na etykietkę płyty (zanim zdążyłem unieść ramię), mam nadzieję, że nic się jej nie stało.
To już sam nie wiem, dlaczego ramię leci do środka, może to kwestia wypoziomowania gramofonu?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 3899
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: darkman » 17 cze 2016, 17:03

Możliwe.
Zastosuj nowe spojrzenie całkiem.
Zrób wszystko od 0. Po prostu, lege art, krok po kroku poczynając od miejsce-poziom-full geo. I będzie dobrze.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 17 cze 2016, 17:12

Spróbuję, gdy kupię poziomicę. Na razie nie mam jak sprawdzić. Jak go w razie czego wypoziomuję, też nie wiem, chyba, że podkładając coś pod nóżki.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
KUTI
Posty: 522
Rejestracja: 12 mar 2015, 22:52
Lokalizacja: LDN

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: KUTI » 17 cze 2016, 20:10

Tarkus pisze:Spróbuję, gdy kupię poziomicę. Na razie nie mam jak sprawdzić. Jak go w razie czego wypoziomuję, też nie wiem, chyba, że podkładając coś pod nóżki.


Od wypoziomowania bym zaczął.... Jeżeli nie masz możliwości regulacji na nóżkach, zacznij od stolika, napewno wstępnie pomoże.

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: Tarkus » 17 cze 2016, 20:37

To nie stolik, lecz regał. A za poziomicą rozejrzę się w weekend. :)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
KUTI
Posty: 522
Rejestracja: 12 mar 2015, 22:52
Lokalizacja: LDN

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: KUTI » 18 cze 2016, 00:40

Faktycznie, no to z nim już raczej nie potańczysz :)

SadakoYamamura
Posty: 24
Rejestracja: 07 paź 2016, 13:27
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: SadakoYamamura » 13 paź 2016, 09:38

Witam! Właśnie przyszedł do mnie kurierem gramofon. Dual 505-3, nie mam do niego jeszcze wzmacniacza i głośników, ale chciałam podłączyć go do prądu i sprawdzić czy w ogóle działa. Jednak zauważyłam kabel do uziemienia i zastanawiam się gdzie mogę podłączyć kabel do uziemienia? Czy mogę w ogóle go podłączać do prądu jeśli nie mam wzmacniacza? Boję się, że kopnie mnie prąd albo porazi :P

Z góry dzięki za odpowiedź ;)


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 1 gość