Instalacja gramofonu

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22278
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 27 sty 2015, 23:29

Kamil_l pisze:A jak mam przejściówkę din5 na chinch to uziemienie jest to masy w chinchu jak rozumiem.

Nie. Są przejściówki które biorą pod uwagę masę na trzecim pinie DIN5 i są przejściówki które na to leją. Swoistym pewniakiem są te przejściówki, które dodatkowo wypuszczają z gniazda DIN5 oddzielny przewód z masą.

Kamil_l pisze:A czy warto uziemienie pociągnąć osobno do GND w zmacniaczu ?

Warto.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

bps
Posty: 49
Rejestracja: 02 kwie 2015, 21:26

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: bps » 01 wrz 2015, 17:37

witajcie,

nie wiem czy piszę w dobrym wątku , jeśli nie proszę o przeniesienie.

Dotarł do mnie kupiony niedawno Universum f2001 i ku mojemu zaskoczeniu nie posiada kabla do uziemienia. Jest tylko kabel od zasilania i wtyczki.

Jak to wygląda z tym uziemieniem tutaj? Bo nie wiem czy mogę go podłączać ;)
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2015, 19:27 przez bps, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2468
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Instalacja gramofonu

Postautor: chudy_b » 01 wrz 2015, 19:17

Podłączać możesz, najwyżej nie zagra tak jak powinien. Nic nie popsujesz.

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 01 wrz 2015, 19:38

Każdy przygotowany do pracy gramofon ma oddzieloną masę chassis od masy sygnałowej i pociągnięte 2 kable zakończone wtykiem RCA oraz przewód masowy zakończony widełkami. Kupiłeś wybrakowany, nie widziałeś przewodów i wtyków przed zakupem? Od złomiarza brałeś? :D
Musisz rozebrać, rozdzielić masy, może zrobić nową płytkę konekcyjną, kupić przewód,widełki ,polutować i musi działać. Rozumiem, że przewody sygnałowe są i kończą się wtykami RCA?

bps
Posty: 49
Rejestracja: 02 kwie 2015, 21:26

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: bps » 01 wrz 2015, 21:18

Nie widziałem przed zakupem i nawet nie pomyślałem , że może nie być :)

Wtyki to oczywiście RCA. Ale przewodu masowego niet. Z tego co mi się udało wyguglować , ten model w oryginale nie miał uziemienia. A byłem przekonany , że każdy gramofon standardowo ma. Poza tym, póki co chyba wszystko ok. Udało mi się ładnie złapać obroty ręcznie ( chociaż nie było to łatwe i chyba coś jest tam nieco rozregulowane ) , oscylator również działa bez zarzutu. Nowa wkładka w drodze.

Czy te zabiegi , o których piszesz , da rade wykonać średnio ogarnięty serwisant RTV?

Awatar użytkownika
zoombie
Posty: 1028
Rejestracja: 06 maja 2013, 21:36
Lokalizacja: Dublin

Instalacja gramofonu

Postautor: zoombie » 02 wrz 2015, 07:47

Nie wszystkie gramofony miały uziemienie i jeśli nie będzie brumiło, to daj se spokój z przeróbkami.

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 02 wrz 2015, 09:25

Nie wszystkie miały to fakt. Wszystkie natomiast mieć powinny.

ahaja
Posty: 922
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: ahaja » 02 wrz 2015, 09:27

Każdy gramofon musi mieć uziemienie - inaczej będzie przydźwięk.

Inną kwestią jest w jaki sposób zostały w nim pomyślane kable.
Często szczególnie w starszych modelach uziemienie było puszczone masą jednego z kanałów.
Działać to działa ale nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Do dzisiaj np Rega w ten sposób kablowała swoje ramiona ... ;-)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22278
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 02 wrz 2015, 09:57

bps:
Podepnij gramofon. Jeśli nie będzie buczało to wszystko OK. Jeśli będzie to najprawdopodobniej będziesz musiał zadziałać z okablowaniem, tak jak napisał esdarek.
Jednakże dopiero wtedy, a nie "z zasady".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
esdarek
Posty: 1049
Rejestracja: 02 lip 2014, 00:13
Gramofon: bambino
Lokalizacja: Górny Śląsk

Instalacja gramofonu

Postautor: esdarek » 02 wrz 2015, 10:45

Ja tam robię dla zasady. Wszystkim gramofonom robię standard 2x RCA + masa. Często trza dorabiać płytki bo mają tylko 3 a potrzeba 5 konektorów. Na życzenie robię też kabel sygnałowy 2 żyły na kanał, a masa idzie ekranami. No ale można kupić taniej ;)

bps
Posty: 49
Rejestracja: 02 kwie 2015, 21:26

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: bps » 02 wrz 2015, 10:58

Nic nie buczy , wręcz jak na moje ciężkie uch gra nie najgorzej. Cały czas czekam na nową wkładkę , ciekaw jestem czy odczuję różnicę.

Tak czy inaczej będę chciał go przeserwisować , ale na razie nie znalazłem żadnego sensownego punktu w Bielsku-Białej ani okolicach, poza hifistudio.pl . Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym miejscem , lub ew mógłby mi polecić jakiegoś sprawdzonego fachowca w okolicy?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22278
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Instalacja gramofonu

Postautor: Wojtek » 02 wrz 2015, 11:06

Jak chcesz mieć zrobiony konkretny serwis to wyślij gramofon do esdarka. hifistudio czy inny salon audio może po prostu nie przyjąć Twojego gramofonu.
Nie patrz na okolicę, bo sensownych ludzi zajmujących się serwisem gramofonów jest tak niewielu, że trzeba patrzeć z perspektywy całego kraju, a nie miasta czy województwa.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
owsik
Posty: 50
Rejestracja: 11 sie 2014, 22:03

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: owsik » 20 wrz 2015, 16:45

Wojtek pisze:
Kamil_l pisze:A jak mam przejściówkę din5 na chinch to uziemienie jest to masy w chinchu jak rozumiem.

Nie. Są przejściówki które biorą pod uwagę masę na trzecim pinie DIN5 i są przejściówki które na to leją. Swoistym pewniakiem są te przejściówki, które dodatkowo wypuszczają z gniazda DIN5 oddzielny przewód z masą.

Jak to wygląda i gdzie to mogę kupić? Szukam i nie mogę zbaleźć... no chyba, że durny widzialem to milion razy nie wiedząc o tym.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2468
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Instalacja gramofonu

Postautor: chudy_b » 20 wrz 2015, 16:51


Awatar użytkownika
owsik
Posty: 50
Rejestracja: 11 sie 2014, 22:03

Instalacja gramofonu

Postautor: owsik » 20 wrz 2015, 19:18

Tak myślałem. Dzięki.


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 1 gość