regulacja obrotów.lub stabilizacja

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Irek

Post autor: Irek »

Witam wszystkich!! Właśnie przed chwilą zarejestrowałem się i mam nadzieję,że uda mi się znaleźć odpowieź na mój problem.Posiadam gramofon Micro Seiki DQ3 direct drive dostałem w spadku po moim stryju.Otóż występuje tutaj (tak na mój słuch "pływanie ,kołysanie dźwięku). Nie bardzo wiem jak to wyregulować.Dwa czujniki są pod talerzem,ponieważ są na nim wycięcia na 45 i 33 obr.Może ktoś się orientuje jak się z tym uporać? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Hmm... świetny gramofonik, jeden z tych bardziej wysoko-półkowych Micro Seiki.

Kołysanie dźwięku powiadasz. No dobra, ale z tego co widzę po zdjęciach to masz tam wbudowany stroboskop, prawda? Czy wg niego jest jakaś niezgodność co do trzymania obrotów?

Szkoda że nie mogę znaleźć w sieci instrukcji do twojego gramofonu. Tak to mogę jedynie gdybać jak by to można regulować. Swoją drogą to przydałyby się także zdjęcia od Ciebie, jeśli to możliwe :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Irek

Re: regulacja obrotów.lub stabilizacja

Witam Cię Wojtku!! Dzięki za odpowiedź,chociaż nie wiem skąd te zdjęcia widziałeś? Ja nie umieszczałem zdjęć tego gramofonu.Ale wracając do tematu,jak się dowiedziałem ten gramofon bardzo długo nie "grał",przyczyną może być nie nasmarowana oś lub łożysko silnika? wyczytałem gdzieś na forum.Jak uważasz może to być orzyczyną,że dźwięk "pływa".Spróbuję jeszcze dołączyć fotki(ale będą słabe bo robiłem komórką).Prześlę na maila
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Irek pisze:chociaż nie wiem skąd te zdjęcia widziałeś? Ja nie umieszczałem zdjęć tego gramofonu.
W sieci znalazłem ich trochę :)
Irek pisze:jak się dowiedziałem ten gramofon bardzo długo nie "grał"
Dobrze wiedzieć.
Irek pisze:przyczyną może być nie nasmarowana oś lub łożysko silnika?
Jeśli faktycznie problem leży w nietrzymaniu obrotów to tak. Na szczęście są do tego odpowiednie smary i oleje, można naprawić.
Irek pisze:Jak uważasz może to być orzyczyną,że dźwięk "pływa".
Wyjaśnij nam pierw to "pływanie". Raz jest szybciej odtwarzana muzyka, a raz wolniej, czy jak?

Czekam na zdjęcia w takim razie.
Wsparcie finansowe forum
Irek

Witam Wojtku,sorry,że tak długo nie odpisywałem ale byłem zajęty naprawą mojego "micro seiki"Jednak doświadczenie forumowiczów przydało się i to bardzo :D okazało się,że to kołysanie dźwięku było spowodowane tym ,ze gramofon nie był użytkowany ok. 10 lat !!!!!!!!!!!!!! Wystarczyło dać porządną dawkę CX-80 i za 3-cim razem po uruchomieniu obroty się ustabilizowały i odtwarza płynnie. Natomiast jest jeszcze jeden mały szkopuł,po włączeniu do sieci i naciśnięci "power" talerz zaczyna się kręcić. Jak płyta się skończy i ramię dojdzie do końca to nadal talerz się obraca tak jakby jakiś styk odpowiedzialny za wyłączenie obrotów talerza się uszkodził. Co o tym myślisz??? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie ma sprawy Irek, mnie też nie było na forum ostatnio :)

Haha, czyli jednak chodziło o przesmarowanie, to dobrze :) Naprawa układów stabilizacji obrotów nie byłaby już tak trywialna.
Irek pisze:Jak płyta się skończy i ramię dojdzie do końca to nadal talerz się obraca tak jakby jakiś styk odpowiedzialny za wyłączenie obrotów talerza się uszkodził. Co o tym myślisz???
Ja nie wiem jakim typem gramofonu jest ten twój DQ3 od strony funkcjonalności. Jeśli jest to gramofon manualny to takie zachowanie jest prawidłowe. Jedynie pół-automaty i automaty mają powracające ramię.

Biorąc pod uwagę to, że ma on jedynie przyciski Power i Speed, można śmiało założyć, że jest to po prostu gramofon manualny.

Jest to jednak tylko założenie poparte moim doświadczeniem, nie mam niestety oparcia w jakikolwiek mocny dowód z sieci. Ramię zastosowane w tym gramofonie jest ponoć słynniejsze od samego gramofonu :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

mam mały problem z moim nordmende, jest w nim zepsuta automatyka i mam problem, bo nie wiem co jest dokładnie zepsute, a boje się go położyć "na plecach" żeby go rozkręcić i naprawić

EDIT:

Dodatkowo zauważyłem że lekko nie trzyma obrotów, za kazdym użycie musze je lekko poprawiać
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sindsoron pisze:a boje się go położyć "na plecach" żeby go rozkręcić i naprawić
Tego lepiej nie rób. Zresztą, w takich sytuacjach lepiej zdjąć pokrywę itd. Tak czy siak, bez zajrzenia do środka, pod ramię, trudno ocenić co z nim nie tak. Zresztą, nie wiadomo czy automatyka jest realizowana mechanicznie czy elektronicznie, a to zasadnicza różnica (to drugie z zasad jest trudniejsze do naprawy).
Sindsoron pisze:Dodatkowo zauważyłem że lekko nie trzyma obrotów, za kazdym użycie musze je lekko poprawiać
Podnieś talerz i zobacz co tam słychać. Możliwe że jest tam jakiś syf do wyczyszczenia ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

zdjąłem talerz i potem musiałem jeszcze jakąś osłonke odkręcić, jak już ją zdjąłem to było widać jedynie dużą zebatke, i wał z mniejszą, nic więcej, dalej szczerze mówiąc bałem się go rozebrać
Collection

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czyli pod talerzem było czysto? OK. Ogółem przydałyby się zdjęcia ;)

Jeśli chodzi o automatykę to jest to elementy znajdują się raczej pod ramieniem lub bardziej w jego pobliżu.
Szkoda że nie mogę znaleźć instrukcji obsługi albo serwisówki w sieci.

Znasz język angielski albo niemiecki Sindsoron? Wiem, że użytkownik Dynacophil z forum audiokarma.org ma twój gramofon (Nordmende RP-1200) i naprawiał go (coś z antyskatingiem, nie pamiętam szczegółów), czyli de fakto musiał go rozbierać, więc może byłby w stanie udzielić jakiejś rady czy też pomocy w usunięciu twoich usterek :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Obrazek
to jest pod talerzem.

Obrazek
zbliżenie na napis

Obrazek
a to jest pod tym czarnym tegesem

Obrazek
a ramie jest na takiej podstawie przykręconej imbusami, odkręciłem je, ale nie dałem rady tego podnieść, użyłem trochę siły ale nie za dużo bo bałem się że to połamię...
Collection

Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

rozebrałem go jeszcze raz, pooglądałem z każdej strony i doszedłem do tego że silnik wystarczy porządnie nasmarować i będzie trzymać obroty i że w tym ta "pół-automatyka" jest rozwiązana mechanicznie...

Obrazek
Obrazek
tak to wygląda normalnie

Obrazek
Obrazek
a tak po wciśnięciu przycisku reject

przy okazji znalazłem w obudowie taki cóś który okazał się brakującym elementem ;P
Obrazek
Obrazek

jak go tylko skleje razem z drugą połówką powinno być ok...

tak to powinno wyglądać
Obrazek
Obrazek
wystający tegesik z jeden z połówek zębatki na wale zachacza o kolejny tegesik i zaczyna kręcić tą dużą zębatką, która jest podpięta pod ramie i je wraca na podstawke
Obrazek
Collection

Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

mechaniczna realizacja automatyki jest dość powszechna (sądzę, że przeważa nad realizacją elektroniczną), występuje m. in. w takim denonie dp-29f, najprościej się o tym przekonać, próbując uruchomić jej funkcje przy gramofonie wyłączonym z prądu, kręcąc talerzem. jak używałem denona dp-29f to była to dla mnie zawsze zmora (bardzo często zdarzało się, że ktoś przez przypadek włączył przycisk start, i po podłączeniu gramofonu do prądu ramię zaczynało samo jechać w kierunku płyty, co przy braku płyty na talerzu może się skończyć niezbyt przyjemnie... a wyłączałem go dlatego, że wkurza mnie buczenie transformatora...)

ps. to pęknięte kółeczko zębate opiera się bezpośrednio na szpindlu i kręci razem z nim? jeśli tak, to polecam nie tyle je skleić, co przykleić do szpindla. W moim sharpie rp-117 (klon rp-107) sklejanie zębatki do wysuwu szuflady nigdy nie zakończyło się sukcesem (zawsze pękała - mała powierzchnia sklejenia i brak oparcia - wał miał delikatne ząbki, a kółeczko było od środka gładkie), w końcu przykleiłem ją do wału silniczka, który ją napędzał, i od tamtego czasu działa... (tzn. zadziałało 4 razy w celach testowych, potem bardziej pochłonęła mnie naprawa braku automatycznego przesuwu ramienia...)

przy czym oczywiście taki sprzęg mechaniczny jest źródłem dodatkowych, potencjalnych nieprzyjemnych efektów spowodowanych przenoszeniem drgań z układu mechanicznego na ramię i igłę.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
pszemcio

Post autor: pszemcio »

To chyba jest odpowiedni wątek. Taka sytuacja: kupiłem pioneera PL400. pierwsze próby puszczenia płyty po kalibracji i obroty po około 2 minutach utworu wariowały (talerz przyspiesza, sroboskop sie kręci). Po trzech próbach wszystko jakby sie stabilizuje, płyta w całości odtwarzana idealnie, kolejne próby także pomyślne. Wstaję dzisiaj rano włączam maszynę , prędkość ustawiona na 33,5 no i znowu talerz od razu kręci szybko jakby był ustawiony na 45. Odkładam ramię, próbuje ponownie i znowu jest ok., kolejne odsłuchy też bez zarzutu. Wygląda tak, jakby gramofon nie lubił dłuzszych przerw:/ Nie wiem o co chodiz i czy reklamować
kielek

Post autor: kielek »

Jeśli brałeś od Nomosa to reklamuj. Tam masz kwarc i silnik DD ,więc sam za wiele nie pogrzebiesz a jak zaczniesz grzebać to zwalą na Ciebie i nie uznają reklamacji.
ODPOWIEDZ