Instalacja gramofonu

Kosmiczne talerze z ramionami
taperson
Posty: 74
Rejestracja: 27 lip 2015, 13:47

Instalacja gramofonu

Postautor: taperson » 23 wrz 2015, 11:32

wreście zabrałem sie za podpięcie calego sprzetu do kupy
moj gramofon to philips f7226 ma dwa wyjście cinche i oddzielny kabelek na uziemienie, musze to podpiąć pod dnenon 2100 wiec przedwzmacniacz potrzebny
zakupiłem Vivanco PA-115 ogólnie ma pozytywne opinnie w relacji cena jakość.
i tu pytanko gdzie podpiąć uziemienie bo on ma tylko dwa wejscia i dwa wyjsca

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 23 wrz 2015, 11:39

Nie wiem gdzie i kto pisał pozytywne opinie o vivanco...
Odkręć jedną z bocznych śrub i tam włóż widełki masy a następnie mocno dokręć.

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1234
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Instalacja gramofonu

Postautor: klin » 23 wrz 2015, 15:08

Jeśli tam jest farba to jeszcze możesz w tym miejscu (gdzie wepchniesz widełki) ją spróbować zdrapać.

taperson
Posty: 74
Rejestracja: 27 lip 2015, 13:47

Instalacja gramofonu

Postautor: taperson » 23 wrz 2015, 21:59

ok tak zrobimy

a co ten vivanco? co z nim jest nie tak??

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1234
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Instalacja gramofonu

Postautor: klin » 24 wrz 2015, 08:53

Jest to chyba najtańszy fabryczny pre-amp dostępny na rynku tak więc cudów nie ma.

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 24 wrz 2015, 09:13

Oj nie ma, bardzo nie ma.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 24 wrz 2015, 09:37

Niemniej głupotą byłoby niepolecanie go z tego względu :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 24 wrz 2015, 09:41

Tak-cena to jedyna zaleta.

Muszka
Posty: 19
Rejestracja: 03 sty 2016, 18:25
Gramofon: Technics sl-2000
Lokalizacja: 60km od Warszawy-Garwolin

Instalacja gramofonu

Postautor: Muszka » 03 lut 2016, 16:02

Witam mam pewien chyba problem,posiadam Gramofon Technics sl-2000 i wzmacniacz Onkyo A-8250 i problem jest z uziemieniem gdyż,kabel od gramofonu jest za krótki i nie dociera do GND w wzmacniaczu, zaznaczam,że jestem laikiem jak na razie,więc wszelkie sugestie co do problemu jak i do jakiegoś odesłania jak poprawnie wszystko podłączyć byłoby mile widziane :) Wykorzystam również szanse i zapytam ,które spośród podanych kolumn najlepiej pasowały by do posiadanego przeze mnie sprzętu.

ELAC SAT 2

STX F-130n

JVC S-PX3

JVC S-40

Pozdrawiam Muszka

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 03 lut 2016, 16:28

Muszka pisze:i problem jest z uziemieniem gdyż,kabel od gramofonu jest za krótki i nie dociera do GND w wzmacniaczu

W takim razie problem nie jest z uziemieniem, a z odległością gramofonu od wzmacniacza :)
Przewód uziemienia jest krótszy od przewodów sygnałowych?

Muszka pisze:Wykorzystam również szanse i zapytam

Nie ten dział, nie ten temat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Muszka
Posty: 19
Rejestracja: 03 sty 2016, 18:25
Gramofon: Technics sl-2000
Lokalizacja: 60km od Warszawy-Garwolin

Instalacja gramofonu

Postautor: Muszka » 03 lut 2016, 17:46

tak to wygląda z tyłu
teraz zwracając uwagę na ten element na zdj tego egzemplarza z tyłu patrząc na inne aukcje różnica jest kolosalna i jestem teraz trochę wkurzony :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pawelec
Posty: 1617
Rejestracja: 17 gru 2012, 20:18
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Okolice Warszawy

Instalacja gramofonu

Postautor: Pawelec » 03 lut 2016, 17:50

Musisz przedłużyć sobie przewód masowy i zakończyć naklepiej widełkami ;)

Muszka
Posty: 19
Rejestracja: 03 sty 2016, 18:25
Gramofon: Technics sl-2000
Lokalizacja: 60km od Warszawy-Garwolin

Instalacja gramofonu

Postautor: Muszka » 03 lut 2016, 18:04

ok,z tego co czytałem widełki to wielki koszt nie jest i raczej wszędzie dostępne,tylko mógłbyś wysłać mi jakaś instrukcje do tego jak zrobić :D

Z góry dziękuję ;)

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 03 lut 2016, 18:08

Jak masz lutownicę i potrafisz się nią posługiwać to przylutuj do tego kikuta kawałek przewodu, a na końcu przylutuj/zaciśnij widełki. Jak nie masz lutownicy to weź zwykłą kostkę elektryczną (taka listwa która ma pełno otworków i śrubek) utnij jedną sekcję ,odizoluj kawałek dowolnego przewodu i jedną stroną przykręć do tego kikuta , a drugą do zacisku we wzmacniaczu. możesz owinąć śrubę zacisku gołym przewodem i dokręcić. Będzie działać bez widełek:) Niczego nie musisz izolować bo tam nie ma żadnych napięć.

Muszka
Posty: 19
Rejestracja: 03 sty 2016, 18:25
Gramofon: Technics sl-2000
Lokalizacja: 60km od Warszawy-Garwolin

Instalacja gramofonu

Postautor: Muszka » 03 lut 2016, 18:31

Dzięki już po raz kolejny chłopaki :D Całkiem niedawno miałem za zadanie w szkole zrobić łączenie równoległe i łączyliśmy kable właśnie lutownicą i nawet przyzwoicie wyszło,(całe łączenie działa do tej pory bo codziennie w szkole to sprawdzamy, gdyż nasza praca została na szkolnym parapecie w szatni i nikt jej nie sprząta :>,ale mniejsza o to) ,ale chyba w tym wypadku spróbuję z tą kostką.Taki jeden przewód od kabla głośnikowego chyba będzie odpowiedni co?


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler], Kichal i 1 gość